Ce pregătesc NASA, Spacex și The Night Sky pentru planeta noastră în 2019
Dacă vorbim despre evenimentele din spațiu, anul 2019 pare a fi un an extraordinar.
Asta nu înseamnă că anul 2018 a fost un an fara realizări impresionante. La urma urmei, SpaceX a debutat cel mai puternic sistem de lansare operațională din lume (numit Falcon Heavy), a trimis o mașină dincolo de Marte și a ajutat la ridicarea mai multor rachete orbitale decât în orice an din 1990.
Cu cateva excepții, NASA a avut de asemenea o perioada de 12 luni foarte bună: Agentia Spatiala din SUA și-a anunțat prima echipă de astronauți comerciali, a început o nouă vânătoare pentru planetele asemanatoare Pământului, a trimis o sondă pentru a „atinge” soarele iar robotul InSight a aterizat pe Marte.
Între timp, China a prăbușit o stație spațială veche în ocean și a lansat o mică flotă de sateliți pe lună.
Dar anul 2019 va fi cireașa de pe tort – un sentiment pe care administratorul NASA, Jim Bridenstine, la evidențiat după aterizarea recentă a Marsului NASA.
„În momentul de față, NASA, este în curs de dezvoltare mai mult decât a fost vreodată „, a spus Bridenstine în timpul unei emisiuni live. „A fost o secetă, și apoi deodată apar toate aceste evenimente.”
Iată câteva dintre cele mai mari evenimente pe care le puteți aștepta de la companii aerospațiale, agenții spațiale guvernamentale și cerul de noapte anul viitor.
Această poveste a fost actualizată cu informații noi. A fost publicată inițial pe 29 noiembrie 2018.
1 ianuarie: Sonda New Horizons a NASA va zbura către Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect pe care omenirea a încercat vreodată să îl viziteze.
NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben
După ce nava spațiale New Horizons NASA a zburat după Pluto în iulie 2015, robotul a continuat să meargă. Agenția spațială intenționează acum să utilizeze sonda alimentată cu energie nucleară pentru a vizita un corp de gheață numit Ultima Thule sau 2014 MU69. Obiectul este în zona Kuiper Belt, la aproximativ 4 miliarde de mile de la Pământ, iar cercetătorii cred că este o rocă în formă de arahide.
Peste noapte, pe 31 decembrie 2018 – Revelion – și în 1 ianuarie, New Horizons vor zbura, vor studia și vor fotografia obiectul misterios. Oamenii de știință estimează că are probabil 20 de mile lungime și 12 mile lățime (aproximativ mărimea unui oraș). Deplasarea lui New Horizon va face Ultima Thule obiectul cel mai îndepărtat vizitat vreodată de omenire.
3-4 ianuarie: Vârfurile de ploaie ale meteorilor Quadrantids
În 2019, lumina lunii stralucitoare nu va împiedica acest duș de meteoriți anual. Evenimentul începe să se ridice la ora 9:00. EST pe 3 ianuarie și durează până în zori zilei următoare. Quadrantidele pot produce 50-100 de meteori pe oră, conform EarthSky – dar trebuie să găsești un cer de noapte întunecat pentru a vedea mai mult decât un meteor pe minut.
6 ianuarie: Eclipsa solare parțială
Luna va aluneca în fața soarelui, blocând-o parțial, pentru cei care sunt în Asia de nord-est și Oceanul Pacific de Nord.
17 ianuarie: SpaceX intenționează să lanseze pentru prima dată nava spațială a echipajului Dragon
SpaceX, compania aerospațială fondată de Elon Musk, intenționează să-și lanseze noua nava spațială Crew Dragon, trimițând-o în orbită din Cape Canaveral, Florida. Vehiculul a fost proiectat și construit pentru ca NASA să ajute la înlocuirea flotei de navă spațială a agenției, care a fost retrasă în 2011. Obiectivul final este acela de a obține astronauții de la stația spațială internațională (și să renunțe la folosirea din ce în ce mai scumpă a navei spațiale Soyuz din Rusia).
În acest prim zbor pentru echipajul Dragon, vehiculul se va așeza automat și se va desprinde de stația spațială pe orbită. Dar astronauții nu vor zbura la bord. În schimb, testul urmărește să arate că sistemul este sigur pentru două zboruri de testare echipate, planificate pentru mai târziu în acest an.
20-21 ianuarie: Eclipsa lunară totală
Tragoolchitr Jittasaiyapan/Shutterstock
Pământul va bloca soarele în timp ce va fi lună plină, aruncând o umbră roșie pe suprafața lunară. America de Nord și America de Sud vor fi primele locuri din care se va vedea acest eveniment astronomic, deoarece puteți vedea întregul spectacol de 5 ore și 12 minute de la început până la sfârșit (în funcție de vreme, desigur). Eclipsa începe la ora 9:36. EST pe data de 20 ianuarie, vârful va fi la 12:12 a.m. EST pe 21 ianuarie și se termină în jurul valorii de 2:48 a.m. EST.
Ianuarie (TBD): SpaceIL intenționează să fie prima companie privată care va lansa spre Lună
SpaceIL, o organizație nonprofit susținută de un miliardar din Israel, a construit un lander de 1300 de lb.
Organizația s-a format inițial pentru a concura pentru premiul Google Lunar X de 20 de milioane de dolari, dar această competiție s-a încheiat fără un câștigător în 2018. Indiferent, SpaceIL a continuat să dezvolte nave spațiale și este rezervat să lanseze una dintre rachetele Falcon 9 ale SpaceX.
Navele spațiale se vor „mișca” pe orbită, alături de un satelit mult mai mare de comunicații indoneziene, numit PSN-6. SpaceIL speră să îl lanseze de pe Pământ și să încerce să-l trimită pe Lună, ajungând pe suprafața lunară aproximativ două luni după lansare.
