averea-b-o-r

(2007)
40.000 hectare de padure evaluate la 400 milioane euro
40.000 hectare de terenarabilevaluat la 20 de milioane euro
90 de milioane euro veniturianuale
participatii la peste 15 firme din sectoarele hotelier, media, energie, agricol, industria lemnului sau constructii
4,4 milioane euro conturile bancare la BCR ale Patriarhieie, a sase Mitropoliisi a 10 arhiepiscopii
Înafară terenurilor, BOR deține și numeroase clădiri.

Structura piramidala a BOR (tot in 2007, ca deatunci s-au mai construit o gramada de silozuri cu plus in varf):

– Patriarhie,
-6 mitropolii in tara,
-zecearhiepiscopii,
-16 episcopii,
-161 protopopiate,
-11.102 parohii,
-2.297 filii (parohiimaimici),
-423 manastiri,
-183 schituri,
– zecemetocuri (case de protocol),

iar in strainatate:
– trei mitropolii,
-o arhiepiscopie,
-doua episcopii.

Este cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Română detine monopol în ceea ce privește vânzarea lumânărilor, a icoanelor, a vinului liturgic, precum și a celorlalte obiecte de cult. De asemenea, bisericile ortodoxe sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor la stat, ba mai mult, unele dintre acestea desfășoară activități comerciale, după cum arată datele oficiale ale Registrului Comerțului.

Parohia Ortodoxă Aușeu – asociată la firma Doriani Oil SRL care se ocupă, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, de “comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate” Parohia a fost asociată, în trecut, și în firma Axon Serv SRL care, de asemenea, vindea carburanți.

Episcopia Caransebeșului – asociataă la firma CaNouă EPC-CS SRL, care se ocupă de întreținerea și repararea autovehiculelor

Arhiepiscopia Bucureștilor este asociată la Cooperativa Agricolă  “Via Domnului”, care se ocupă de  cultivarea strugurilor.Biserica Ortodoxă Română chiar a făcut demersuri pentru înregistrarea vinului la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Mai precis, în toamna lui 2013, Cooperativa Agricolă “Via Domnului” a depus o cerere pentru înregistrarea mărcii „Via Domnului” pentru băuturi alcoolice.

De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștilor este asociată și la Pelerinul Pati-Cof SRL, care se ocupă de “fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”’, la firmele de construcții Catedrala Patriarhală SA și Chivotul Mare SRL, dar și la Țarina Pastorului SRL, care se ocupă de “spălareașicurățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană”

Arhiepiscopia Bucureștilor deține și un magazin online. Pe www.colportaj.ro sunt scoase la vânzare, printre altele, iconițe magnetice, candele electrice, tămâie cu diverse arome, dar și truse de botez ce conțin inclusiv săpun, prosop de mâini și ulei sfințit. În magazinul online al Arhiepiscopiei Bucureștilor sunt disponibile și cărți despre ”leacurile” mănăstirești.

Patriarhia Română deține agenția de turism Basilica Travel, care funcționează cu “binecuvântarea” Preafericitului Daniel. De asemenea, Patriarhia are propriile ateliere unde se confecționează obiectele religioase, dar și un trust de presă, fiind vorba despre Radio Trinitas, Trinitas TV și Agenția de Știri Basilica.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este asociată la firma Diaconia SRL care se ocupă cu tăierea  a lemnului.

Arhiepiscopia Vasluiului, Feleacului și Clujului este asociată la firma Arhiconstruct Proiect SRL, care se ocupă cu “lucrări de pardosire și placare a pereților”

Arhiepiscopia Craiovei este asociată, potrivit RegistruluiComerțului, la NicoSantis SRL, care prestează activități specifice hotelurilor, la agenția de turism Praxis, dar și la Sol Cons Distribution SRL, care se ocupă de “comerț cu ridicarea materialului lemnos și a materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”

Mănăstirea Sihăstria Putnei deține firma Sihăstria Putnei SRL, ce prestează activități de cazare.

Afacerile se fac si de catre preoti, in mod individual. Un popă ortodox din Sibiu confecționa și vindea haine preoțești, activitatea acestuia nefiind “canonică”. Se pare că însituația acestuia se află mai mulți slujitori ai Bisericii Ortodoxe. De exemplu, un popă ortodox și soția sa au înființat firma Mithra SRL din Satu Mare, care deține și un magazin online în care sunt scoase la vânzare veșminte preoțești. La un moment dat, firma a vândut chiar și veșminte preoțești decorate cu cristale Swarowski. Și în Capitală funcționează un atelier de croitori, e înființat la inițiativa familiei unui preot paroh al unei biserici din cartierul Pantelimon.

 

”BOR mananca de la stat aproximativ 500 de milioane de euro anual, prin alocari directe (aproximativ 70-80 milioane euro) si indirecte (grosul banilor dati prin hotarari ale tuturor consiliilor locale si primariilor din fiecare oras, comuna sat din Romania – peste 400 milioane euro).

Din banii astia… BOR face caritate de aprox. 20 de milioane de euro anual… vreo 4%.  Adica tot din bugetul tarii, nu din ai lor.

Cum te-ai simti, daca ti-as fura 100 de euro din buzunar… as face caritate de 4 euro si dupaceea m-as lauda ca sunt o fiinta foarte caritabila? Cam asta face BOR.
Vrei sa verifici daca spun adevarul? Consulta raportul oficial al ANAF si al Curtii de Conturi a Romaniei in legatura cu suma totala pe care BOR o suge anual de la buget si petitia celor 20 de ONG-uri, depusa in Parlament, prin care se cere stoparea acestei finantari uriase… in taraunde 225 000 de copii se culca flamanzi seara… si apoi mai vino o data cu tupeul sa-mi reproseze ca nu am respect fata de o institutie corupta care ciordeste bani si face caritate in valoare de 4% din ei.” – Anemona

Miliarde, nu, dar cel putin jumatate de miliard de lei in fiecare an, numai de la stat in mod oficial, conform Ministerului de Finante:
cheltuielile pentru cultele religioase:
– în 2009 de 560,3 milioane lei,
– în 2010 de 496,7 milioane lei,
– în 2011 de 497,1 milioane lei,
– în 2012 de 488,6 milioane lei,
– în 2013 de 520,2 milioane lei,
– în 2014 de 600,9 milioane lei,
– în 2015 de 661,3 milioane lei.
Pentru 2016 proiectul de buget prevedea o sumă de 627,3 milioane lei.

Articol scris initial de Ilnius Gabriel (fost autor)

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/09/averea-B.O.R..jpg?fit=1024%2C539&ssl=1https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/09/averea-B.O.R..jpg?resize=150%2C150&ssl=1Claudia Madalina4. Religii@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,averea bisericii,BOR,religia costa(2007) 40.000 hectare de padure evaluate la 400 milioane euro 40.000 hectare de terenarabilevaluat la 20 de milioane euro 90 de milioane euro veniturianuale participatii la peste 15 firme din sectoarele hotelier, media, energie, agricol, industria lemnului sau constructii 4,4 milioane euro conturile bancare la BCR ale Patriarhieie, a...Pentru cei care știu să gândească singuri