Un profesor de chimie a găsit o cale de a declanșa procesul de fotosinteză într-un material sintetic, transformând gazele cu efect de seră în aer curat și generând energie în același timp. Procesul are un mare potențial pentru crearea unei tehnologii care ar putea reduce în mod semnificativ gazele cu efect de seră legate de schimbările climatice, creând în același timp un mod curat de producere a energiei. 

Rezultatele cercetărilor sale sunt publicate în Journal of Chemical Materials A. Această lucrare este un progres mare”, a declarat profesorul UCF Fernando Uribe-Romo. „Materialele creatoare care vor absorbi o culoare specifică a luminii sunt foarte dificile din punct de vedere științific, dar din punct de vedere al societății contribuim la dezvoltarea unei tehnologii care să contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră”.

Uribe-Romo și echipa sa de studenți au creat o cale de a declanșa o reacție chimică într-un material sintetic numit Cadre Metal-Organice (MOF), care descompune dioxidul de carbon în materiale organice inofensive. 

Gândiți-vă la acesta ca la un proces de fotosinteză artificială similar cu modul în care plantele transformă dioxidul de carbon (CO2) și lumina soarelui în substanță hrănitoare. Dar în loc să producă aceste substanțe, metoda lui Uribe-Romo produce un combustibil solar. 

A funcționat, și reacția chimică a transformat CO2 în două forme reduse de carbon, formate și formamide (două tipuri de combustibil solar).

„Scopul este acela de a continua să ajustăm abordarea astfel încât să putem crea cantități mai mari de carbon redus, astfel încât să fie mai eficient”, a spus Uribe-Romo.

El dorește să vadă dacă celelalte lungimi de undă ale luminii vizibile pot declanșa reacția cu ajustări ale materialului sintetic. Dacă funcționează, procesul ar putea fi o modalitate semnificativă de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Ideea ar fi aceea de a stabili stații care captează cantități mari de CO2, ca în apropierea unei centrale electrice. Gazul ar fi aspirat în stație, va trece prin proces și va recicla substanțele cu efect de seră, producând în același timp energie care va fi readusă înapoi în centrala electrică.

Poate că într-o bună zi proprietarii de case ar putea cumpăra un acoperiș acoperit cu un material care ar curăța aerul din vecinătatea lor, producând în același timp energie care ar putea fi folosită pentru a-și alimenta locuințele.

 

Articol scris inițial pe technodegree.com, la data de 15 Aprilie 2019

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/Uribeblue-548x366.jpg?fit=548%2C366https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/Uribeblue-548x366.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. știință@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,aer,aer curat,CO2,efect de sera,incalzirea globala,Tudor DiaconuUn profesor de chimie a găsit o cale de a declanșa procesul de fotosinteză într-un material sintetic, transformând gazele cu efect de seră în aer curat și generând energie în același timp. Procesul are un mare potențial pentru crearea unei tehnologii care ar putea reduce în mod semnificativ gazele cu...Pentru cei care știu să gândească singuri