INELE DE FOC

Un disc protoplanetar este un asemănător unui inel din praf și gaze care înconjoară o stea tânără. Cu trecerea timpului, materialul din disc începe să coalizeze în obiecte mai mari și mai mari, formând totul, de la asteroizi la planete întregi.

Acum, datorită unui sistem puternic de antene radio din deșertul Chilian, avem 20 de imagini uimitoare, de înaltă rezoluție ale unor astfel de fenomene, fiind demne de wallpaper la desktop :))

CHEIA DSHARP

Aceste imagini sunt făcute datorită Disk Substructures at High Angular Resolution Project (DSHARP), un program al  Atacama Large Millimeter Array (ALMA), un sistem masiv de antene radio poziționate în deșertul Atacama, Chile.

Conform website-ului acestui îndrăzneț program, scopul său este de a studia obiectele mai mici din discurile protoplanetare pentru a determina modul în care acele obiecte au legătură cu formarea planetei.

Imaginile acestea contribuie la realizarea acestui scop. Potrivit unui comunicat de presă , echipa a putut să teoretizeze pe baza acestor date de la ALMA că planetele mari se pot forma mult mai repede decât se credea anterior. De asemenea, ei au stabilit că planetele se formează de obicei departe de stelele lor gazdă.

IMPORTANȚA ALMA

În plus față de aceste minunate imagini produse de DSHARP, săptămâna trecută, o echipă internațională de cercetători a publicat rezultatele preliminare ale unui sondaj în care este folosit ALMA pentru a ilustra 32 de stele înconjurate de un disc protoplanetar.

Este foarte evident că ALMA s-a dovedit a fi unul dintre instrumentele cele mai utile pentru studierea discurilor protoplanetare, chiar dacă a funcționează doar de 5 ani. Cine știe ce ar putea descoperi în viitor.

Articol tradus inițial în engleză pe futurism.com, la data de 13 Dec 2018.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/planet-formation-images-alma-1200x630.jpg?fit=1024%2C538https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/12/planet-formation-images-alma-1200x630.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizicăastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,ALMA,disc protoplanetar,DSHARP,formarea planetelor,formarea stelelor,Tudor DiaconuINELE DE FOC Un disc protoplanetar este un asemănător unui inel din praf și gaze care înconjoară o stea tânără. Cu trecerea timpului, materialul din disc începe să coalizeze în obiecte mai mari și mai mari, formând totul, de la asteroizi la planete întregi. Acum, datorită unui sistem puternic de antene radio...Pentru cei care știu să gândească singuri