Activitatea creierului a fost înregistrată la 10 minute după moarte

           Doctorii dintr-o unitate canadiană de terapie intensivă au dat peste un caz foarte ciudat – când suportul pentru viață a fost oprit pentru patru pacienți terminali, unul dintre aceștia a prezentat activitate cerebrală persistentă chiar și după ce au fost declarați morți clinic.

          Timp de mai mult de 10 minute după ce medicii au confirmat moartea printr-o serie de observații, pacientul părea să aibă același tip de unde cerebrale pe care le avem în timpul somnului profund. Și este un fenomen complet diferit de „valul de moarte” brusc care a fost observat la șobolani după decapitare.

          Ei au descoperit de asemenea că moartea ar putea fi o experiență unică pentru fiecare individ, observând că, în cazul celor patru pacienți, înregistrările electroencefalografice frontale (EEG) ale activității creierului lor au prezentat puține similarități atât înainte, cât și după ce au fost declarați morți.

          Cercetătorii sunt foarte precauți în ceea ce privesc implicațiile, spunând că este prea devreme să vorbim despre ce ar putea însemna aceasta pentru experiența noastră post-mortem, în special având în vedere că este un caz unic.

           În absența oricărei explicații biologice pentru modul în care activitatea creierului ar putea continua câteva minute după ce inima sa oprit, cercetătorii spun că scanarea ar putea fi rezultatul unor erori în momentul înregistrării, dar  se află într-un impas deoarece echipamentul medical nu prezintă semne de defecțiune, adică sursa anomaliilor nu poate fi confirmată.

 “Este dificil să se stabilească o baza fiziologică pentru această activitate EEG dat fiind că aceasta are loc după o pierdere prelungită a  circulației sanguine”, spun cercetătorii.

 Puteți vedea scanările creierului celor patru pacienți terminali mai jos, arătând momentul morții clinice la 0:

Norton et al. (2017)

          Activitatea creierului notată cu galben este ceea ce urmărim în aceste scanări și puteți vedea că la trei din cei patru pacienți această activitate s-a estompat înainte ca inima să înceteze să bată – cu până la 10 minute înainte de moartea clinică, în cazul pacientului # 2. Dintr-un motiv necunoscut, pacientul # 4 prezintă dovezi ale activității cerebrale timp de 10 minute și 38 de secunde după ce inima lui s-a oprit.

          Cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă un fenomen cunoscut sub numele de ‘valuri de moarte’ s-a întâmplat în acest caz. În 2011, o echipă separată a observat o explozie de activitate în creierul șobolanilor aproximativ 1 minut după decapitare, sugerând că creierul și inima au momente diferite de ‘expirare’.

„Se pare că valul masiv care poate fi înregistrat la aproximativ un minut după decapitare reflectă granița finală dintre viață și moarte”, au spus atunci cercetătorii de la Universitatea Radboud din Olanda.


Bas-Jan Zandt et al. (2011)

           Echipa canadiană a investigat dacă acesta este fenomenul observat la pacientul # 4 și a constatat că nu este cazul. Dacă toate acestea par frustrant de neconcludente, bine ai venit în domeniul ciudat și incredibil al necro-neuroștiinței.

          Se pare că lucruri foarte ciudate se pot întâmpla în momentul morții – și după aceea – datorită câtorva studii din 2016 care au constatat că peste 1000 de gene funcționau încă câteva zile după moarte în cadavre umane, chiar sporindu-și activitatea după momentul morții clinice.

          Astfel de studii arată că mai avem multe de învățat legat de procesul de moarte și de modul în care noi – și alte animale – îl experimentăm, de la corpul nostru până la creierul nostru.

Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Canadian al Științelor Neurologice.

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/lumea-de-apoi-doar-un-vis.jpg?fit=1024%2C415&ssl=1https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/lumea-de-apoi-doar-un-vis.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Marc Everin3. rațiunenoutăți#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,atei,ce se intampla dupa ce mori,moarte,viata de după moarte Activitatea creierului a fost înregistrată la 10 minute după moarte            Doctorii dintr-o unitate canadiană de terapie intensivă au dat peste un caz foarte ciudat - când suportul pentru viață a fost oprit pentru patru pacienți terminali, unul dintre aceștia a prezentat activitate cerebrală persistentă chiar...Pentru cei care știu să gândească singuri