Frecvențe cuantice

Un semnal radio slab nu este o problemă doar atunci când încercați să vă conectați la stația dvs. preferată de radio, un semnal slab este o problemă enormă pentru RMN-urile din spitale și pentru telescoapele care ajung să exploreze spațiul.

În mod normal, reparăm un semnal slab, apropiindu-ne de o sursă sau găsind un alt post de radio, dar dacă, dimpotrivă, am putea asculta mai atent? Oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie din Delft au creat un circuit cuantic care le permite să asculte cel mai slab semnal radio permis de mecanica cuantică. Cercetarea lor a fost publicată vineri în revista Science .

Nu e vorba de radio-ul bunicului tău

Un punct de vedere al mecanicii cuantice este teoria cum că energia poate veni numai în quante. Este posibil să aveți numai unități întregi, nimic aflându-se între ele. ” Să spunem ca împing un copil într-un  leagăn”, a spus cercetătorul principal Mario Gely, „În teoria clasica a fizicii, dacă vreau ca copilul sa se miște putin mai repede, pot sa dau o mica împingere, oferindu-i mai multa viteză și mai multă energie. Mecanica cuantică spune ceva diferit: pot să măresc energia copilului doar cu câte un „pas cuantic”. Împingerea cu doar jumate din acest pas cuantic nu este posibilă. ”

Înainte ca echipa Delft să-și dezvolte circuitul, puteam să ajustăm doar semnalele radio sub forma unei „mici împingeri” sau a unei mici cantități imprecise. Cu un nou circuit cuantic, cercetătorii sunt capabili să se adapteze la quanta specifică de frecvențe radio. Frecvențele mai precise ar putea contribui la îmbunătățirea acurateței RMN-urilor și a telescoapelor radio, dar ne-ar putea învăța și mai mult despre mecanica cuantică, gravitație și în general despre fizică.

Suprapunerea Spațiu-Timp

Circuitul cuantic al echipei Delft ar putea ajuta la noi căi de descoperire științifică. Ei urmăresc, în continuare, să exploreze modul în care gravitația interacționează cu fizica cuantică, ceea ce astăzi este încă o mare problemă pentru fizicieni.

„Folosind radioul nostru cuantic dorim să încercăm să ascultăm și să controlam vibrațiile cuantice ale obiectelor grele și să explorăm experimental ce se întâmplă atunci când amesteci mecanica cuantică și gravitația”, a spus Gely. „Experimentele astea sunt complicate, dar dacă vom reuși, vom putea testa dacă putem face o suprapunere cuantică a spațiu-timpului în sine”.

Spațiu-timpul cuantic este o teorie a fizicii matematice în care unele variabile ale spațiului-timp sunt puțin diferite de cele de obicei, conducând la o înțelegere matematică puțin diferită a universului nostru. Experimentul propus este unul pe care Gely spune că îl va ajuta să „testeze înțelegerea atât a mecanicii cuantice, cât și a relativității generale”.

 

Articol scris inițial în engleză pe futurism.com, la data de 10 martie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/Quantum-Radio-Chip-1200x900.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/Quantum-Radio-Chip-1200x900.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tudor Diaconu1. știință#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,gravitatie,mecanica cuantica,spatiu-timp,Tudor DiaconuFrecvențe cuantice Un semnal radio slab nu este o problemă doar atunci când încercați să vă conectați la stația dvs. preferată de radio, un semnal slab este o problemă enormă pentru RMN-urile din spitale și pentru telescoapele care ajung să exploreze spațiul. În mod normal, reparăm un semnal slab, apropiindu-ne de...Pentru cei care știu să gândească singuri