Tindem să ne gândim la stele ca producătoare de lumină, iar planetele, sateliții naturali, rocile ca obiecte ce doar reflectă lumina. Se pare că și stelele o pot reflecta de asemenea, și nimeni nu a observat până acum.

Nu am observat asta până acum deoarece cantitatea de lumină reflectată este minusculă în comparație cu cantitatea enormă de lumină generată de aceste stele.

Sursa acestei descoperiri este un sistem de stele binar, niște stele blocate într-o orbită una în jurul alteia, care își reflectă lumina reciproc.

Spica este o stea binară situată la aproximativ 250 de ani-lumină distanță în constelația Fecioarei, cele două stele fiind atât de apropiate încât o orbită durează doar patru zile. Sunt atât de fierbinți și apropiate, încât perechea nu poate fi identificată vizual individual – în schimb, schimbările în spectrul luminii arată fiecare stea individuală.

Acum, o echipă de astronomi a constatat că polarizarea luminii sau orientarea undei sale variază în funcție de orbita celor două stele.

Lumina care călătorește direct este nepolarizată, oscilând de-a lungul mai multor planuri. Când se reflectă pe o suprafață nemetalică, lumina devine polarizată și oscilează de-a lungul unui singur plan.

Observarea de către echipă a luminii polarizate provenite de la Spica indică faptul că are loc o reflecție, așa că aceștia au desfășurat câteva modele computerizate pentru a afla ce se întâmplă.

„Am fost capabili să determinăm că cantitatea de polarizare observată a fost exact cea prognozată pentru un model de lumină reflectată”, a declarat fizicianul Jeremy Bailey de la Universitatea din New South Wales, Australia.

„Modelul nostru computerizat a arătat că stelele sunt de fapt reflectoare slabe ale luminii. Soarele, de exemplu, reflectă mai puțin de 0,1% din lumina care cade pe ea.”

„Cu toate acestea, pentru stele mai fierbinți, cum ar fi cele din Spica, cu temperaturi cuprinse între 20 000 și 25 000 Kelvin, cantitatea de reflecție crește la câteva procente. Totuși, cantitatea totală de lumină reflectată provenind de la sistemul Spica este foarte mică.”

Acest total de lumină reflectată este de doar câteva procente din lumina incidentă, dar poate fi ușor de analizat  deoarece este foarte puternic polarizată, au spus cercetătorii. Ei și-au dezvoltat propriile polarimetre de înaltă precizie, capabile să le perceapă cu ușurință.

De asemenea, polarizarea lui Spica a confirmat că orbita sistemului este în sensul acelor de ceasornic – în concordanță cu constatările anterioare. Și ar putea, a remarcat Bailey, să fie folosit pentru a determina masele stelelor într-un binar.

Studiul perechilor binare de stele este fundamental pentru studierea stelelor în general deoarece majoritatea stelelor, dacă nu toate, se nasc cu o altă stea companion, dar este posibil să și-l piardă pe parcurs, la fel cum s-a întâmplat cu cel al Soarelui nostru.

Echipa își va îndrepta polarimetrele spre alte sisteme de stele binare pentru a cerceta lumina pe care stelele o reflectă una pe alta, pentru a testa tehnicile și pe alte sisteme și pentru a dezvolta un nou mod de a le studia.

Această metodă ar putea fi folosită pentru detectarea sistemelor de stele binare nedetectabile și pentru studierea orbitelor + proprietăților acestora.

Articol scris inițial în engleză pe sciencealert.com, la data de 2 Aprilie 2019.

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/spica-alpha-virginis_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/04/spica-alpha-virginis_1024.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,reflectarea luminii,SPICA,stea binara,Tudor DiaconuTindem să ne gândim la stele ca producătoare de lumină, iar planetele, sateliții naturali, rocile ca obiecte ce doar reflectă lumina. Se pare că și stelele o pot reflecta de asemenea, și nimeni nu a observat până acum. Nu am observat asta până acum deoarece cantitatea de lumină reflectată este...Pentru cei care știu să gândească singuri