Svastica este cel mai reprezentativ semn solar. Ea apare ca o variantă superioară a crucii deoarece pe lângă cele patru direcţii cardinale, sugerează şi mişcarea astrului. Din acest punct de vedere svastica ar trebui să fi apărut ulterior crucii, dar ea este documentată arheologic înaintea acesteia.

Cea mai veche reprezentare a svasticii este consemnată pe un os de mamut găsit la Mezin în Ucraina, datat în anii 10.000 î.e.n.

Vechimea simbolului a făcut ca în timp, svastica să devină purtătoare de înţelesuri variate, unele înţelese doar de către iniţiaţi. Ea semnifică nemărginirea în timp şi spaţiu, regenerarea necontenită a vieţii, jertfa şi mângâierea. Un astfel de semn poate fi pus atât la naştere cât şi pe pieptul unui mort, poate fi folosit la orice aniversare şi eveniment de familie. Fiind o reprezentare solară, pare normal ca svastica să se fi născut independent şi în reprezentări asemănătoare peste tot în lume. Excepţie pare să facă mitologia egipteană chiar dacă şi aici svastica apare încrustată pe un portal al Osirionului de la Abydos, ridicat în vremea lui Seti I. Inscripţia însă provine din anii 300 î.e.n. adică după cucerirea Egiptului de Alexandru Macedon.

Termenul actual de „svastică” provine din sanscrită dar sensul denumirii este explicat diferit,în funcţie de modul în care a fost perceput semnul. Una dintre etimologii are la bază două cuvinte sanscrite: „su” care înseamnă „bine” şi „aski” care înseamnă „este”. Sensul termenului ar fi „să fie bine”, „să auzim numai de bine”. În acest caz însă, semnul nu ar fi fost pus poate pe piepturile morţilor, pe giulgiul lor sau pe stele funerare…

Tot în sanscrită apar şi cuvintele „surya” şi „aski”, care ar însemna „soarele este”. O altă explicaţie porneşte de la cuvântul sanscrit „svastikah”, care înseamnă „a fi norocos”. Acest sens a fost perceput de călătorii din Vest care au luat contact cu civilizaţia indiană şi aşa a fost preluat în lumea modernă occidentală. Crucea creştină ar fi preluată cu sens similar de către străini veniţi în Occident… În paranteză fie spus, sunt destule persoane care îşi fac semnul crucii atunci când trec prin faţa unei biserici, ca semn aducător de noroc sau păzitor de rele… În zona indiană, acolo unde svastica a apărut încă din anii 3000 î.e.n., ea este folosită şi astăzi cu sensul de „noroc”.

Grecii antici au adoptat svastica şi au denumit-o „crucea gammata”, deoarece apare compusă din patru litere „gamma”, iar simbolul a devenit popular în toată zona de influenţă greacă. El apare pe vase pe armuri sau ataşate zeităţilor. Dintre artefactele descoperite în acest spaţiu, un loc important sunt cele descoperite de către Heinrich Schliemann în situl vechii cetăţi de la Troia. El a asociat semnul cu vechile migraţii ale popoarelor indo-europene. Dintre piesele descrise de către Schliemann se remarcă o sferă misterioasă cu opt sectoare, dintre care unul poartă o svastică şi mai ales un idol feminin din plumb – Zeița Renașterii, aflat astăzi în US National Museum.

O categorie aparte de apariţii ale svasticii o constituie monedele emise atât pe teritoriul grecesc cât şi în spaţiul indian. Între acestea este de remarcat o monedă descoperită în anul 1826 la Turda. Moneda de aur are pe avers inscripţia „APMIS BASIΛ”- „ARMIS VASIA” iar revers prezintă o cetate. Deasupra porţii apare un semn în formă de svastică.

Cu simbolistica sa, svastica apare şi ca element de decor încastrată în ziduri sau este perezentă în mozaicurile de podea a unor construcţii antice atât civile cât şi în cele de cult.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/2.4.14-titlu.jpg?fit=417%2C411https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/2.4.14-titlu.jpg?resize=150%2C150Raduistoria religiilormitologiiSvastica este cel mai reprezentativ semn solar. Ea apare ca o variantă superioară a crucii deoarece pe lângă cele patru direcţii cardinale, sugerează şi mişcarea astrului. Din acest punct de vedere svastica ar trebui să fi apărut ulterior crucii, dar ea este documentată arheologic înaintea acesteia. Cea...Pentru cei care știu să gândească singuri