Fenomenul desprinderii de religie poarta numele de secularizare, iar trăsătura sa distinctiva este laicizarea.
Oamenii trec sub imperiul unei culturi nereligioase și, fie că sunt atei, sau doar indiferenți față de religie, preferă să trăiască în realitatea prezentă, iar nu în trecut.

Ultimele statistici sociologice ce le-am văzut arata că:
          În SUA circa 50% iar în Europa circa 70% din populație se situează în afara influențelor religiei. Și procesul laicizării continua.
          În Franța s-a constatat ca numărul celor care frecventează biserica scade anual cu 5%;           în SUA, anual circa 2000 de pastori abandonează serviciul clerical și trec la ocupații laice; unii din ei declara ca vor să facă ceva pozitiv pentru oameni, dar cei mai multi mărturisesc că practica clericală este penibilă și anacronică.

De asemenea se poate concluziona
          Vaticanul și alte organizații bisericești își manifestă îngrijorarea și disperarea; publicațiile s-au înmulțit extraordinar de mult, prin acestea încercându-se atragerea oamenilor din toate domeniile, în aceste publicații teologice se vede articolele de panică și disperare.
          Una din contramăsurile adoptate este aceea a “modernizării” doctrinelor religioase și îndeosebi a cultului.
          Se procedează la concesii, admițându-se idei pe care nu de mult biserica le combătea, se renunță la o serie de tradiționale exigente față de credincioși, se apelează la resursele muzicii, artei ultramoderne pentru vificarea ceremonialului bisericesc etc.

În esență, religia rămâne pe aceeași poziție; mișcarea ecumenica propune o serie de revizuiri (condamnarea inchiziției, de pilda) și de ajustări, căutând să unească forțele”pentru a salva credința”.
Criza în care se afla religiile nu dovedește decât apropierea sfârșitului lor istoric.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/06/Photo_Collage_Photo_EditorCollage6-13-2018_40335_PM.jpg?fit=858%2C898&ssl=1https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/06/Photo_Collage_Photo_EditorCollage6-13-2018_40335_PM.jpg?resize=150%2C150&ssl=1MaxxCugetări#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#religie,amarghetonul religiei,apocalipsa,nasterea unei legende,religii,sfarsit,sfarsitul crestinismului,sfarsitul islamului,sfârșitul religieiFenomenul desprinderii de religie poarta numele de secularizare, iar trăsătura sa distinctiva este laicizarea. Oamenii trec sub imperiul unei culturi nereligioase și, fie că sunt atei, sau doar indiferenți față de religie, preferă să trăiască în realitatea prezentă, iar nu în trecut. Ultimele statistici sociologice ce le-am văzut arata că:    ...Pentru cei care știu să gândească singuri