Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte. A fost lansat cu o rachetă Soiuz din cosmodromul de la Baikonur la 2 iunie 2003, și a fost plasat pe orbită în jurul lui Marte la 25 decembrie.


În timp ce existența apei în stare lichidă pe Marte este încă un subiect de un interes profund, acum avem dovada existenței unei cantități mari de apă înghețată care ”împodobește” Planeta Roșie, totul datorită noilor imagini oferite de misiunea spațială Mars Express care aparține de Agenția Spațială Europeană.

Imagini pentru WATER ON MARS PICTURED: ESA SHARES INCREDIBLE IMAGES OF MARTIAN ICE CRATER

Pentru a se adapta cât mai bine ochiului uman, culorile fotografiei de mai sus au fost modificate, a precizat cercetătorul Nicholas Thomas de la ESA, potrivit LAD Bible.

Se pare că Planeta Roșie se află și ea în spiritul sărbătorilor găzduind un crater care pare a fi acoperit complet cu zăpadă, însă doar pare :))

Sonda care orbitează Marte e una de recunoaștere care studiază geomorfologia scoarței marțiene și încearcă să găsească apă în stare lichidă pe planetă.

Aceasta a capturat o priveliște minunată a craterului Korolev care are un diametru de 81.4 km. Acest crater este situat chiar la sud de dunele Olympia Undae și a fost numit după inginerul sovietic de rachete Sergei Korolev.

ESA a confirmat că în centrul craterului se află un bloc gros de gheață formată din apă, și nu zăpadă așa cum ar crede majoritatea. Grosimea gheții este atât de mare, încât pe Pământ ar putea fi considerată calotă glaciară.

Potrivit ESA, stratul de gheață are o grosime de aproximativ 1.8 km, și se află în această stare pe tot parcursul anului.

 

Imagini pentru A topographic map of Korolev crater.
O hartă topografică a craterului Korolev. (ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

Articol scris inițial în engleză pe physics-astronomy.com la data de 12/21/2018.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/Perspective_view_of_Korolev_crater.jpg?fit=1024%2C576https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/Perspective_view_of_Korolev_crater.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastronomienoutăți#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,apa pe Marte,crater pe Marte,Marte,Planeta Rosie,Tudor DiaconuMars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte. A fost lansat cu o rachetă Soiuz din cosmodromul de la Baikonur la 2 iunie 2003, și a fost plasat pe orbită în jurul lui Marte la 25 decembrie. În timp ce existența apei în stare lichidă pe Marte este încă un subiect de un interes profund, acum avem dovada existenței unei cantități mari de...Pentru cei care știu să gândească singuri