S-a confirmat că sistemul solar este mai mare cu o planetă!
„Departe!”
Este oficial: astronomii au descoperit o nouă planetă pitică – și este cel mai îndepărtat obiect observat vreodată în sistemul nostru solar.
” Am spus ”DEPARTE” când am descoperit-o fiind un obiect foarte îndepărtat”, a declarat astronomul Scott Shepard de la Institutul Carnegie pentru Știință.
Mica planetă este numită 2018 VG18, mai târziu denumită „Farout” de către echipa care a descoperit-o și este de 3.5 ori mai departe de Soare decât este Pluto, la o distanță de aproximativ 18 miliarde de kilometri. Aceasta întrece de peste 100 de ori distanța dintre Pământ și Soare – și se află la aceeași distanță ca Voyager 2, sonda NASA care a fost lansată în 1977 și a atins spațiul interstelar în această lună .
Farout a fost observată de telescopul japonez Subaru din Hawaii la data de 10 noiembrie de către Shepard și câțiva colegi, potrivit unei declarații de pe site-ul Instituției pentru Știință Carnegie.
Orbită neobișnuită
Până acum, Farout rămâne un obiect foarte misterios. Dar un lucru care atrage și mai mult interesul științific este orbita sa neobișnuită. Orbita planetei are un unghi neobișnuit împreună cu alte așa numite obiecte trans-neptuniene. În ultimii ani s-au făcut o mulțime de speculații despre ceea ce ar putea cauza traiectoria neobișnuită a acestor corpuri cerești.
Una dintre cele mai populare speculații este posibila existență a unei a noua planetă sau a Planetei X. De fapt, astronomii au descoperit Farout în timp ce căutau existența unei Planetei X, potrivit declarației.
Înceată și roz
Totuși am putut afla câteva lucruri despre Farout. Se estimează a avea un diametru de 500 km, și are nevoie de 1000 ani pentru a realiza o orbită completă în jurul Soarelui. De asemenea, are și o nuanță roz, potrivit cercetătorilor.
„Cu noi camere digitale de câmp larg amplasate pe unele dintre cele mai mari telescoape din lume, explorăm în cele din urmă marginile sistemului nostru solar, mult mai departe de Pluto”, a declarat astronomul de la Universitatea Northern Arizona, Chad Trujillo.
Descoperirea arată că, deși cercetătorii găsesc des planete care orbitează alte stele, mai sunt de descoperit și corpuri cerești ce pot fi clasificate ca planete pitice chiar în sistemul nostru solar. Asta ne demonstrează că mai avem încă multe de învățat din micul nostru colț de galaxie.
Articole scris inițial în engleză pe futurism.com la data de 17 decembrie 2018.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.