Ar putea deveni primul vehicul privat din istoria omenirii construit pentru a ajunge la suprafața lunară.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată ca o companie pornind de la zero de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea și dezvoltarea de vehicule spațiale de lansareparțial sau total refolosibile, așa cum sunt Falcon 1 și Falcon 9, respectiv seria de capsule spațiale numite Dragon.


Făcând istorie

Este oficial: compania spațială israeliană SpaceIL tocmai a lansat în spațiu nava spațială Beresheet la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 în seara zilei de 21 Februarie 2019, de la stația de la Cape Canaveral Air Force din  Florida. SpaceX a confirmat implementarea cu succes chiar după ora 9:30 EST.

Dacă totul merge bine, nava spațială cu dimensiunile unei mașini de spălat vase va fi prima nava spațială privată care va ajunge vreodată pe suprafața lunară.

O cale lungă de parcurs

SpaceIL intenționează ca nava spațială, denumită Beresheet, să aterizeze în aprilie după ce își menține  lent calea eliptică în jurul Pământului până când va fi destul de aproape de Lună. Acesta va înconjura  luna de mai multe ori înainte de a ateriza la suprafață.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a felicitat echipa israeliană. „Acesta este un pas istoric pentru toate națiunile și pentru spațiul comercial”, a spus el intr-o declaratie de presă .

Capsula Timpului

La bordul navetei Beresheet există o capsulă a timpului plină cu fișiere digitale, inclusiv Torah, steagul israelian, o varietate de lucrări de artă națională – și o copie digitală a întregii enciclopedii Wikipedia în limba engleză, potrivit New York Times .

Odată ce Beresheet și-a încheiat misiunea, nu va încerca să se întoarcă pe Pământ. Dar va cartografia câmpul magnetic al Lunii și va lua câteva capturi folosind instrumentele științifice de la bord.

Articol scris inițial în engleză pe futurism.com, la data de 21 Februarie 2019

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/first-lunar-lander-spaceil-spacex-launch-768x403.jpg?fit=768%2C403https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/first-lunar-lander-spaceil-spacex-launch-768x403.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. științăastronomie@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,Falcon 9,nava spatiala comerciala,Space X,spatiu comercial,Tudor DiaconuAr putea deveni primul vehicul privat din istoria omenirii construit pentru a ajunge la suprafața lunară. Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată ca o companie pornind de la zero de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk. Domeniul primar de lucru...Pentru cei care știu să gândească singuri