Timp de aproape două secole, oamenii de știință au susținut că viața poate fi distribuită pe tot globul prin meteoriți, asteroizi, planetoizi și alte obiecte astronomice. Această teorie, cunoscută sub numele de Panspermia, se bazează pe ideea că microorganismele și precursorii chimici ai vieții sunt capabili să supraviețuiască fiind transportați de la un sistem stea la altul.
          Extinzând această teorie, o echipă de cercetători de la Centrul de Astrofizică din cadrul Universității Harvard, Smithsonian (CfA) a efectuat un studiu care a analizat dacă pansermia ar putea fi posibilă la scară galactică. Conform modelului pe care l-au creat, au determinat ca întreaga Calea Lactee (si chiar alte galaxii) poate schimba componentele necesare pentru viață.
          Studiul, „Galactic Panspermia”, a apărut recent online și este revizuit pentru publicare de către Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Studiul a fost condus de Idan Ginsburg, cercetător la Institutul de Teorie și Calcul al CfA (ITC) și i-a inclus și pe Manasvi Lingam și Abraham Loeb – cercetător postdoctoral ITC și respectiv directorul ITC.
          După cum indică studiul lor, cea mai mare parte a studiilor anterioare privind pansermia sa concentrat asupra faptului dacă viața ar fi putut fi distribuită prin sistemul solar sau stelele vecine. Mai precis, aceste studii au abordat posibilitatea ca viața să fi putut fi transferată între Marte și Pământ (sau alte corpuri solare) prin asteroizi sau meteoriți. De dragul studiului, Ginsburg și colegii săi au aruncat o plasă mai largă, privind galaxia Calea Lactee și dincolo.
          După cum Dr. Loeb a spus pentru ”Universe Today” prin e-mail, inspirația pentru acest studiu a venit de la primul cunoscut vizitator interstelar la sistemul nostru solar – asteroidul „Oumuamua”:

          „În urma descoperirii, Manasvi Lingam și cu mine am scris o lucrare în care am arătat că obiectele interstelare ca „Oumuamua” ar putea fi ”capturate” prin interacțiunea lor gravitațională cu Jupiter și Soarele. Sistemul solar acționează ca o „plasă de pescuit gravitațională” care conține mii de obiecte interstelare legate, de această dimensiune la un moment dat. Aceste obiecte interstelare legate ar putea să planteze viața dintr-un alt sistem planetar și din sistemul solar. Eficacitatea rețelei de pescuit este mai mare pentru un sistem binar de stele, cum ar fi Alpha Centauri A și B din apropiere, care ar putea capta obiecte la fel de mari ca Pământul în timpul vieții lor.”
          „Ne așteptăm ca cele mai multe obiecte să fie probabil stâncoase, dar, în principiu, ele ar putea fi, de asemenea, natură înghețată”, a adăugat Ginsburg. „Indiferent dacă acestea sunt stâncoase sau înghețate, ele pot fi scoase din sistemul lor gazdă și pot călători probabil la mii de ani-lumină distanță. În special, centrul galaxiei poate acționa ca un motor puternic pentru a putea distribui viață în Calea Lactee. „

Asteroidul Oumuamua”, descoperit în data de 19.10.2017

          Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare efectuate de Ginsburg, Loeb și Gary A. Wegner de la laboratorul Wilder la Colegiul Dartmouth. Într-un studiu din 2016 publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, au sugerat că centrul galaxiei Calea Lactee ar putea fi instrumentul prin care stelele de hipervelocitate sunt scoase dintr-un sistem binar și apoi capturate de un alt sistem.
          De dragul acestui studiu, echipa a creat un model analitic pentru a determina cât de probabil este ca obiectele să fie tranzacționate între sistemele stelare la scară galactică. După cum explică Loeb:

          „În lucrarea nouă am calculat câte obiecte stâncoase care sunt scoase dintr-un sistem planetar pot fi prinse de un altul din întreaga galaxie Calea Lactee. Dacă viața poate supraviețui un milion de ani, ar putea exista peste un milion de obiecte de dimensiunea asteroidului Oumuamua capturate de un alt sistem și care pot transfera viața între stele. Prin urmare, panperspermia nu se limitează exclusiv la scalele de dimensiuni sistemice solare, iar întreaga Cale Lactee ar putea să schimbe componente biotice pe distanțe foarte mari „.
          „Modelul fizic al calculului a calculat viteza de captare a obiectelor din Calea Lactee, care depind foarte mult de viteza si durata de viață a oricărui organism care poate călători pe obiect”, a adăugat Ginsburg. „Nimeni nu a făcut un astfel de calcul înainte, și noi simțim că acest lucru este inedit și interesant.”

