O nouă descoperire ar putea oferi răspuns cu privire la proveniența gândirii conștiente.


Scaunul pe care se sprijină conștiința

În secolul al XIX-lea, un medic pe nume William Carpenter a susținut că o parte a creierului numită ganglion senzorial reprezintă ” scaunul pe care se sprijină conștiința „. El a greșit – acum știm că ceea ce el numea ganglionul senzorial, mai târziu redenumit talamusul, este mai mult un tablou de distribuție pentru majoritatea simțurilor noastre. Dar misterul provenienței conștiinței a rămas nerezolvat.

Acum totuși, am putea avea un răspuns . O echipă internațională de neurologi din universități și spitale de prin America și Europa spun că au determinat semnătura neurologică pentru conștiință. Mai degrabă decât o parte specifica a creierului care este responsabila pentru conștiință, cercetătorii spun ca au găsit un tipar de activitate la nivelul creierului care este activ doar atunci când oamenii sunt treji.

Privind Spre Interior

Pentru a urmări modelul de conștiință evazivă, oamenii de știință au scanat creierul a 159 de oameni din Liège, New York, Ontario și Paris folosind un sistem funcțional de imagistică prin rezonanță magnetică (fMRI), un instrument comun în cercetarea neuroștiințelor care dezvăluie nu numai structura dar nivelurile de activitate ale creierului cuiva.

Ei au studiat persoane sănătoase care au fost instruite să se concentreze pe o sarcină mentală, în timp ce sunt relaxați. Scenariile creierului lor au fost comparate cu cele ale oamenilor comatoși care s-au ales cu sindromul de veghe afectat după o leziune cerebrală, precum și de oameni care au fost treji, dar care nu au răspuns după o leziune cerebrală și oameni care erau într-o stare putin conștientă, aflați între comă și stare de conștiință.

Descoperirile, publicate în revista Science, descriu modul în care aceste scanări ale creierului permit  echipei de neurologi să izoleze în patru zone distincte ale activității neurologice care face legătura cu nivelul de conștiință al unei persoane.

Primul model, și cel mai complex, a arătat o coordonare eficientă, la nivel înalt, pe mari zone ale creierului. Acest tipar a fost mai răspândit la participanții care au fost treji și sănătoși, dar mai puțin la participanții cu sindromul de veghe afectat, precum și la cei care erau într-o stare puțin conștientă, potrivit cercetării.

În schimb, un model separat a apărut la persoanele al căror creier răspundea, care era mai puțin complex și mai mult legat de anumite regiuni ale acestuia, sugerând un nivel mai scăzut de coordonare în creier. Celelalte două modele, sugerează cercetătorii, există ca stări de tranziție între celelalte două modele.

Stări Modificate

În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la concluzia că conștiința provine din capacitatea creierului de a procesa informații utilizând diferiți lobi și un cortex specializat. Între timp, într-o stare mai puțin conștientă – sau, atunci când o persoană conștientă își pierde concentrarea – activitatea creierului este mult mai izolată și limitată de conexiunile specifice, locale în, și între părțile creierului.

Lucrarea trebuie să fie verificată și testată în continuare – echipa de neurologi încheindu-și lucrarea cu o cerere de cercetare în privința modului în care aceste modele pot fi modificate prin leziuni, droguri sau alți factori.

Articol scris inițial în engleză pe futurism.com, la data de 7 Februarie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/brain-activity-creates-consciousness-768x403.jpg?fit=768%2C403https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/brain-activity-creates-consciousness-768x403.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. științăCugetări#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,constiinta,creier,Tudor DiaconuO nouă descoperire ar putea oferi răspuns cu privire la proveniența gândirii conștiente. Scaunul pe care se sprijină conștiința În secolul al XIX-lea, un medic pe nume William Carpenter a susținut că o parte a creierului numită ganglion senzorial reprezintă ' scaunul pe care se sprijină conștiința '. El a greșit - acum...Pentru cei care știu să gândească singuri