Unii oameni de știință susțin că îmbătrânirea este o construcție socială, nu o lege naturală – și, prin urmare, o putem contesta.
              Oamenii de știință caută soluții în editarea genetică și în progresele din domeniul inteligenței artificiale pentru a prelungi viața umană pe o perioadă nedeterminată.
ÎMBĂTRĂNIRE – O LEGE SAU O SUGESTIE
               Inevitabilitatea îmbătrânirii nu poate fi mai mult decât o altă teorie biologică care, datorită avansării tehnologice, va fi dezmințită în viitorul apropiat. Unii oameni de știință de astăzi spun că longevitatea este un concept societal pe care nu mai trebuie să-l susținem ca o lege statică a naturii, ci ca o resursă care poate fi rescrisă în beneficiul nostru.

               Cercetătorii din domeniile care se ocupă de genetică și inteligența artificială (AI) lucrează spre un viitor în care va trebui să nu mai folosim o criză de tip „vârsta de mijloc” pentru a ne justifica deciziile necorespunzătoare (dar este într-adevăr momentul greșit să cumperi un Porsche?) .

               Deși au existat nenumărate idei teoretice și inițiative de eschivare a morții, multe strategii actuale care se dezvoltă astăzi se încadrează în unul din cele două tabere: biomedicale sau tehnologice.

ÎNVINGĂND BIOLOGIA

               Pentru a câștiga lupta biologică împotriva morții, trebuie să începem prin înțelegerea dușmanului. Îmbătrânirea este un proces care începe la nivel celular. Pe măsură ce celulele noastre se împart, funcționalitatea acestora încep să scadă, ducând la o mai mare susceptibilitate la leziuni și boli. Timp de mulți ani, oamenii de știință sperau că „telomerul” ar putea fi cheia pentru stoparea îmbătrânirii, dar aceste „carapace” care ne protejează ADN-ul s-au dovedit a fi mai complexe decât se credea inițial. Telomerul (din gr. telos – capăt și meros – parte) reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor

              Când biologii au descoperit că telomerii noștri se îndepărtează pe măsură ce îmbătrânim, ei au susținut că extinderea acestor fire de ADN de protecție ar putea, de asemenea, să ne extindă viața – poate pe termen nelimitat.

              Dar cercetătorii au descoperit de atunci că procesele multiple în celule poate lungi legătura dintre telomere, deoarece telomerele care sunt prea lungi pot avea de fapt, consecințe negative, cum ar fi cancerul. Multe laboratoare din întreaga lume studiază mecanismele moleculare care prelungesc și ajustează telomerii din celulă pentru a afla dacă pot fi modificate să mențină telomerele în lungimea principiului ”Goldilock” – nu prea lungă sau prea scurtă.

              În același timp, tehnologia pentru editarea genetică a avansat prin salturi și limite. Procesul revoluționar de editare a ADN-ului, „CRISPR / Cas9”, a permis oamenilor de știință să facă modificări genetice vizate în celulele mamiferelor vii și chiar a lucrat pentru a salva o fetiță de cancer. Instrumentul are atât de multe aplicații, cercetătorii au creat fraza „CRISPR it!” (Cine spune că oamenii de știință sunt demodați?)

               Ingineria genetică este doar unul dintre multele progrese medicale care sunt folosite pentru a ne prelungi viața. Cu toate acestea, unii văd corpul uman ca o navă care nu trebuie reparată, ci înlocuită.

IMORTALITATEA VIRTUALĂ

               Tehnologia a devenit pe deplin integrată cu viața modernă, devenind, de fapt, o extensie a utilizatorilor săi. Și cum modelarea virtuală a creierului și designul AI au avansat, mulți au cerut un răspuns la întrebarea, în ce moment realitatea virtuală devine realitate?

               Putem proiecta servere – și chiar organisme mecanice – care vor dura mult mai mult decât vor fi corpurile noastre actuale. Și considerați că aceste corpuri robotice ar putea suporta o gamă mult mai largă de condiții decât cele care le-ar putea suporta corpurile carnale. Doar în ceea ce privește călătoriile în spațiu, proiectarea unei nave care nu ar avea nevoie de hrană, apă sau atmosferă ar fi mult mai eficientă. De asemenea, nu va conta cât va dura călătoria într-o altă lume – nici nu am avea nevoie de camere de hibernare!

                În timp ce unii resping ideea păstrării omenirii în afara corpului uman real, liderii ca Elon Musk fac pași spre potențiala fuziune a omului cu mașina. Musk a indicat că în viitorul apropiat el va descoperi o dantelă neurală, un dispozitiv care poate crește și înlocui din ce în ce mai mult din creierul tău. Odată ce computerele pot interacționa perfect cu mințile noastre, este de înțeles că ele ar putea să ne păstreze și mințile.

                Vizionari precum Musk, împreună cu alte companii care urmăresc nemurirea, ne obliga să ne reconsideram mortalitatea: cum ar arăta viața dacă ar fi ”divorțată” de moarte? Ce preț suntem dispuși să plătim pentru încă 100 de ani de viață? Alți 1.000? Și dacă este așa, atunci ce înseamnă să fii uman?

                Dacă tehnologia continuă să avanseze la nivelul actual, este posibil să ne dăm seama de răspunsurile noastre la aceste întrebări mai curând decât mai târziu.

sursa: futurism.com (articol preluat, tradus și adaptat)

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/Mitochondrial-Repair-Project-600x315-nemurirea.jpg?fit=600%2C315&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/Mitochondrial-Repair-Project-600x315-nemurirea.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Claudia Madalinaevoluția biologicănoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#imortalitate,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#teoriaevolutiei,evolutie,nemurire,nemuritor,teoria evolutiei              Unii oameni de știință susțin că îmbătrânirea este o construcție socială, nu o lege naturală - și, prin urmare, o putem contesta.               Oamenii de știință caută soluții în editarea genetică și în progresele din domeniul inteligenței...Pentru cei care știu să gândească singuri