          Din acest motiv, ei au descoperit că posibilitatea unei pansermii galactice a ajuns la câteva variabile. În primul rând, viteza de captare a obiectelor extrase din sistemele planetare depinde de dispersia vitezei, precum și de mărimea obiectului capturat. În al doilea rând, probabilitatea ca viața să poată fi distribuită de la un sistem la altul este puternic dependentă de durata de viață a organismelor.
          Cu toate acestea, în cele din urmă au descoperit că, chiar și în cele mai nefavorabile scenarii, întreaga Cale Lactee ar putea schimba componente biotice pe distanțe foarte mari. Pe scurt, ei au stabilit că pansermia este viabilă pe scări galactice și chiar între galaxii. După cum spunea Ginsburg:

          „Este mai probabil ca obiectele mai mici să fie capturate. Dacă luați în considerare, ca exemplu, luna lui Saturn, Enceladus (care este foarte interesant în sine), estimează că aproximativ 100 de milioane de astfel de obiecte conținând viață ar fi putut călători de la un sistem la altul! Din nou, cred că este important să rețineți că calculul nostru este pentru obiectele care poartă viață.”
          Studiul susține, de asemenea, o posibilă concluzie ridicată în două studii anterioare realizate de Loeb și James Guillochon (un membru al Einstein de la ITC) în 2014. În primul studiu, Loeb și Guillochon au urmărit prezența stelelor de hipervelocitate (HVS) la fuziuni galactice , ceea ce le-a determinat să lase galaxiile respective la viteze semi-relativiste – o zecime la o treime din viteza luminii.
          În cel de-al doilea studiu, Guillochon și Loeb au stabilit că există aproximativ un trilion de HVS în spațiul intergalactic și că stelele de hipervelocitate ar putea aduce împreună cu ele sistemele lor planetare. Aceste sisteme ar fi, prin urmare, capabile să răspândească viața (care ar putea lua chiar forma unor civilizații avansate) de la o galaxie la alta.
          „În principiu, viața ar putea fi chiar transferată între galaxii, deoarece unele stele scapă de Calea Lactee”, a spus Loeb. „Cu câțiva ani în urmă, am arătat împreună cu Guillochon că universul este plin de o mare de stele care au fost scoase din galaxii cu viteze de până la o fracțiune din viteza luminii prin perechi de găuri negre masive (formate în timpul fuziunilor galaxiei) ”praștii”. Aceste stele ar putea transfera viața în întregul Univers „.
          În prezent, acest studiu este sigur că va avea implicații imense pentru înțelegerea vieții așa cum o știm. Mai degrabă decât viața de pe Pământ să fi venit pe un meteorit, posibil de pe Marte sau în altă parte a Sistemului Solar, blocurile necesare pentru viață ar fi putut ajunge pe Pământ în întregime de la un alt sistem stele (sau altă galaxie).
          Poate că într-o zi vom întâlni o viață dincolo de sistemul nostru solar, care are o asemănare cu cea a noastră, cel puțin la nivel genetic. Poate că am putea întâlni chiar și unele specii avansate, care sunt rude îndepărtate (și foarte îndepărtate), și să ne gândim colectiv de unde provin ingredientele de bază care ne-au făcut toate posibilitățile.
          Articolul a fost preluat, tradus și adaptat de pe universetoday.com, unde a fost publicat în data de 12 Octombrie 2018 de către Matt Williams

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/10/ESA_Gaia_DR2_AllSky_Brightness_Colour_black_bg_2k.jpg?fit=1024%2C645&ssl=1https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/10/ESA_Gaia_DR2_AllSky_Brightness_Colour_black_bg_2k.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Claudia Madalina6. Actualitățiastronomie@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,asteroidul Oumuamua,Calea Lactee,centrul de astrofizica Harvard,Panspermia,stiudi,universe today,viata pe pamant          Timp de aproape două secole, oamenii de știință au susținut că viața poate fi distribuită pe tot globul prin meteoriți, asteroizi, planetoizi și alte obiecte astronomice. Această teorie, cunoscută sub numele de Panspermia, se bazează pe ideea că microorganismele și precursorii chimici ai vieții...Pentru cei care știu să gândească singuri