Exact ca o păpușă rusească cosmică Matrioșka, universal nostru s-ar putea afla în interiorul unei găuri negre care ar putea face și ea la rândul ei parte dintr-un univers mai mare. La rândul lor, toate găurile negre descoperite până acum în universal nostru, de la cele microscopice până la adevărații monștri cosmici, ar putea fi uși către alte universuri alternative.

Conform unei noi teorii, gaura neagră este un tunel către celelalte universuri, cam ca o gaură de vierme. Teoria se bazează pe faptul că materia care cade în gaura neagră nu se prăbușește într-un singur punct, ci mai degrabă iese printr-o gaură albă din celălalt capăt.

În astrofizică, o gaură albă este o ipotetică inversiune temporală a unei găuri negre. În timp ce o gaură neagră acționează ca un atractor, atrăgând materia care trece de orizontul evenimentului, gaura albă acționează ca o sursă care elimină materie din orizontul evenimentului său.

Într-o lucrare publicată în revista Physics Letters B, fizicianul de la Indiana University,  Nikodem Poplawski, prezintă modele matematice noi ale mișcării spiralate a materiei care cade într-o gaură neagră. Ecuațiile sale sugerează că găurile de vierme ar putea fi „singularitățile spațiu-timp” pe care Albert Einstein le-a prezis că se află în centrul unei găuri negre.

Conform ecuațiilor lui Einstein pentru relativitatea generală, singularitățile sunt create atunci când materia dintr-o anumită regiune devine prea densă, așa cum se întâmplă în inima ultra-densă a unei găuri negre.

Teoria lui Einstein sugerează că singularitățile nu ocupă spațiu, sunt infinit de dense și infinit de fierbinți – acesta fiind un concept susținut de o mulțime de trasee indirecte, și totuși un concept atât de ciudat încât mulți oameni de știință îl găsesc greu de acceptat.

Potrivit noii ecuații, materia care este absorbită de găurile negre, de fapt este expulzată în alt univers, servind ca blocuri de construcție a galaxiilor, stelelor și planetelor.

Desigur că această idee a mai fost discutată, și încă nu e susținută de dovezi clare, dar este un început și sperăm să aflăm mai multe lucruri despre asta în viitorul ce urmează.

Articolul integral îl puteți citi aici .

Articol scris inițial în engleză pe thespaceacademy.org, la data de 6 Ianuarie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/black_hole_interstellar.jpg?fit=1024%2C576https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/02/black_hole_interstellar.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizicăastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,gaura de vierme,gaura neagra,Tudor Diaconu,univers,univers alternativExact ca o păpușă rusească cosmică Matrioșka, universal nostru s-ar putea afla în interiorul unei găuri negre care ar putea face și ea la rândul ei parte dintr-un univers mai mare. La rândul lor, toate găurile negre descoperite până acum în universal nostru, de la cele microscopice până la...Pentru cei care știu să gândească singuri