Conceptul acestui artist arată că Pioneer se aventurează în spațiul interstelar.  Ambele Pioneer 10 și 11 poartă o placă care poartă un mesaj de la Pământ.  (Credit: NASA)
Conceptul artistic arată cum Pioneer se aventurează în spațiul interstelar. Ambele Pioneer 10 și 11 poartă o placă cu un mesaj de pe Pământ. ( Credit: NASA )

Pioneer și navele spațiale Voyager conțin mesaje pentru oricine care le-ar putea găsi într-o zi. Ambele sonde Pioneer  poartă o placă, în timp ce Voyager poartă o înregistrare fonografică. O cantitate enormă de efort a dus la crearea acestor obiecte, dar un observator străin ar înțelege cu adevărat mesajele pe care i le-am trimis?

Încă nu putem ști cum ar putea fi sau nu interpretate aceste mesaje, dar să presupunem că ființele care ar găsi nava spațială ar putea cel puțin să vadă sau să audă cu ochi și urechi aproximativ similare cu ale noastre. Fiecare mesaj a fost conceput nu numai cu informațiile pe care trebuia să le aibă în minte, ci și cu mijloacele de a stabili înțelegerea prin intermediul numitorilor comuni din univers.

Placa Pioneer este o placă de aluminiu din aur anodizată, cu aceste imagini gravate pe ea.  (Credit: NASA Ames Resarch Center [NASA-ARC])
Placa Pioneer este o placă de aluminiu din aur anodizată, cu aceste imagini gravate pe ea. ( Credit: NASA Ames Resarch Center [NASA-ARC]
Plăcuțele Pioneer sunt o pereche de plăci din aluminiu aurit gravate cu diverse simboluri în cadrul programului spațial Pioneer din 1972(Pioneer 10) și 1973 (Pioneer 11).

Cea mai remarcabilă caracteristică a plăcii sunt figurile bărbatului și ale femeii care înconjoară silueta navei spațiale Pioneer. În timp ce acest lucru ne arată în mod clar dimensiunea și forma fizică, precum și dimorfismul sexual prezent la om, trăsăturile faciale ale cuplului au puține detalii și sunt descrise organele senzoriale (urechile cuplului nu sunt deloc arătate), deci ar putea fi neclar. Atât bărbatul, cât și femeia au gura închisă, iar spectatorii ar putea să nu înțeleagă că asta este chiar o gură. Având în vedere modul în care este redată imaginea, un observator ar putea fi, de asemenea, iertat pentru că nu înțelege că bărbații și femeile au părul pe cap.

Cuplul are o expresie slabă (care ar fi putut fi o încercare de a evita orice lucru care ar putea fi interpretat ca fiind ostil), iar omul este văzut ridicându-și mâna dreaptă cu palma îndreptată spre privitor. În timp ce acest gest transmite în mod clar un salut când este văzut de un alt om, un extraterestru poate să nu aibă nici o modalitate de a interpreta acest gest. (Puteți interpreta un gest făcut de o antilopă?) Nu arată totuși că oamenii au degetele opuse, precum și gama generală de mișcare a membrelor superioare.

În ceea ce privește datele științifice prezentate, partea stângă sus a plăcii indică tranziția hiperfină a hidrogenului neutru ca mijloc de a transmite unităților de timp ale cititorului (0,7 nanosecunde, frecvența tranziției) și distanța (21 cm, lungimea de undă a luminii eliberate de tranziție). Dacă cineva poate deduce că imaginea este cea a hidrogenului, timpul și distanța ar trebui să fie ușor de înțeles.

Placa conține, de asemenea, o hartă a soarelui în raport cu 14 pulsari, precum și centrul galaxiei noastre, transmițând atât distanțele față de pulsari, cât și frecvența lor în notația binară. Deoarece această imagine transmite date obiective complexe, o specie spațială ar putea să o interpreteze cu ușurință.

În cele din urmă, placa conține o hartă a sistemului solar. Harta soarelui este probabil printre piesele mai ușor interpretate ale plăcii, iar Pioneer s-a dovedit a proveni de pe a treia planetă. Placa a fost creată într-un moment în care Pluto a fost încă considerat a 9-a planetă (înainte de descoperirea altor planete pitice trans-neptuniene, cum ar fi Eris și Sedna, printre altele), dar ar îndrepta atenția cititorului către Pământ dacă ar putea să ne dăm seama că sistemul nostru solar era cel descris.

