Un semnal cosmic misterios ce radiază din centrul galaxiei noastre provine de fapt de la stelele antice, mai degrabă decât de la materia întunecată, conform unui nou studiu.

Există o abundență misterioasă de raze gamma la o energie înaltă care provine din nucleul Călii Lactee, de asemenea cunoscut și ca bulb galactic, care este partea centrală a galaxiilor spirale, situată în disc și care înconjoară nucleul galactic. Studiile anterioare au sugerat că această abundență provine de la materia întunecată – o substanța misterioasă și invizibilă care nu emite lumină sau energie, totuși pare să reprezinte cea mai mare parte a materiei din univers.

În schimb, noi cercetări arată că razele gamma sunt emanate de mii de stele neutronice care se rotesc rapid, cunoscute și ca pulsari ”milisecundă”, despre care se crede că au în jur de 10 miliarde de ani. Deoarece acestea se află la o distanță foarte mare, emisiile lor păreau să se îmbine într-un semnal pe care astronomii îl interpretaseră anterior drept materie întunecată, potrivit unei declarații a Universității Naționale Australiene (ANU).

„Până la distanța de centrul galaxiei noastre, emisia de la multe mii din aceste stele învolburate și dense ar putea fi amestecate pentru a imita semnalul pe care îl așteptăm de la materia întunecată”, a declarat Roland Crocker, coautor al studiului și cercetător al ANU Researh School of Astronomy and Astrophysics.

Deși materia întunecată nu poate fi observată în mod direct, se crede că este alcătuită din particule masive slabe care interacționează (WIMPs). Aceste particule ar putea ocazional să se lovească una de alta și să producă lumină de un miliard de ori mai puternică decât lumina vizibilă. Acesta este motivul pentru care astronomii au crezut anterior că razele gamma – lumina cea mai puternică din univers – care e găsită în centrul Călii Lactee provine de la materia întunecată, au spus cercetătorii.

Folosind datele de la Telescopul Spațial Fermi Gamma , care a fost pe orbita Pământului din 2008, cercetătorii au descoperit că semnalele cu raze gama din Calea Lactee reflectă distribuția de stele în centrul galaxiei. Aceste date susțin în continuare ideea cum că razele gama au fost emanate mai degrabă de stelele antice decât de materia întunecată, a spus studiul.

“În timp ce centrul galaxiei noastre este bogat în materie neagră, mai este populat și de stele vechi care creează o structură numită bulb galactic “ zise Crocker într-o declarație.

„Este în curs de desfășurare o activitate observațională și teoretică, ce are loc pentru a verifica sau a respinge ipoteza cum că semnalul cu raze gama provine de la pulsari ”milisecundă”, a adăugat Croker. Cu toate acestea, „pulsarii ”milisecundă” din apropierea Pământului sunt cunoscuți ca emițători de radiații gama”.

Descoperirile au fost publicate pe 12 martie în revista Nature Astronomy.
Articol scris inițial în engleză pe space.com.

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/galactic_center_fermi_mellinger_1920.jpg?fit=1024%2C410https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/galactic_center_fermi_mellinger_1920.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizicăastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,Calea Lactee,gauri negre,materie intunecata,pulsari,Tudor DiaconuUn semnal cosmic misterios ce radiază din centrul galaxiei noastre provine de fapt de la stelele antice, mai degrabă decât de la materia întunecată, conform unui nou studiu. Există o abundență misterioasă de raze gamma la o energie înaltă care provine din nucleul Călii Lactee, de asemenea cunoscut și ca...Pentru cei care știu să gândească singuri