Pentru a înțelege mai bine articolul, este nevoie să cunoaștem ce reprezintă o stea binară. Aceasta este un sistem ce constă din două stele aflate pe orbită în jurul centrului comun de masă. Steaua mai strălucitoare este denumită stea primară iar cea de-a doua stea secundară sau stea companion. Cercetările mai recente arată că majoritatea stelelor au câte o stea companion, cele singure fiind mai rare.


Un sfârșit dramatic al unei stele binare poate fi un lucru pe cât de uimitor, pe atât de violent. Un exemplu perfect ar fi sistemul binar de stele numit ” R Aquarii ”, în care unei gigante roșii îi este practic absorbit stratul exterior de materie de către o pitică albă mult mai densă, într-un mod asemănător canibalismului, doar că cosmic :)).

Asta se întâmplă la doar 650 de ani-lumină de la Pământ – practic ei sunt vecinii noștri, în termeni astronomici desigur. Ăsta e motivul principal pentru care cercetătorii arată un interes deosebit pentru acest eveniment.

Imagini pentru ASTRONOMERS RELEASE FIRST EVER REAL PHOTO OF TWO STARS DESTROYING each other
Imagine artistică a unei priviri mai de aproape

Dar această nouă imagine ( de mai jos ) a interacțiunii dintre stele, capturată în infraroșu cu ajutorul instrumentului de descoperire a planetelor SPHERE amplasat pe Telescopul foarte mare a Observatorului European de Sud, ne oferă o perspectivă mult mai detaliată a petrecerii acțiunii. Ce se întâmplă în imagine este foarte violent.

Gigantul roșu este ceea ce se numește o stea variabilă Mira, o stea care se află la sfârșitul vieții sale și care va sfârși prin a-și expulza învelișul extern într-o nebuloasă planetară și prin a deveni pitice albe în câteva milioane de ani. Aceste stele au eliminat deja jumate din materia lor în spațiu, și la fiecare pulsație, luminozitatea lor crește cam de 1000 de ori cât cea a Soarelui nostru.

Imagini pentru ASTRONOMERS RELEASE FIRST EVER REAL PHOTO OF TWO STARS DESTROYING each other

Imagini pentru ASTRONOMERS RELEASE FIRST EVER REAL PHOTO OF TWO STARS DESTROYING each other

În cele din urmă, acest sistem binar va sfârși într-o explozie colosală, de tipul unei supernove, după cum se arata într-un raport publicat de jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Aveți posibilitatea să descărcați imaginea la dimensiune completă sau ca versiune de wallpaper de aici și să citiți despre întreaga descoperire în revista Astronomy & Astrophysics.

Articol scris inițial în engleză pe physics-astronomy.com la data de 12/16/2018.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/image.png?fit=1024%2C828https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/image.png?resize=150%2C150Tudor Diaconuastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,canibalism cosmic,eveniment cosmic,giganta rosie,pitica alba,stele binare,Tudor DiaconuPentru a înțelege mai bine articolul, este nevoie să cunoaștem ce reprezintă o stea binară. Aceasta este un sistem ce constă din două stele aflate pe orbită în jurul centrului comun de masă. Steaua mai strălucitoare este denumită stea primară iar cea de-a doua stea secundară sau stea companion. Cercetările mai recente arată că majoritatea stelelor au câte...Pentru cei care știu să gândească singuri