Recordul de aur al lui Voyager (stânga) este un disc de cupru placat cu aur de 12 inchi.  Capacul său din aluminiu este acoperit cu o mostră ultra-pură de uraniu-238.  (Credit: NASA)
Discul de aur al lui Voyager (stânga) este un disc de cupru placat cu aur de 12 inchi. Capacul său din aluminiu este acoperit cu o mostră ultra-pură de uraniu-238. ( Credit: NASA )

Discul de Aur de pe Voyager este un disc de gramofon amplasat pe două sonde spațiale Voyager lansate în 1977.

Înregistrările Voyager solicită mai multă muncă pentru cei care le găsesc, dar oferă mai multe informații în schimb. Aceste fonografe, atașate la bordul navei spațiale, au o ilustrație a capacului și peste 90 de minute de audio pe partea din spate. Imaginea de pe copertă prezintă aceeași imagine a hidrogenului și aceeași hartă a pulsarului care se găsește pe placa Pioneer. De importanță critică, înregistrările Voyager transmit instrucțiuni despre cum să asculte, cum ar fi modul de aplicare a stiloului atașat, la ce rată de rotație trebuie să fie rotită înregistrarea și forma de undă adecvată a semnalelor generate de înregistrare. De asemenea, le spune în mod explicit cum să știe dacă vizualizează imaginile în mod corespunzător, prin gravarea a ceea ce ar trebui să arate prima imagine (un cerc).

O specie extraterestră ar putea găsi mai multe dificultăți în interpretarea probelor audio, a muzicii și a imaginilor conținute în înregistrare. Există peste 50 de mesaje de salut în diferite limbi. În timp ce specificul mesajului este susceptibil de a fi neinterpretabil, ei ar transmite cel puțin ascultătorului diversitatea creaturilor care au creat Voyager.

În mod similar, selecțiile muzicale alese demonstrează o gamă largă de stiluri muzicale umane (de la opere lui  Beethoven și Stravinsky la cele ale lui Chuck Berry). În timp ce versurile „Johnny B. Goode” sunt, probabil, necunoscute unui extraterestru, ritmul cântecului vor transmite o cantitate extraordinară de emoții unui ascultător străin.

Probabil cea mai mare importanță sunt cele 115 imagini codate pe înregistrare. Primele șase imagini, dacă sunt decodificate în mod corespunzător, furnizează cititorului informații imense despre definiții matematice, scale și dimensiuni, precum și informații suplimentare privind locația noastră și cum să ne găsească. Imaginile soarelui și a spectrului său, precum și unele planete din sistemul nostru solar, ar putea ajuta descoperitorul navelor spațiale  Voyager să ne găsească dacă ar decide să viziteze Pământul. Există, de asemenea, aproximativ 20 de diagrame medicale și științifice, inclusiv structura ADN-ului și imagini detaliate ale anatomiei umane. Aceste imagini ar putea fi interpretate corect având în vedere caracterul lor concret.

Discul de aur de pe Voyager conține, de asemenea, o multitudine de imagini ale oamenilor angajați într-o varietate de activități. Deși multe dintre aceste imagini ar fi greu de interpretat (de exemplu, o imagine a unei femei care linge un con de înghețată sau o fotografie a unui cvartet de coarde), imaginile ar putea cel puțin să spună că oamenii au creat o civilizație complexă cu un anumit grad de tehnologie avansată.

În timp ce destinatarii plăcii Pioneer sau înregistrării de pe Voyager nu ar putea înțelege tot ceea ce încercăm să transmitem, faptul că aceste mesaje au fost plasate pe nave spațiale interstelare transmite mesajul cum că oamenii le-au creat cu scopul de a spune universului cine suntem.

 

Articol scris inițial în engleză pe http://blogs.discovermagazine.com, la data de 27 august 2018.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/pioneerfull.jpg?fit=600%2C590&ssl=1https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/pioneerfull.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tudor Diaconuastronomietehnologii pentru explorarea spatiului cosmic#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,disc de aur,extraterestri,Pioneer,sonda spatiala,Tudor Diaconu,VoyagerPioneer și navele spațiale Voyager conțin mesaje pentru oricine care le-ar putea găsi într-o zi. Ambele sonde Pioneer  poartă o placă, în timp ce Voyager poartă o înregistrare fonografică. O cantitate enormă de efort a dus la crearea acestor obiecte, dar un observator străin ar înțelege cu adevărat mesajele pe care...Pentru cei care știu să gândească singuri