Inginerii de la Cornell creează un material robotizat care afișează 3 trăsături cheie pentru viață
Granița dintre materialele făcute de om și organismele vii tocmai s-a înrăutățit. Cercetătorii au creat un biomaterial nou care nu este viu, dar care prezintă trei trăsături cheie pentru viață: metabolismul, auto-asamblarea și organizarea.
Noul material se poate târî înainte ca un mucegai târâitor , care creând noi fire în față, pe măsură ce cele vechi se distrug și se desprind. Oamenii de știință au stabilit chiar curse între probele materiale concurente din laborator.
Fundamentarea este un mecanism pe care oamenii de știință îl numesc DASH: Adunarea pe bază de ADN și sinteza materialelor ierarhice. Ca și în cazul ADN-ului în organisme vii, instrucțiunile de metabolizare și regenerare sunt codificate în biomaterial.
„Noi introducem un concept de brand nou, asemănător cu viața, alimentat de propriul său metabolism artificial”, spune un membru al echipei , Dan Luo de la Universitatea Cornell din New York.
„Noi nu facem ceva care este viu, ci creăm materiale care sunt mult mai asemănătoare vieții decât au fost văzute vreodată”.
În centrul celulelor DASH se găsesc blocuri de construcție nanoscopică care pot rearanja materialele în polimeri și în cele din urmă forme mai mari, toate din lanțurile de ADN repetându-se cu doar câțiva milimetri sau sute de metri lungime.
Materialul este crescut dintr-o secvență de semințe de bază de 55 nucleotide, care, atunci când este combinată cu o soluție de reacție, furnizează un flux de energie lichid pentru a permite ADN-ului să sintetizeze noi fire.
„Totul de la capacitatea sa de a se muta până la cea de a concura, sunt procese autonome”, spune Luo . „Nu există interferențe externe. Viața a început acum miliarde de ani de la doar câteva tipuri de molecule, ceea ce ar putea fi asemănător cu asta”.
Acest biomaterial imitativ de viață este încă foarte fundamental, dar pune bazele ca într-o zi să putem dezvolta roboți capabili să se construiască singuri, fără prea multă implicare umană. Ar putea chiar să se auto-replice într-o zi, spun cercetătorii.
Am văzut în trecut cum biomaterialele pot fi utile pentru amplificarea mașinilor și a roboticii și chiar pentru repararea corpului uman – acest lucru pare să fie un alt pas important pentru acest domeniu.
În continuare, inginerii speră că materialul ar putea fi programat pentru a evita sau a fi atras de stimuli precum alimente și lumină. O longevitate mai mare pentru material este de asemenea în curs de pregătire.
„Schițele sunt încă primitive, dar au arătat o nouă cale de a crea mașini dinamice din biomolecule”, spune unul dintre cercetători, Shogo Hamada de la Universitatea Cornell. „Suntem într-un prim pas în construirea roboților care ar putea avea o viață, prin metabolismul artificial”.
Chiar și dintr-un design simplu, am reușit să creăm comportamente sofisticate precum cursele. Metabolismul artificial ar putea deschide o nouă frontieră în robotică „.
Cercetarea a fost publicată în Science Robotics .
Data articolului original de pe sciencealert.com este 21 APR 2019.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.