De regulă, activitatea creierului dvs. nu influențează dezvoltarea fiziologică a celulelor sexuale. În termeni mai simpli: ceea ce crezi „nu poate fi moștenit. Dar acum se pare că ar putea fi necesar să regândim această regulă pentru cel puțin o specie.

S-a demonstrat că activitatea neuronilor nematozi influențează comportamentul de hrănire al viitoarei generații de viermi și ar putea fi provocat de o nouă cale de moștenire.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Tel Aviv, Israel descrie modul în care celulele plutitoare libere ale ARN-ului generate în interiorul neuronilor ( Caenorhabditis elegans) afectează modul în care generațiile ulterioare își înghit mesele.

„Am constatat că ARN-urile mici transmit informații provenite de la neuronii descendenților și influențează o varietate de procese fiziologice, inclusiv comportamentul de urmărire a alimentației descendenților”, declară biologul Oded Rechavi .

Echipa lui Rechavi mărturisește că scopul principal este de a contesta dogmele științifice, în special cele privind moștenirea. Aceasta este cu siguranță o mare provocare pentru o presupunere îndelungată în domeniul biologiei, așa că merită o examinare atentă înainte de a o accepta.

În acest sens, descoperirea este potențial imensă: ar putea descrie un mecanism cu totul nou, prin care o generație afectează starea fizică a următorului.

În cea mai mare parte a secolului trecut, ne-am dat seama că au existat doar două moduri în care informațiile ar putea fi transmise de la un părinte la un copil – genetic, prin codarea ADN-ului lor; și din punct de vedere cultural, printr-un comportament care afectează în mod indirect dezvoltarea puilor lor.

În ultimele decenii, biologii au ajuns să afle mai multe despre unele trucuri editoriale subtile care pot schimba modul în care se citesc genele prin aplicarea unei forme de blocare chimică.

Deoarece aceste procese „epigenetice” pot fi influențate de mediul înconjurător, acum se vede că un alt mod în care evenimentele care au loc în viața unei singure generații pot afecta dezvoltarea nu numai a copiilor, ci și a generațiilor multiple .

Comportamentele parentale pot produce schimbări epigenetice prin afecțiune sau lipsă extremă a acesteea, dar orice legătură imediată între chimia neuronilor și genele din interiorul celulelor lor este considerată a fi împotriva regulilor.

„S-a crezut mult timp că activitatea creierului nu avea niciun impact asupra soartei descendenților”, spune Rechavi .

” Bariera Weismann, cunoscută și sub numele de A doua lege a biologiei, afirmă că informațiile moștenite din linia germinativă trebuie să fie izolate de influențele mediului”.

Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii americani au arătat că segmente mobile de ARN dublu catenar generate de neuronii nematozi ar putea ajunge în celulele lor germinative.

În timp ce uimitor, studiul nu a reușit să demonstreze schimbări semnificative în funcțiile puilor.

Rechavi și echipa sa au demonstrat acum că moștenirea acestor fragmente de ARN neuronale poate duce la diferențe de învățare și de comportament nu doar în generația următoare, ci și pentru mai multe generații de-a lungul liniei.

Ei au îndepărtat o genă proteică cheie ​​de legare a ARN-ului de la tulpini transgenice de C. elegans  pentru a demonstra rolul proteinei în gestionarea nivelurilor de fragmente de ARN, atât în nervi cât și în celulele germinale.

Prezența acestei proteine ​​obligatorii a făcut o mare diferență în ceea ce privește dacă descendenții au detectat substanțe chimice în mediul lor la temperaturi diferite, ceea ce implică faptul că ARN-ul generat de neuronii părinților lor afectează funcționarea propriului sistem nervos.  

Modificările exacte ale sistemului lor nervos, responsabile de capacitatea redusă de a-și mirosi mediul înconjurător, nu sunt cunoscute, așa că încă mai trebuie multe de făcut.

Dar totuși este un pas interesant în a demonstra modul în care ARN-ul produs de neuronii unui părinte pot să se strecoare în celulele descendenților lor pentru a promova apariția unei funcții destul de importante.

Cu jumătate de secol în urmă, un experiment controversat al psihologului Universității din Michigan, James V. McConnell, a concluzionat că amintirile ar putea fi transmise prin consumul de ARN în viermii canibali.

Experimentul este considerat astăzi ca un episod ciudat în istoria științei, adesea raportat ca pseudoștiință.

În timp ce canibalii lui McConnell au devenit folclor, experimentele recente indică încă un fel de interacțiune între fragmentele de ARN mobil și activitatea neuronală. Un astfel de studiu a susținut anul trecut că utilizează ARN pentru a „transfera” experiența unui șoc de la un melc la altul.

Trebuie să fim atenți să nu încercăm niciuna din aceste cercetări în experiențele umane. Există o diferență în modul în care ne imaginăm amintiri în creierul nostru, comparativ cu răspunsurile condiționate în alte organisme.

Dar, dacă aceste cercetări se desfășoară, moștenirea genetică este mult mai complicată decât am crezut.

„Prin acest traseu, părinții ar putea transmite informații care ar fi benefice pentru descendenți în contextul selecției naturale”, spune biologul și co-autorul studiului Itai A. Toker .

„Prin urmare, ar putea influența potențial cursul evolutiv al organismului”.

Această cercetare a fost publicată în Cell .

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/06/c_elegans_rna_mem_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/06/c_elegans_rna_mem_1024.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. știință#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,ADN,ARN,biologie,gene,mostenire,oranisme,Tudor DiaconuDe regulă, activitatea creierului dvs. nu influențează dezvoltarea fiziologică a celulelor sexuale. În termeni mai simpli: ceea ce crezi 'nu poate fi moștenit. Dar acum se pare că ar putea fi necesar să regândim această regulă pentru cel puțin o specie. S-a demonstrat că activitatea neuronilor nematozi influențează comportamentul de hrănire al...Pentru cei care știu să gândească singuri