Fizicienii au dezvoltat un nou model matematic care arată modul în care călătoria în timp este teoretic posibilă. Ei au folosit teoria relativității generale a lui Einstein ca o rampă de lansare pentru dispozitivul lor ipotetic, pe care ei îl numesc un domeniu retrograd de traversare acustică în timp-spațiu (TARDIS). 

Chiar înainte ca Einstein să descopere că timpul este relativ și flexibil, omenirea își imaginase deja posibilitatea călătoriei în timp . De fapt, SF-ul este plin de călătorii în timp. În unele cazuri se utilizează abilitățile ale unor oameni pentru a face acest lucru, dar cele mai multe se bazează pe un dispozitiv cunoscut în general ca o mașină a timpului. Acum, doi fizicieni cred că este timpul să aducă acea mașină a timpului în lumea reală.

„Oamenii se gândesc la călătoriile în timp ca la ficțiune. Și avem tendința să credem că nu este posibil fiindcă nici măcar nu încercăm să reușim „, a declarat Ben Tippett, fizician și matematician teoretic de la Universitatea British Columbia , într-un comunicat de presă al UBC . „Dar, matematic, este posibil”. 

În esență, ceea ce au dezvoltat astrofizicenii Tippet și David Tsang, este o formulă matematică care folosește teoria relativității generale a lui Einstein pentru a dovedi că călătoria în timp este posibilă, teoretic. Călătoria în timp se potrivește înțelegerii obișnuite în care are loc p mișcare „înapoi și înainte în timp și spațiu, așa cum este interpretat de un observator extern”, potrivit rezumatului lucrării, care este publicat în jurnalul Clasic și Gravitatea cuantică . 

Ideea este, totuși încă nu poate fi aplicată
„Modelul meu de mașină a timpului folosește spațiul-timp curbat pentru a înclina timpul într-un cerc pentru pasageri, nu într-o linie dreaptă”, a explicat Tippet. „Acest cerc ne duce înapoi în timp”. Pur și simplu, modelul lor presupune că timpul se poate curba în jurul obiectelor de masă mare, în același mod ca și spațiul fizic în univers. 

Pentru Tippet și Tsang, TARDIS este o „bulă” geometrică spațio-temporală care călătorește mai repede decât viteza luminii. „Este o cutie care călătorește” înainte „și apoi” înapoi „în timp, pe o cale circulară prin spațiu”, au scris în lucrare.

Din păcate, încă nu este posibilă construirea unei astfel de mașini a timpului. „În timp ce este matematic posibil, încă nu se poate construi o mașină a spațiu-timpului deoarece avem nevoie de materiale – pe care le numim materie exotica – care ar putea să îndoaie spațiu-timpul în moduri imposibile, dar ele nu sunt încă descoperite,“ a Tippet explicat.
Image credit: BK Tippet și Yang 

Cu toate acestea, unii cred că o mașină a timpului nu ar fi posibilă deoarece călătoria în sine nu este posibilă. Un argument ar fi conexiunea strânsă dintre timp și energie, călătoria în timp fiind improbabilă. Alte teorii spun că călătoria în viitor este imposibilă deoarece nu există un viitor în care să călătorești.

Indiferent de situație, este un lucru cu care toți acești cercetători sunt de acord. După cum a spus Tippet, „Studierea spațiului-timp este atât fascinantă, cât și problematică”. 

Într-adevăr, munca lor nu este prima care sugerează că călătoria în timp poate fi realizată. Diverse alte experimente, inclusiv cele care se bazează pe stimularea fotonică, sugerează că călătoria în timp este posibilă. O altă teorie explorează potențialele particule de timp. 

Via: Phy.org, ScienceAlert
Articol scris la 29 martie 2019

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/Clock-Tunnel.jpg?fit=640%2C361https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/Clock-Tunnel.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizică@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,calatoria in timp,TARDIS,Tudor DiaconuFizicienii au dezvoltat un nou model matematic care arată modul în care călătoria în timp este teoretic posibilă. Ei au folosit teoria relativității generale a lui Einstein ca o rampă de lansare pentru dispozitivul lor ipotetic, pe care ei îl numesc un domeniu retrograd de traversare acustică în timp-spațiu (TARDIS).  Chiar...Pentru cei care știu să gândească singuri