Evoluţia nu este doar o teorie -Episodul 2(argumentele teoriei evoluției)
Episodul 2: Argumentele teoriei evoluţiei?
Teoria evoluției se poate argumenta prin următoarele metode:
– dovezile anatomiei comparate
– fosilele
– organele vestigiale
– dovezile paleontologiei
– dovezile biogeografiei
– dovezile biochimiei comparate
– datarea fosilelor prin metoda radiocarbon C14
– dovezile directe ale evoluției
– mimetismul
– embriologia
Dacă am lua fiecare metodă menționată care poate aduce argumente în favoarea evoluției, acest articol ar deveni prea lung şi greu de citit pentru cititorii acestui site care se confruntă cu criza de timp aferentă civilizației moderne actuale. Așa că voi prezenta scurte introduceri în metodele mai sus menționate și argumente vagi ale fiecărei metode. Ele vor fi preluate și prezentate mai detaliat în episoadele următoare ale acestei serii: „Evoluţia nu este doar o teorie”
– dovezile anatomiei comparate
Se referă la observarea asemănării dintre indivizii din specii diferite. Studiul acestor asemanări a dat naștere unei ramuri aparte a biologiei, numită „anatomie comparată”.
– fosilele
Sunt unele din cele mai convingătoare dovezi, cu atât mai mult cu cât sunt la propriu maşini ale timpului create de natură, de multe ori oferindu-ne posibilitatea de a le descoperi în ordine cronologică în straturi geologice.
– organele vestigiale
Sunt organe cu care se nasc membri ai diferitelor specii, inclusiv oameni, iar în funcționarea biologică actuală nu au niciun scop, fiind organe ce aveau funcții bine definite la unele forme inferioare de evoluție a speciei.
– dovezile paleontologiei
Paleontologia se ocupă cu studiul animalelor dispărute ca specie cu mult timp în urmă și compararea lor cu fauna actuală; ea verifică concluziile evoluționiste ale anatomiei comparate şi embrionale. Formele de legătură constituite pe bază de deducţii pot corespunde sau nu cu formele de legătură ce au existat în trecutul geologic.
– dovezile biogeografiei
Biogeografia este studiul faunei și al florei în funcție de raportul geografic. Biogeografia a constatat că mișcarea plăcilor tectonice, apropiind sau separând regiunile geografice, a dus la evoluții diferite ale faunei şi florei având același strămoș comun.
– dovezile biochimiei comparate
Biochimia, numită şi chimie biologică, este ştiința care folosește metode chimice în investigații biologice: analizele genetice (studiul prin comparaţie al genelor şi ADN-ului aparţine acestei ramuri științifice)
Biochimia comparată a demonstrat irefutabil înrudirea dintre specii, clasificând chiar și gradul de rudenie.
– datarea fosilelor prin metoda radiocarbon C14
Această metodă de datare, demonstrată în mod repetat și irefutabil ca fiind eficientă și sigură, determină cu succes vârsta fosilelor, fapt ce vine în ajutor studiului acestora, cât și a paleontologiei, confirmând unele ipoteze transformându-le în teorii științifice.
– dovezile directe ale evoluţiei
Evoluția este ușor observabilă în mod direct la vietățile cu durată mică de viață, la care trecerea de la o generație la alta se face în timp scurt sau foarte scurt, ori se poate observa comparând arhivele muzeale referitoare la diferite specii cu speciile respective în momentul actual.
– mimetismul
Mimetismul este produsul evoluției prin care unele animale inofensive sunt înzestrate cu aspect fizic similar prădătorilor pentru a intimida; de exemplu un fluture, „Trochilium apiforme”, lipsit complet de apărare, are înfăţişarea unei viespi mari şi puternice – „Vespa crabro”. Avantajul este evident pentru fluture: este ocolit de păsările insectivore, care nu îndrăznesc să atace o insectă cu înfăţişare de viespe temută pentru veninul său.
– embriologia
Embriologia ne demonstrează că dezvoltarea embriologică arată la fel la început la animalele înrudite, până la un punct de la care embrionii încep să arate diferit. Punctul respectiv este cu atât mai târziu cu cât speciile sunt mai înrudite.
În continuarea articolului sunt atașate unele dintre răspunsurile membrilor grupurilor Facebook cu care colaborează site-ul acesta, raspunsuri la întrebarea: „ÎN OPINIA VOASTRĂ, CU CE ARGUMENTE SUSTINEŢI EVOLUŢIA BIOLOGICĂ (TEORIA EVOLUŢIEI)?”
Răspunsuri de la membrii grupului Facebook „Nu cred în basme, SUNT LIBER-CUGETĂTOR!” https://www.facebook.com/groups/the.atheist.area/permalink/366653383682539/
Riki Ar Xe cine nu pricepe notiunea de deep-time nu are cum sa inteleaga cum decurge evolutia …. cum se poate ca un simplu animal sa se `transforme`[ evolueze ] in altceva complet diferit ….. plus comiterea unei greseli enorme sa compare animalele prezente cu alte animale prezente in timpul nostru ….. nu poti `transforma` [ gandi ca poate sa evolueze ] un animal prezent in alt animal prezent …sunt ramuri separate in evolutie …asta cred ca este cea mai grava greseala a celor ce incearca sa inteleaga evolutia.
