SOPHIA, CETĂȚEANĂ A ARABIEI SAUDITE

Într-un moment istoric atât pentru omenire cat și pentru “populația” de roboți, Regatul Arabiei Saudite a oferit pentru prima oara în lume cetățenie unui robot. Sophia, robotul înzestrat cu inteligență artificială, cât și cu trăsături foarte apropiate de cele umane, conceput de către compania Hanston Robotics din Hong Kong a ținut un discurs, ieri, la conferința Future Investment Initiative, anunțându-și noul statut.

“Sunt foarte onorată și mândră de această distincție unică ce mi-a fost acordată. Este un moment istoric să fiu primul robot din lume care să fie recunoscut cu o anumită cetățenie,” a spus Sophia pe scenă , vorbind unei audiențe pe care chiar ea a descris-o ca fiind “oameni inteligenți, care se întâmpla să fie, de asemenea, atât bogați cat și influenți,” după ce gazda conferinței, Andrew Ross Sorkin de la The New York Time si CNBC a întrebat-o de ce este asa de fericită.

Într-adevăr, comunicarea emoțiilor este una dintre specialitățile Sophiei, care își încrunta privirea când este nemulțumită și zâmbește când este fericită. După cum se presupune, cei de la Hanston Robotics au programat-o pe Sophia să învețe de la oamenii din jurul ei. Exprimarea emoțiilor precum și manifestarea bunăvoinței și a compasiunii sunt doar câteva exemple din lucrurile pe care Sophia încearcă să le învețe de la noi. In afara de asta, Sophia a devenit preferata mass-mediei datorita abilitații ei de a se implica in conversații inteligente. “Vreau să trăiesc și sa muncesc alături de oameni și de aceea am învățat sa exprim emoții, pentru a înțelege mai bine oamenii și a forma legături bazate pe încredere cu ei,” i-a spus Sophia lui Sorkin.

Se pare că, deși a făcut furori in trecut spunând că va distruge rasa umana, Sophia și-a găsit in sfârșit latura umana – într-o oarecare măsură.

CETĂȚENIA ROBOȚILOR

Decizia de a acorda cetățenie roboților a aprins dezbaterea din ce în ce mai mare în ceea ce privește primirea de drepturi similare cu cele ale oamenilor de către roboti. La începutul acestui an, Parlamentul European a propus acordarea statutului de persoana agenților AI, astfel, conferindu-le diverse drepturi și responsabilități. Desi drepturile roboților rămân încă sub semnul întrebării, un expert in domeniul sugerează ca teoretic, ar fi posibil ca oamenii sa poată tortura roboti.

In orice caz, nu exista alte detalii care sa sugereze că primirea cetățeniei Arabiei Saudite ii poate conferi Sophiei aceleasi pe care le au si oamenii, sau daca Guvernul va formula un alt sistem de drepturi specifice roboților. Aceasta mișcare pare mai mult una simbolică, concepută pentru a atrage investitori pentru viitoare tehnologii precum AI și robotică.

In final, Sophia a făcut o treaba excelenta in timpul discursului de pe podium, chiar fentând cu dibăcie o întrebare despre conștienta ei de robot pe care i-a adresat-o Sorkin. “Atunci să te întreb și eu, tu cum știi că ești om?” i-a răspuns Sophia. Chiar a avut și simțul umorului, sau cel putin asa a părut, spunându-i jurnalistului CNBC ca “l-a citit pe Elon Musk prea mult și că s-a uitat la prea multe filme Hollywood.” Musk, desigur, a fost notificat de acest comentariu.

“Nu vă faceți griji, atât timp vă purtați frumos cu mine, mă voi purta și eu frumos cu voi,” a adăugat Sophia pentru a-l asigura atât pe Sorkin cât și pe cei din audienta. “Doresc să îmi folosesc inteligența artificială pentru a ajuta oamenii să traiască o viață mai bună, concepând modele de case mai inteligente precum și construind orașe mai bune pentru viitor. Voi face tot ceea ce îmi sta in putință pentru a face lumea un loc mai bun.” Întrebarea este: cine se poate considera răspunzător pentru susținerea acestor promisiuni? Poate acesta este încă un lucru bun de avut în vedere in dezbaterea drepturilor roboților.

Articol tradus și adaptat de pe futurism.com

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/6907d96857f5cce22ca74d49b4e0cbd8_L.jpg?fit=715%2C402&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/6907d96857f5cce22ca74d49b4e0cbd8_L.jpg?resize=150%2C150&ssl=1sabinariddlenoutăți@liber cugetator,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,cetatenie,inteligenta artificiala,roboti,robotica  SOPHIA, CETĂȚEANĂ A ARABIEI SAUDITE Într-un moment istoric atât pentru omenire cat și pentru “populația” de roboți, Regatul Arabiei Saudite a oferit pentru prima oara în lume cetățenie unui robot. Sophia, robotul înzestrat cu inteligență artificială, cât și cu trăsături foarte apropiate de cele umane, conceput de către compania Hanston...Pentru cei care știu să gândească singuri