Sumar: Se pare că cercetătorii ar fi gasit factorul declanșator care a permis atmosferei Pământului să se oxigeneze în roci vechi de miliarde de ani. Descoperirea indică faptul că oxigenarea a fost iminenta și că un singur eveniment declanșator a permis această schimbare atmosferică de o amplitudine masivă.

“Oxigenarea a fost un eveniment iminent.”

Oceanele timpurii și atmosfera Pământului nu conțineau oxigen liber, deși cianobacteriile îl produceau prin fotosinteză. Oxigenul liber nu este combinat cu alte elemente precum azotul sau carbonul, iar organismele aerobe precum oamenii au nevoie de el pentru a supraviețui. Acum aproximativ 3 miliarde de ani, mici “bule” de oxigen liber au început să apară în apa oceanelor, ca apoi in urma cu 2.4 miliarde de ani sa aiba loc o creștere exponentială a cantității de oxigen din atmosferă. În timpul acestei perioade care a durat aproape 200 milioane de ani, cantitatea de oxigen din atmosferă a crescut de aproximativ 10,000 ori. Acest moment, cunoscut ca si “Marele Eveniment de Oxidare” a produs o schimbare totală în ceea ce privește reacțiile chimice produse la suprafața Terrei.

Geologul Matthijs Smit de la Universitatea British Columbia împreună cu colegul sau, profesorul Klaus Mezger de la Universitatea din Bern, știind ca Marele Eveniment de Oxidare a transformat și compoziția continentelor, au început sa studieze registrele de geochimie a rocilor magmatice și a șisturilor bituminoase de pretutindeni în încercarea de a găsi un factor comun – peste 48,000 roci vechi de miliarde de ani.

“S-a dovedit că a apărut o schimbare dramatică în compoziția continentelor concomitent cu acumularea oxigenului liber în apa oceanelor,” a spus Smit într-un comunicat de presă. “Oxigenarea a fost un eveniment iminent,” a adăugat Smit. “Tot ce mai era necesar era maturarea continentelor.”

Factorul declanșator al oxigenării

Rocile din Islanda contemporană și din Insulele Faroe oferă exemple similare în ceea ce privește compoziția continentelor înainte de oxigenare: roci bogate în magneziu si sărace în cuarț. Pe de altă parte, rocile din trecut conțineau mineralul numit olivină, care în contact cu apa inițiază reacții chimice ce consumă oxigen, în acest fel blocându-l. Este cel mai probabil ca acest fenomen să fi avut loc in vremurile timpurii ale Pămantului când cianobacteriile produceau oxigen.

Pe masură ce crusta continentala a evoluat pana când structura ei a devenit asemănătoare cu cea din ziua de azi, olivina practic a dispărut de tot, iar reacția de consumare a oxigenului a încetat, permițandu-i acestuia să se acumuleze. Odată ce oceanele au devenit saturate cu oxigen, acesta a pătruns și în atmosferă.

“Se pare ca acesta a fost punctul zero pentru diversificarea vieții asa cum ne este cunoscută azi,” a spus Smit in comunicat. “După această schimbare, Pământul a devenit mai locuibil, permițand evoluția vieții complexe, dar acest lucru a necesitat un mecanism declanșator și credem că acesta este tocmai ceea ce am descoperit noi.”

Deși etiologia acestei schimbări în scoarța continentală rămâne necunoscută, Smit adaugă că noua tectonică a plăcilor a început cam la acel moment și ca multi cercetători au elaborat teorii evidențiind legătura dintre aceste evenimente.

Acest articol nu este chiar despre evoluție sau despre abiogeneză, dar descoperind cum cea mai importantă substanță pentru formarea vieții complexe a devenit omniprezentă, acești cercetători au aflat un termen necunoscut în ecuația pentru originea vieții pe Terra. Aceste informații valoroase ar putea fi aplicate, de asemenea, pentru căutarea vieții dincolo de sistemul nostru solar. Deja se suspectează ca cele 2 exoplanete ascunse din sistemul TRAPPIST-1 ar putea avea cantități mari de apă lichidă. Dacă (sau când) se discerne prezența oxigenului, am putea oare sa deducem pozițiile și compoziția (compozițiile) continentelor exoplanetelor, reducând în acest fel cațiva termeni de la celalalt capăt al ecuației lui Drake?

Răspunsul încă așteaptă.

Articol preluat, adaptat și tradus de pe futurism.com
Articolul a fost publicat in format inițial la data de 20/09/2017.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/09/villarrica_ali_2010135_lrg.jpg?fit=1024%2C1024&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/09/villarrica_ali_2010135_lrg.jpg?resize=150%2C150&ssl=1sabinariddleevoluția biologicănoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,evolutie,inceputul vietii,marele eveniment de oxidare,olivina,oxidare  Sumar: Se pare că cercetătorii ar fi gasit factorul declanșator care a permis atmosferei Pământului să se oxigeneze în roci vechi de miliarde de ani. Descoperirea indică faptul că oxigenarea a fost iminenta și că un singur eveniment declanșator a permis această schimbare atmosferică de o amplitudine masivă. “Oxigenarea...Pentru cei care știu să gândească singuri