În observările de luni dimineața prin părțile Mexicului, din vestul SUA și cei din Canada centrală pot vedea cum cea mai strălucitoare stea de pe cer va dispărea pentru un moment.

Scrisoare de dispariție a câinilor
Asteroidul 4388 Jürgenstock poate oculta cea mai strălucitoare stea a cerului de noapte, Sirius, pentru observatori din unele părți ale Mexicului, din vestul SUA și din sudul Canadei Centrale.

Poate un asteroid de 7 km să facă pe Sirius să dispară? Pariez că poate. Asta se poate întâmpla luni, 18 februarie. În acea seară, în jurul orei 10:30 pm (5:30 UT 19 februarie), există o probabilitate bună ca magnitudinea de 1788 a lui Jürgenstock să ascundă cea mai strălucitoare stea a cerului, pentru apriximativ 1,8 secunde. Vizibilitatea se întinde de-a lungul unei căi înguste, de la vârful sudic al Baja California, până la regiunea Las Cruces-El Paso, prin Marea Campie, și spre nord până la zona Winnipeg. În timp ce doar un număr limitat de persoane pot vedea acest eveniment, oricând dispare Sirius, oricât de puțin timp, este o veste mare!

Motivul pentru care poate eșua observarea constă în a nu avea o poziție precisă îndoită în raport cu  Sirius. Recenta misiune Gaia a trasat o poziție de miliarde de stele cu o precizie mai mica de 0.0001 arcsecunde, ideală pentru predicțiile de ocultație. Dar Sirius nu a putut fi măsurată pentru că detectorul Gaia s-a supraîncărcat.

Loc unde să fii
Zona de vizibilitate prevăzută se află în intervalul îngust de 18 km între liniile întunecate duble. Liniile punctate exterioare definesc limita exterioară a ocultei în cazul unei erori 1-sigma în calea prevăzută fie spre est sau spre vest. 4388 Jürgenstock este numit după astronomul venezuelean Jürgen Stock , care a murit în 2004.

În mod ironic, în timp ce Gaia nu a putut să indice poziția lui Sirius, astronomii care examinează cerul în jurul stelei au descoperit un cluster de stele masiv necunoscut, până acum, ascuns în strălucirea sa. Gaia 1 , amplasată la 10 ‘(arcminute) la est de Sirius și la 15 000 de ani-lumină distanță, a ocolit observatoarele timp de secole! Chiar și misiunea Hipparcos din 1991 a avut de a face cu Sirius, dar, în ciuda anumitor  incertitudini, a produs date destul de bune.

Se agită clusterul
Clusterul Gaia 1 a fost descoperit în 2017 de către astronomii care folosesc datele de la Misiunea Gaia. Este de 13 ‘lățime, destul de aglomerată și aproximativ 15 000 de ani-lumină distanță.

Presupunând că ocultarea are loc, dimensiunea mică a asteroidului (0,007 „) este doar puțin mai mare decât discul lui Sirius (0,0060”). Potrivit lui David Dunham și a  International Occultation Timing Association (IOTA), steaua ar putea dispărea complet la linia centrală pentru doar 0,2 secunde din evenimentul de 1,8 secunde. Observatorii vor vedea că Sirius va dispărea, pentru doar momentan, apoi va străluci la o intensitate completă. Având în vedere că asteroidul Jürgenstock ar putea avea o formă neregulată și ar putea fi puțin mai mare sau mai mic decât s-a prezis, există o șansă ca Sirius să clipească mai mult sau mai puțin decât era de așteptat sau să nu dispară complet.

Există, de asemenea, și un pic de neclaritate despre poziția asteroidului, care ar putea schimba ușor data și durata evenimentului. Observațiile planificate de Table Mountain Observatory de la JPL, cu câteva zile înainte(dacă va permite vremea) vor întări acești parametri. Dacă vor exista schimbări, puteți verifica actualizările la începutul articolului de aici https://www.skyandtelescope.com/observing/will-sirius-disappear/

Cucu bau
Imaginați-vă cerul de noapte fără Sirius – chiar și pentru o perioadă scurtă de timp!

Să sperăm că vom avea parte de un cer senin și de condiții meteo favorabile.

Articol scris inițial în engleză pe skyandtelescope.com/, la data de  13 februarie 2019

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/Sirius-evergreens-Final-ST-469x360.jpg?fit=469%2C360https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/Sirius-evergreens-Final-ST-469x360.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastronomie@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,asteroid,astronomie,Sirius,stele,Tudor DiaconuÎn observările de luni dimineața prin părțile Mexicului, din vestul SUA și cei din Canada centrală pot vedea cum cea mai strălucitoare stea de pe cer va dispărea pentru un moment. Poate un asteroid de 7 km să facă pe Sirius să dispară? Pariez că poate. Asta se poate întâmpla luni, 18 februarie. În acea seară,...Pentru cei care știu să gândească singuri