Oamenii de stiinta au descoperit o galaxie extrem de mica pe orbita din jurul galaxiei noastre Calea Lactee, care a evitat anterior detectarea. Numită Hydrus 1, este situată la aproximativ 90.000 de ani-lumină de Pământ, între alți doi sateliți ai galaxiei noastre – Norii Magellanici Mic și Mare (SMC și LMC).

Galaxia a fost descoperit folosind Dark Energy Camera (DECam) de pe Telescopul Blanco din Chile. O lucrare care descrie descoperirea, disponibilă pe arXiv, a fost transmisă pentru publicarea în Monthly Notices  ale Societății Astronomice Regale. A fost condusă de Serghei Koposov de la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pennsylvania.

”Raportăm descoperirea unei galaxii pitice în interiorul constelației Hidra, între Norii Magellanici Mic și Mare”, au scris autorii în lucrare.

Hydrus 1 este o galaxie pitică, descrisă ca fiind ”foarte slabă”. Este de numai 326 de ani lumină, ceea ce este destul de puțin în comparație cu Calea Lactee, care este de 100.000 de ani-lumină. Este atât de mică încât ar putea fi într-adevăr un cluster globular, o colecție liberă de stele.

galaxie pitică este, după cum sugerează și numele, o galaxie mică compusă doar din câteva miliarde de stele, un număr mic în comparație cu cele 200-400 de miliarde din Calea Lactee. Marele Nor al lui Magellan, pe care l-am menționat mai sus, conține peste 30 de miliarde de stele, și este câteodată clasificat ca galaxie pitică de asemenea.

Echipa de asemenea a notat că este prima galaxie pitică ”ultra-slabă” descoperită vreodată care se rotește. Și, de asemenea, au spus că probabil era dominată de materie întunecată, care poate fi destul de ușor de studiat datorită proximității sale.

Articol scris inițial pe thespaceacademy.org, la data de 1 Ianuarie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/extra_large-1525168896-cover-image-1.jpg?fit=1024%2C576https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/extra_large-1525168896-cover-image-1.jpg?resize=150%2C150Tudor DiaconuCugetăriCalea Lactee,galaxie pitica,galaxie satelit,Hydrus 1,liber-cugatator,libercugetatorRomania,Tudor DiaconuOamenii de stiinta au descoperit o galaxie extrem de mica pe orbita din jurul galaxiei noastre Calea Lactee, care a evitat anterior detectarea. Numită Hydrus 1, este situată la aproximativ 90.000 de ani-lumină de Pământ, între alți doi sateliți ai galaxiei noastre - Norii Magellanici Mic și Mare (SMC și...Pentru cei care știu să gândească singuri