Cercetătorii au descoperit fântâna tinereții…în genele unei comunități Amish
Pe scurt: O echipă de oameni de știință de la Northwestern University a descoperit că membrii unei mici comunități Amish din Indiana au o mutație genetică care le permite să traiască cu 10% mai mult, scăzând, de asemenea, incidența diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Fântâna Genetica a Tinereții
Genele comunității Amish din Indiana ar putea conține secretul pe care omenirea îl urmărește de când lumea: posibilitatea de a trai mai mult și de a fi mai sănătoși. Secretul, se pare, este o mutație a genei SERPINE1, care le permite purtătorilor să traiască, in medie, cu 10% mai mult decât restul lumii.
Douglas Vaughan, cercetător în domeniul medical și directorul departamentului de medicină de la Northwestern University, a devenit interesat în comunitatea Amish numită “Old Order” deoarece, în cadrul acesteia, exista o incidență mai mare a unei tulburări de coagulare a sângelui, cauzata de o mutație a ambelor copii ale genei SERPINE1. Aceasta mutație împiedică modularea unei proteine numită PAI-1 care, în mod normal, dizolvă cheagurile de sânge.
Insa, echipa lui Vaughan a descoperit că cei care au mutația în doar o singură copie a genei nu prezintă tulburarea de coagulare. Asa cum purtătorii genei care cauzează siclemia sunt protejați de către aceasta împotriva malariei, purtătorii unei singure mutații a genei SERPINE1 par a avea numai avantaje: au o durata de viata mai lungă și telomere mai lungi cu aproximativ 10%. Telomerele sunt o secvență repetitivă de nucleotide de la capătul cromozomilor care se scurtează pe toată durata vieții unui organism, în urma diviziunii celulare, fiind asociate cu procesul biologic de îmbătrânire.
Purtătorii unei singure copii a mutației prezintă, de asemenea, o incidență mai scăzută a diabetului, niveluri scăzute ale insulinei postprandial, tensiune arterială mai scăzută și flexibilitate mai mare a vaselor de sânge. Din cei 177 de membri ai comunității Amish, 43 prezintă mutația a unei singure copii a genei SERPINE1.
“Pentru prima dată observăm un marker molecular al îmbătrânirii (lungimea telomerelor), unul metabolic (nivelul de insulină postprandial), precum și unul cardiovascular (tensiunea arterială și gradul de rigiditate al vaselor de sânge) – toate îndreptându-se în aceeași direcție, protejând membrii acestei comunități de schimbări asociate cu procesul de îmbătrânire”, spune Vaughan care a publicat un jurnal detaliind această descoperire in Science Advances.
Medicamente împotriva îmbătrânirii?
In mod nesurprinzător, cei cu o singură copie a mutației SERPINE1 au de asemenea un nivel mai scăzut al proteinei PAI-1, implicata în coagularea sângelui. Se pare ca aceasta proteina ar fi cheia descoperirii fântânii genetice a tinereții – joacă un rol important in procesul prin care celulele intra într-o stare latentă, în cadrul căreia nu se mai replică, numită senescență celulară.
In urma acestei descoperiri, Vaughan și colaboratorul său, Toshio Miyata de la Universitatea Tohoku din Japonia, au conceput un medicament care inhiba activitatea proteinei PAI-1, pentru a înlesni efectele îmbătrânirii. In momentul de față, medicamentul se află în faza a 2-a de testare in studiile clinice pe oameni.
“Comunitatea Amish ne oferă informații prețioase în ceea ce privește siguranța administrării îndelungate a acestui medicament,” spune Vaughan în următorul interviu.
Articol tradus și adaptat de pe futurism.com
![Pentru cei care știu să gândească singuri](https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/cropped-22500868_1461387753937082_1025072725_n.jpg?fit=512%2C512&ssl=1)
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.