Când te gândești la meditație, poți să te gândești la maximele de relaxare și calm, dar asta nu este întotdeauna cazul: un nou studiu constată că până la un sfert dintre meditatorii obișnuiți au avut experiențe nefavorabile cu această practică.

Anxietatea, frica și un sentiment alterat al realității au fost câteva dintre exemplele de experiențe negative privind meditația, pe care cercetătorii l-au citat la 1.232 meditatori obișnuiți, iar 315 de participanți (25,6%) au spus că s-au identificat cu acestea.

Dar echipa din spatele studiului afirmă că scopul nu este de a da meditației un nume rău, ci doar pentru a evidenția unele dintre cazurile spre care se poate îndrepta ocazional – și de a găsi modalități de a menține meditația o experiență pozitivă în viitor.

Aceste constatări indică importanța extinderii înțelegerii publice și științifice a meditației dincolo de cea a unei tehnici de promovare a sănătății „, spune cercetătorul principal, Marco Schlosser , de la University College London din Marea Britanie.

„Se știe foarte puține despre ce, când și cum pot apărea astfel de dificultăți legate de meditație: acum este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege natura acestor experiențe.”

„Când sunt experiențele neplăcute elemente importante ale dezvoltării meditative și când sunt doar efecte negative care trebuie evitate?”

Toți cei intervievați pentru studiu au avut cel puțin două luni de experiență de meditație anterioară și au fost întrebați dacă au avut vreodată un moment „deosebit de neplăcut” în timpul unei sesiuni de meditație.

Cercetătorii au descoperit ca respondenții sondajului de sex feminin și cei cu credințe religioase au fost mai putin probabili să aibă experiențe negative de meditație.

Pe de altă parte, cei cu niveluri mai înalte de gândire negativă și cei care practicaseră doar medii deconstructive (cum ar fi Vipassanā sau Kōan ) aveau mai multe șanse de a avea experiențe negative.

„Majoritatea cercetărilor asupra meditației s-au axat pe beneficiile sale, totuși, gama de experiențe meditative studiate de oamenii de știință trebuie să fie extinsă”, spune Schlosser . „Este important, în acest moment, să nu tragem concluzii premature despre potențialele efecte negative ale meditației”.

Oamenii de știință au descoperit anterior că meditația poate stimula sistemul imunitar , reduce nivelul de stres și chiar ne face mai conștienți de mintea noastră inconștientă .

Autorii studiului notează că nu au cerut participanților în detaliu despre experiențele lor rele și, de asemenea, nu au luat în considerare problemele existente de sănătate mintală.

Studiile viitoare ar putea să se afunde mai adânc în aceste domenii, spun cercetătorii, aprofundând înțelegerea noastră asupra modului în care meditația uneori nu are efectul dorit. Dacă experții pot înțelege mai multe despre aceste potențiale probleme, atunci am putea să le evităm în viitor.

De cercetare ar putea, de asemenea, să informeze practicile legate de sănătate, cum ar fi terapia și consilierea, și să le facă mai potrivite pentru persoane fizice.

„Studiile longitudinale vor ajuta să aflați când, pentru cine și în ce circumstanțe apar aceste experiențe neplăcute și dacă acestea pot avea efecte pe termen lung”, spune Schlosser .

Cercetarea a fost publicată în PLOS One .

 

Articol scris inițial pe sciencealert.com, la data de 14 Mai 2019

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/meditate-beach_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/meditate-beach_1024.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. știință@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,efecte negative,efecte negative meditatie,meditatie,Tudor DiaconuCând te gândești la meditație, poți să te gândești la maximele de relaxare și calm, dar asta nu este întotdeauna cazul: un nou studiu constată că până la un sfert dintre meditatorii obișnuiți au avut experiențe nefavorabile cu această practică. Anxietatea, frica și un sentiment alterat al realității au fost...Pentru cei care știu să gândească singuri