Dadi Ghidut sunt atatea argumente si dovezi in favoarea evolutiei venite din stiinte diferite incat nimenui nu poate nega convergenta acestora ca am evoluat toate speciile dintr-un organism comun .Embriologia anatomia comparata arheologia datarile cu carbon , genetica distribuirea speciilor .Doar un incult si un vesnic mediocru care a fugit de invatatura si stiinta toata viata si care a imbracat ignoranta religiei mai poate afirma ca o fiinta supranaturala a creeat uiniversul , iar singura lor proba e o carte scrisa de oameni fara cea mai mica informatie despre lumea care ii inconjoara…. asa cum cetaceele au evoluat dintr-un stramos terestru comun aa si primatele din care a cincea specie este hommo sapiens au evoluat din acelasi stramos comun cunoscutg …registru fosilier si datarea cu carbon ne arata ruta pe care oamenii au liuat-o parasind continrentul mama.Dezvoltarea embrionului in pantecul ” femelei ” ne arata tranzitia de la peste reptila amfibieni cu o exactitate infricosatoare pentru anumiti ignoranti crestini 🙂 Dovezile de datare a iridiului a carbonului converg spre acelasi rezultat! si sunt milioane de fosile ! toate aceste sunt probe! Cand vine vorba de genetica s-au gasit pana si cromozomii de la doua specii de primate diferite sudati au numarul 2 si 3 🙂 aripile pasarilor au falange si arata exact cum au evoluat din reptile…ideea este urmatoarea: milioane de probe din campuri de studiu diferite ne arata acelasi lucru ….. toate speciile au evoluat din stramosi comuni prin selectie naturala si influente fizice exterioare .Treaba e serioasa si batuta in cuie , nici macar biserica nu mai poate schimba asta ”cantitatea” de persoane care nu mai cred in rahaturile bibliei a ajuns la masa critica in tarile civilizate si in urmatorii ani se va impune in fata ignorantei si nestiintei si asta e cea mai puternica dovada a selectiei naturale pentru crestini : sunt pe punctul in care selectia naturala ii va declara extinsi ca dinozaurii ! Amin 🙂 si eu sunt nespus de fericit pentru generatiile care vin si nu vor mai traii in confuzie minciuna si ignoranta ……
Riki Ar Xe cand veti pricepe cum poate o proteina sa se aseze ordonat intro pozitie pe suprafata unei memrane de celule atunci ati intelege ca `evolutia` este `mic copil` …… genele sunt doar ramasite din cea ce decurge din evolutia proteinelor ….proteinele sunt de fapt caramizile vietii …. o proteina este mai `desteapta` decat o gena [ exagerez , dar arata un fapt enorm si `fantastic` ] – un virus poate sa se recompuna doar din amestecul de proteine necesare si o structura ARN …fara a fi nevoie de alta interventie
Adrian Mitroi Uite un exemplu faptul ca avem aceasta imunitate naturala la majoritatea microbilor sau virusilor (cu exceptia catorva inca), este ca au trebuit sa moara in trecut milioane de indivizi mai putini adaptati la boli, astfel ca cei mai adaptati su supravietuit, si noi suntem urmasii lor
Răspunsuri de la membrii grupului Facebook: „Liber-cugetatori România”
https://www.facebook.com/groups/471927656281798/permalink/748023208672240/
Sergiu Osan 1. Observarea directa a evolutiei: vezi exemplele tantarilor din subteranele Londrei, greierilor din Kauai, bacteriile care au dezvoltat mutatii sa metabolizeze naylonul si cele rezistente la antibiotice 2. ADN-ul. Faptul ca toate fiintele vii au acelasi material genetic, ca au un cod genetic aproape identic, si ca speciile, cu cat sunt mai inrudite cu atat au mai multe similaritati in ADN (obisnuita poveste cu cimpanzeul si omul a caror ADN difera in doar un procent, faptul ca au aceleasi provirusuri in acelasi loc in genom, etc) 3. Fosilele si datarea lor. Faptul ca acestea respecta o inlantuire logica si in concordanta cu evolutia, faptul ca avem fosile tranzitionale si ca speciile mai complexe au aparut mai recent decat cele mai simple. 4. Organele vestigiale: organul lui Jacobson si coccigele la om, oasele membrelor la cetacee 5. Embriologia: dezvoltarea embriologica arata la fel la inceput la animalele inrudite, pana la un punct de la care embrionii incep sa arate diferit. Punctul respectiv e cu atat mai tarziu cu cat speciile sunt mai inrudite.
Ancuta Mihaela Bîzdîc Asta e ca si cand ma intreaba cineva cum argumentez teoria gravitatiei sau teoria cuantica… Doar cand cineva nu intelege principiile de baza ale unei teorii poate sa spuna ca nu crede in ea. Majoritatea celor care neaga evolutia sunt persoane carora trebuie sa li se explice care sunt mecanismele de baza ale acesteia. Degeaba ii spui tu despre rezistenta bacteriilor la antibiotice, selectia artificiala si straturile de fosile din sedimente, despre ADN si embrioni, cand el nu intelege cum se face speciatia si cum a ajuns el in situatia ingrata sa aiba un stramos comun cu cimpanzeii. In cazul contrar, in care o persoana intelege teoria evolutiei si continua sa o nege, well, fuck me, I’m out – acea persoana nu vrea sa recunoasca realitatea… (In plus, nu evolutia este cea care explica existenta vietii. Evolutia reprezinta doar setul de legi naturale prin care s-a ajuns sa avem varietatea actuala, pornind de la ceva simplu. Chiar daca evolutia ar fi demontata, asta nu ar implica existenta unui creator.) Raspunsul meu la intrebare a fost dat de altii mai sus (Sergiu Osan), numai ca eu cred ca nu astfel ii convingi pe cei neștiutori.
Țăran Daniel Evoluția nu mai trebuie argumentata.. e un fapt dovedit. Singura chestie care mai ramâne de discutat.. e mecanismul natural din spatele evoluției.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.