Imaginea reprezinta o lucrare de arta numita „Philosophia” a autorului acestui articol.

Într-o zi discutam cu prietenul meu, Andrei, despre filosofie și ce înseamnă ea. Am ajuns repede la concluzia că nu este o știință, pentru că nu poate respecta cei 5 pași care definesc metoda științifică (googaliți voi asta), însă este o disciplină esențială ,călăuzitoare, către înțelepciune și spirit critic; către luciditate, dacă vreți. Cea mai bună teorie la care am ajuns este că, filosofia, este ca o sală de antrenament a gândirii unde te duci sa te lupți cu tine și propria ignoranță și cauți limite până ajungi un culturist intelectual capabil sa ducă sarcini imense ale gândirii.

Filosofia nu este accesibilă oricui. Este o vocație cu care te naști. Accesul la ea este însă facil oricui. De aici și eșecuri, de proporții epice, ale gândirii celui ce nu are, în el, vocația, dar are acces la filosofie. Periculos, chiar, pentru ceilalți oameni care nu pot duce astfel de lupte cu ignoranța proprie și sunt captivi in eșecurile facile specifice chiorului care strălucește în țara orbilor.

Așa că, dragă cititorule, când citești aceste rânduri, verifică dacă ai vederea bună și nu trebuie sa dibuiești, in ceață, spusele mele. Căci, celui care vede bine, adeseori i se scot ochii de către orbi in frunte cu chior. Pentru că ei nu pot suporta atâta adevăr.

Andrei are înclinație și plăcere către științele exacte, ceea ce, pentru el, înseamnă frumusețea desăvârșită într-o ecuație matematică; pentru mine este dialect chinezesc antic. Eu sunt artist și am înclinație și aplecare către creație, către estetic. Ceea ce, pentru mine, înseamnă un banal crochiu, pentru el, ar însemna să scrie in dialect antic, chinezesc. Însă, împreună, iubim filosofia, arta și știința .
Suntem și vom fi, până la moarte, îndrăgostiți de aceasta seducătoare muză iubită.

Este cea mai plină de libertate relație pe care o cunosc.

Râzând și uitându- ne înapoi,în timp, ne spunem unul altuia, cu drag și mândrie, că am alege, din nou, să facem facultatea la filosofie și că am urma aceeași cale, chiar mai apăsat, mai siguri pe noi, chiar dacă, acum, nu putem câștiga nici o amărâta de cafea și o țigară pe urma diplomelor noastre.

Disciplinei acesteia îi datorăm, însă, noi doi, ca oameni ,tot ceea ce suntem acum.

Nu îmi închipui existența mea fără această pasiune la care tot revin și cu care mă împodobesc cu mândrie, îmi este scut, îmi este sabie. Și totodată are nevoie de noi sa o apărăm.

Daca mă întrebați: „Ce este filosofia?” răspunsul meu, sincer, este că nu știu, pentru că nu îi văd limite și este libera in fond și formă. Este ceva unic.
Este drumul către dorința de libertate.

Știu, însă, atunci când o întâlnesc, să o recunosc, așa cum numai doi îndrăgostiți se recunosc în mulțime.

Facebook Comentariu
Distribuire
mandyllionCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,# arta,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,filosofie,intelepciune,logica,rationalitate,stiinta.Într-o zi discutam cu prietenul meu, Andrei, despre filosofie și ce înseamnă ea. Am ajuns repede la concluzia că nu este o știință, pentru că nu poate respecta cei 5 pași care definesc metoda științifică (googaliți voi asta), însă este o disciplină esențială ,călăuzitoare, către înțelepciune și spirit critic;...Pentru cei care știu să gândească singuri