7 motive pentru care ar trebui să îmbrățișezi inteligența artificială, și nu să te temi de ea
Este un lucru bun sau rău?
Oamenii au mari temeri referitoare la inteligența artificială (AI) și despre modul în care aceasta va afecta lumea. Aceste temeri includ roboții care iau locurile de muncă ale oamenilor sau chiar mașinării inteligente care se întorc împotriva noastră și șterg complet umanitatea de pe fața Pământului. Cu toate acestea, este puțin probabil să ignorăm multe posibilități uimitoare ale AI care ar putea îmbunătăți efectiv societatea.
1. Se creează noi locuri de muncă
Deși AI va ocupa unele locuri de muncă, unii cred că va crea și multe job-uri noi . Această teorie poate fi observată când a avut loc ultima schimbare majoră în economia Statelor Unite, un număr mare de oameni mutându-se de la munca în agricultură la lucrul în industria prelucrătoare și în alte locuri de muncă urbane.
AI amenință locurile de muncă mai mult a unor categorii anumite de persoane și, iar persoanele cele mai amenințate nu sunt cele mai vulnerabile ale societății. Locurile de muncă care includ munca de rutină mentală (cum ar fi revizuirea jurisprudenței sau a dosarelor medicale, activitatea avocaților și medicilor) este ușor de automatizat. Abilitatea de a folosi bunul simț și de a interacționa cu lumea fizică este mai dificil de automatizat, astfel încât angajații cu astfel de abilități nu vor fi afectați la fel de tare ca și alte categorii ale societății.
2. Ne va proteja atât în lumea virtuală, cât și în cea reală
Deși AI poate fi cu siguranță folosită de guverne sau companii pentru a-și spori supravegherea asupra cetățeanului mediu, poate fi folosit și pentru a combate activitățile de supraveghere nefavorabilă și pentru a proteja confidențialitatea. Unele utilizează sisteme AI pentru a proteja înregistrările medicale , pentru a asigura tranzacțiile financiare și chiar pentru a detecta punctele slabe digitale înainte ca hackerii să le poată sparge.
IA poate fi, de asemenea, utilizată pentru a îmbunătăți securitatea tradițională. Avem acum camere de securitate inteligente și chiar paznici de roboți . AI de patrulare a frontierei de detectare a minelor ne păstrează în siguranță de amenințările internaționale și, deși extrem de controversat , AI face ca armata mondială să fie și mai puternică.
3. Îmbunătățirea asistenței medicale
Îngrijirea medicală este unul dintre cele mai bune exemple de AI care ajută umanitatea. Chiar și un medic uman cu experiență foarte îndelungată poate avea dificultăți în a da un diagnostic pentru unele probleme din ceva imagini mai complexe, deoarece detaliile fine pot trece neobservate. Este mult mai ușor pentru un sistem AI de a vedea diferența dintre un chist abia început și o tumoare de o natură gravă, a determina cât de bine se vindecă o arsură și de a determina cât de bine curge sângele prin vene.
Pentru mai multe probleme de sănătate de zi cu zi, AI poate fi asociat cu un smartphone pentru a vă urmări sănătatea în timp real . Senzorii ar putea ridica starea actuală de sănătate a corpului dvs. și telefonul dvs. ar putea să sune singur la 911 înainte de a ști chiar că aveți un atac de cord. În zonele în curs de dezvoltare, telefoanele inteligente ar putea fi folosite pentru a monitoriza nutriția și testarea bolilor.
Pe lângă faptul că ne ajută să identificăm problemele de sănătate, AI revoluționează și modul în care cercetăm și dezvoltăm tratamente și vaccinuri. Mașinile ar putea gestiona procese și informații mult mai complexe decât ar putea oamenii într-un timp mai scurt și costuri mai puține.
4. Creșterea siguranței auto și reducerea traficului
Zeci de mii de americani mor în accidente de automobile anual, iar 95% din aceste accidente se datorează erorilor umane . Autovehiculele ar putea schimba acest lucru. Prin eliminarea elementului uman din conducere, unii prezic că autoturismele ar putea elimina aproape toate aceste accidente – aproximativ 90% din ele .
Cercetătorii caută de asemenea modalități de a utiliza AI pentru a îmbunătăți condițiile de trafic. Există dela sisteme care pot analiza modele pentru a determina modul în care ar trebui să gestioneze cel mai bine semafoarele la intersecții și să redirecționeze traficul pentru a evita blocajurile. În cele din urmă, naveta de dimineață ar putea fi în mod constant una sigură datorită inteligenței artificiale.
5. Se protejează mediul
Pe lângă menținerea sănătății și siguranței, AI ajută și mediul înconjurător . Sistemele sunt utilizate pentru a analiza amenințările globale, cum ar fi reducerea biodiversității, precum și pentru a găsi soluții pentru acestea.
Sistemele AI ne ajută chiar să reducem consumul de energie cu totul. Google DeepMind, o pornire AI, a redus consumul de energie al centrului de date cu 40%, utilizând datele învățate din centre. Sistemul de învățare a mașinilor TensorFlow este o sursă deschisă, astfel încât alții să poată utiliza această tehnologie pentru a-și reduce și consumul propriu de energie.
6. Revoluționează agricultura
Sistemele autonome revoluționează deja agricultura , făcând totul, de la plantarea semințelor și culturilor de fertilizare până la administrarea pesticidelor. Dronele sunt deosebit de utile deoarece sunt ieftine și pot fi deținute în comun, astfel încât dispozitivele de zbor sunt folosite de fermierii din întreaga lume pentru a monitoriza culturile și a colecta date.
Datele colectate și analizate prin informații inteligente privind variabile precum condițiile solului și sănătatea culturilor pot crește producția finală, iar odată ce culturile sunt gata, sistemele AI pot fi folosite chiar și pentru a se recolteze la loc.
7. Filtrează știrile false
Cu atâtea informații disponibile acum online, sortarea realității de ficțiune a devenit din ce în ce mai dificilă, dar AI ar putea ajuta și cu asta. Un sistem ar putea încerca mai multe versiuni ale unei știri din diferite surse validate. Ar putea apoi să utilizeze algoritmi pentru a reconstrui faptele centrale, verificate ale evenimentelor și pentru a elimina minciuna. În felul acesta, ar putea acționa ca un verificator a unei știri false, sporind activitatea jurnalistică . O cantitate mare de cercetări intră deja în acest sens, astfel încât zilele noastre de dezinformare pe scară largă online ar putea fi numerotate.
Articol scris inițial în engleză pe futurism.com, la data de 31 mai 2019.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.