Una din cele mai mari probleme din fizica actuală este faptul că nu putem uni cele două mari teorii care descriu universul: relativitatea generală cu mecanica cuantică. Acestea funcționează perfect pe cont propriu, însă din momentul în care încercăm să le combinăm, ele nu mai folosesc la nimic.

Totuși un fizician de la Stanford propune o nouă ecuație care ar sugera faptul că cheia spre unificarea acestor două teorii se află în bizarele găuri în spațiu-timp, găurile de vierme.

Ecuația este una foarte simplă: ER = EPR.

Nu este alcătuită din valori numerice, ci reprezintă numele unor persoane care au avut un rol cheie în fizica teoretică.

În partea stângă a ecuației, ER reprezintă Einstein și Nathan Rosen, și se referă la o hârtie din 1935 pe care au scris-o împreună descriind găurile de vierme, cunoscute și ca podurile Einstein-Rosen.

În partea dreaptă a ecuației, EPR face referire la Einstein, Rosen și Boris Podolsky, care au co-scris o altă lucrare unde se descrie inseparabilitatea cuantică.

Începând cu anul 2013 , fizicianul Leonard Susskind de la Universitatea Stanford și Juan Maldacena de la Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton au sugerat că cele două lucrări ar putea descrie aproape același lucru – ceva la care nimeni altcineva nu s-a mai gândit, inclusiv Einstein .

Acum, Susskind se întoarce în încercarea de a dovedi că este drept.

Dar, mai întâi, să examinăm părțile individuale ale acestei ecuații.

În primul rând, teoria relativității a lui Einstein sugerează faptul că găurile de vierme sunt ca niște tunele  între două locuri din univers.

Teoretic, dacă ai căzut într-o gaură de vierme, apari aproape instantaneu în celălalt capăt, indiferent că se află pe partea opusă a universului.

Dar găurile de vierme nu sunt doar portaluri către alt loc din Univers, ci sunt și portaluri către doi timpi în același Univers, după cum a spus și Carl Sagan.

Inseparabilitatea cuantică, pe de altă parte, descrie modul în care două particule interacționează astfel încât devin „cuplate”.

Asta ar sugera că orice s-ar întâmpla cu o particula, va afecta direct și pe cealaltă, indiferent că se află la câțiva ani lumină.

Bine, acum să le combinăm.

În noul său articol, Susskind propune un scenariu în care 2 personaje ipotetice, Alice și Bob, iau câteva particule cuplate, și se deplasează în părți diferite ale universului în navele lor hipersonice ipotetice.

Odată ajunși în pozițiile lor finale, aceștia își distrug particulele cu o forță suficient de mare încât să creeze două găuri negre separate.

Rezultatul final ar fi două găuri negre în părți diferite ale universului unite de o gaură de vierme.

„Dacă ER = EPR este adevărată, o gaură de vierme ar uni aceste două găuri negre; inseparabilitatea putând fi descrisă folosind geometria găurilor de vierme”, spune Tom Siegfried de la Science News.

”Deoarece găurile de vierme sunt controverse ale geometriei spațiu-timp, descrise de ecuațiile gravitaționale ale lui Einstein, identificarea lor în inseparabilitatea cuantică ar putea crea o legătură între gravitație și mecanica cuantică”.

E greu de stabilit deocamdată dacă Susskind are dreptate, dar nu este singurul care a venit cu această teorie.

Articol preluat și adaptat de pe futurism.com

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/01/maxresdefault-1-600x315.jpg?fit=600%2C315&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/01/maxresdefault-1-600x315.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tudor Diaconu1. științăastrofizică@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,Albert Einstein,fizica,gravitatia si mecanica cuantica,Marea teorie unificata,MTU,teoria cuantica a gravitatiei,Tudor DiaconuUna din cele mai mari probleme din fizica actuală este faptul că nu putem uni cele două mari teorii care descriu universul: relativitatea generală cu mecanica cuantică. Acestea funcționează perfect pe cont propriu, însă din momentul în care încercăm să le combinăm, ele nu mai folosesc la nimic. Totuși un...Pentru cei care știu să gândească singuri