Oamenii de știință au reușit să creeze un tip de gheata care se formează la temperaturi aproape la fel de ridicate ca cele de pe Soare și la presiuni de milioane de ori mai mari decât atmosfera Pământului.

Cunoscută sub denumirea de gheață superionică, se crede că se formează la aceste temperaturi și presiuni extreme menționate mai sus și se topește la o uimitoare temperatură de 4.700 ° C (8.500 ° F). Pentru comparație, suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 ° C (9.940 ° F). Un studiu care descrie rezultatele a fost publicat în Nature Physics în februarie.

După cum notează Live Science, realizarea acestui tip de gheață „a fost complicată”. Echipa întâi a comprimat apa până a devenit gheață cristalină ultradură, cu celule de nicovală de diamant care aplică o presiune atmosferică de 25.000 de ori presiunea Pământului. Apoi au folosit fascicule laser pentru a încălzi și a comprima celulele chiar mai mult, atingând presiuni de 2 milioane (da, milioane) de atmosfere ale pământului. 

Formele de gheață superioară se formează atunci când „atomii de oxigen sunt blocați într-o structură de cristal, dar ionii de hidrogen se mișcă, făcând gheața simultan solidă și lichidă, oarecum similară lavei”, a spus Seeker. Este compus în esență dintr-un fluid de ioni de hidrogen care trece printr-o rețea de oxigen și se crede că această formă unică de gheață se găsește în mod natural pe Uranus și Neptun.

„Este uimitor cum gheața este prezentă la mii de grade în interiorul acestor planete, dar asta ne arată experimentele”, a declarat Raymond Jeanloz de la Universitatea din California, Berkeley, co-autor al studiului. Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) din California și Universitatea din Rochester din New York au fost, de asemenea, implicate în cercetare. 

Superionic se referă la o fază a apei în care aceasta se comportă atât ca un solid, cât și ca lichid. Deși anterior a fost văzută indirect, acest studiu a fost primul care a găsit dovezi experimentale pentru aceasta. Existenta i-a fost pentru prima dată presupusă încă din 1988.

Constatările sugerează că Uranus și Neptun, în loc să fie relativ „planete pufoase”, ar putea să conțină, de fapt, o manta mare de gheață supraionică, care ar putea explica câmpurile lor magnetice neobișnuite. Ele sunt extrem de înclinate spre axa planetei, respectiv 59 și 47 de grade, comparativ cu 11 grade pe Pământ. 

„Acest lucru este deosebit de relevant deoarece NASA are în vedere lansarea unei sonde spre Uranus și / sau Neptun, fiind pe urmele misiunilor de succes Cassini și Juno către Saturn și Jupiter”, se arată în declarație. 

Echipa speră să își aplice metodele la niveluri mai înalte de compresie, pentru a încerca să arate ce arată interiorul altor planete, cum ar fi Saturn și Jupiter, care conțin o mulțime de heliu comprimat.

 

Articol scris inițial în engleza pe technodegree.com, la data de 15 aprilie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/extra_large-1524652923-cover-image.jpg?fit=1024%2C576&ssl=1https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/extra_large-1524652923-cover-image.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tudor Diaconu1. științăastronomie@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,gheata,Neptun,Tudor Diaconu,UranusOamenii de știință au reușit să creeze un tip de gheata care se formează la temperaturi aproape la fel de ridicate ca cele de pe Soare și la presiuni de milioane de ori mai mari decât atmosfera Pământului. Cunoscută sub denumirea de gheață superionică, se crede că se formează la...Pentru cei care știu să gândească singuri