Majoritatea oamenilor asociază astăzi steaua cu șase colţuri pictogramei cunoscute sub numele de „Steaua lui David” – Magen David – din cauza simbolismului modern, cel care o asimilează identităţii evreieşti și cu iudaismul. Adoptată din 1948, drept stemă pe steagul oficial al Israelului, prima utilizare oficială a simbolului este semnalată în anul 1354, la Praga, când Carol al IV-lea le-a dat evreilor dreptul de a avea propriul lor steag. Mai apoi, în 1656, simbolul a fost gravat pe o piatră, pentru a demarca zona evreiască de cartierele creștine din Viena.

Steagul istoric evreiesc de la Praga

Apariția acestui simbol în iudaism nu este clară, el nefiind prezent în vreo sursă iudaică antică, deşi în Israel pare că s-au găsit reprezentări ale stelei în șase colțuri, care datau din secolul VII î.e.n. Oricum, o stea cu şase colţuri apare ca decor pe arcul sinagogii din Capernaum, datată în secolul III – IV e.n., dar aceasta pare mai mult un motiv decorativ decât un simbol religios sau naţional. Utilizarea hexagramului într-un context evreiesc, ca un simbol semnificativ, poate să apară în manuscrisul Tanakului de la St.Petersburg, datat din 1008.

Există mai multe ipoteze despre apariţia simbolului Magen David, dar înainte ca simbolul să fie adoptat de către israeliţi el este semnalat atât în zona indiană cât şi în vechea civilizaţie armeană.

Civilizaţia armeană, mai puţin cunoscută, a folosit „Steaua lui David” în știință, în arhitectură – uneori cu scop decorativ și chiar în scopuri religioase. Acest fapt poate să fi rezultat din interesul vechilor armeni pentru observarea cerului, care a determinat dezvoltarea unei „geometrii sacre”, utilizată apoi în construcţia de de clădiri divinatorii şi decorarea acestora, cu motive care s-au perpetuat peste timp.

Ca fapt divers, să notăm pe teritoriul Armeniei existenţa templului-observator megalitic de la Karahunj, ale cărui începuturi par să provină din anii 4200 î.e.n.

Dacă în cazul civilizaţiei armene este greu de identificat sursa şi semnificaţia „simbolului iudaic”, acesta apare mai explicit în religia indiană acolo unde semnul rezultă ca o îmbinare a principiului feminin – triunghiul orientat cu vârful în jos – cu principiul masculinului şi a născut Shatkona, un simbol hindus care reprezintă Purusha adică „Supremul început” sau „Omul Cosmic” în uniune cu Prakriti, adică „Mama Natură” sau „Zeiţa Mamă”, şi apoi a devenit reprezentarea lui Shiva – Shakti, fără de care nu putea exista nicio creaţie. Mai târziu simbolistica s-a dezvoltat iar Shatkona a fost interpretată drept o uniune a forţelor: Kundalini, Kriya, Itcha, Para, Jnana şi Mantrika, fiecare dintre acestea fiind o „chakră”.

Naşterea simbolului hindus trebuie căutată mult în trecut, mai exact în reprezentările Marii Zeiţe. Vechile statuete ale acesteia, au încrustat în zona pelviană un triunghi cu vârful îndreptat în jos, ca simbol al feminităţii. În acest timp, figurine masculine au figurat acelaşi triungi dar orientat în sens invers. În acest fel, şi „clepsidra” apare ca o interacţiune dintre cele două principii, între masculin şi feminin, între cer şi pământ.

Apărută din simbolistica Marii Zeiţe, „Steaua lui David”, a fost preluată şi de ezoterismul cabalistic, dar perfecţiunea sa geometrică a făcut ca steaua în şase puncte să fie utilizată, cu sau fără vreo semnificaţie religioasă specială, în decoruri arhitecturale, ca model geometric decorativ. Legenda „Stelei lui David” sau „Pecetea lui Solomon” a făcut ca simbolul să fie adoptat peste timp şi de către religiile abrahamice: iudaism, creştinism şi islamism, fără să i se cunoască înţelesul primar.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/28.1-Shatkona-–-simbolul-hindus.jpg?fit=530%2C523&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/28.1-Shatkona-–-simbolul-hindus.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Raduistoria religiilormitologiiMajoritatea oamenilor asociază astăzi steaua cu șase colţuri pictogramei cunoscute sub numele de „Steaua lui David” – Magen David – din cauza simbolismului modern, cel care o asimilează identităţii evreieşti și cu iudaismul. Adoptată din 1948, drept stemă pe steagul oficial al Israelului, prima utilizare oficială a simbolului este...Pentru cei care știu să gândească singuri