Lansarea pare să fie programată pentru luna ianuarie, ceea ce înseamnă că aterizarea lunară s-ar putea întâmpla în martie 2019. Dacă ar reuși, misiunea ar face SpaceIL prima entitate privată și Israelul a patra țară care va ateriza vreodată pe Lună.
30 ianuarie: lansarea Chandrayaan-2 a Indiei, cea de-a doua misiune pe Lună
Misiunea Chandrayaan-2 va fi cea de-a doua misiune pe lună pentru India și agenția sa spațiale, numită ISRO. Misiunea va avea un orbiter, un lander și un rover cu șase roți pentru a explora suprafața lunară.
Misiunea urmărește prima misiune lunară a ISRO, numită Chandrayaan-1, care a început în octombrie 2008. În plus față de fotografierea lunii, nava spațială orbită a împușcat o sondă care a intrat în suprafață, lovind praful pentru a o studia din exterior. ISRO a pierdut contactul cu orbita în august 2009, dar NASA a găsit nava spațiale în martie 2017.
12 februarie (și încă de șase ori în 2019): nava spațială Juno din NASA zboară peste Jupiter
Misiunea Juno în valoare de 1 miliard de dolari a ajuns pe Jupiter în iulie 2016 și de atunci a luat multe imagini uimitoare ale gigantului de gaze. Orbita alungită a navei spațiale o aduce pe planetă o dată la fiecare 53,5 zile în zborurile numite perijoves.
Sonda a explorat până în prezent unele dintre cele mai profunde secrete ale lui Jupiter, inclusiv misterul de ce Marele său Punct Roșu se micșorează. NASA a extins oficial misiunea lui Juno în vara anului 2018, oferindu-le roboților încă câțiva ani pentru a continua să investigheze Jupiter.
Perijove 18, primul din 2019, este programat pentru 12 februarie. Managerii misiunii au planificat, de asemenea, șase alte astfel de manevre pentru anul: 6 aprilie, 29 mai, 21 iulie, 12 septembrie, 3 noiembrie și 26 decembrie.
Februarie (TBD): OneWeb speră să lanseze primii 10 sateliți, care ar putea concura cu planurile de Internet All-Earth
SpaceX speră să lanseze în orbită aproape 12 000 de sateliți – care ar putea să piardă cantitatea de nave spațiale aflate în prezent pe orbita Pământului – în următorul deceniu. Scopul este de a acoperi întregul Pământ cu un serviciu de internet care este mult mai rapid, mai ieftin și mai rezistent decât orice serviciu curent. Compania a primit aprobarea de la FCC pentru a construi rețeaua.
Cu toate acestea, există și un concurent principal al SpaceX: OneWeb. OneWeb, o companie cu sediul în Londra, intenționează să lanseze mai mulți sateliți pentru a stabili servicii cât mai curând posibil. Primele 10 sunt planificate pentru lansare la începutul anului, iar alte 10 ar putea urma în luna august.
Martie (TBD): Boeing intenționează să lanseze prima sa navă CST-100 Starliner
La fel ca SpaceX, Boeing lucrează la nave spațiale care va ajuta NASA să-și înlocuiască navetele spațiale și astronauții de la bordul navelor de pe orbită. Boat-ul lui Boeing este numit CST-100 Starliner, iar prima misiune va fi și fără echipaj – autovehiculul va zbura în mod autonom la stația spațială.
Boeing a vrut să lanseze un test de lansare a Starliner-ului său la începutul anului, dar supapele care au fost descoperite în timpul unui test au dus la întârzierea încercării de către NASA cu mai multe luni.
Early 2019 (TBD): SpaceX vrea să lanseze cea de-a doua rachetă Falcon Heavy
Prima misiune a rachetei Falcon Heavy, SpaceX, care este cel mai puternic lansator operațional, a lovit Tesla de la Elon Musk și un manechin spațial dincolo de Marte.
Următoarea misiune a vehiculului (și prima plătită) se numește Space Test Program-2. Scopul este de a lansa pe orbită un grup de sateliți militari. NASA va experimenta ceasul Atomic Deep Space, va fi de asemenea o plimbare. Ceasul urmărește să aducă precizie de neegalat în timp pentru misiuni în spațiu, care ar trebui să îmbunătățească comunicațiile și navigația.
4 aprilie și 1 septembrie: Sonda solară de la NASA de 1,5 miliarde de dolari se apropie de soare
Sonda Parker Solar Probe (PSP) de la NASA a depășit deja înregistrarea pentru cel mai rapid obiect uman. Pe 5 noiembrie 2018, a zburat peste soare la mai mult de 212.000 mph – aproape 120 de mile pe secundă (de 3,3 ori mai rapid decât nava spațială Juno de la Jupiter). E suficient de rapid pentru a zbura de la New York la Tokyo în mai puțin de un minut.
Însă PSP va face în acest an încă două flyby-uri, fiecare mai aproape de soare și puțin mai repede decât cel precedent. Scopul este de a sparge două mistere de 60 de ani: de ce soarele are un vânt solar și ejecții de particule periculoase și cum corona – atmosfera exterioară a stelei – se poate încălzi până la milioane de grade (aproximativ 100 de ori mai calde ca temperatura suprafeței soarelui).
PSP va aprofunda cercetarea pe Venus pe 26 decembrie 2019. Manevra va folosi gravitația planetei pentru a atrage nava spațială într-o orbită mai strânsă în jurul soarelui.
6-7 mai: varfurile de ploaie ale meteorilor Eta Aquarids
Potrivit SeaSky.org, Eta Aquarids reprezintă un duș de meteoriți „peste medie” decât poate produce un meteor pe minut sub un cer întunecat. Meteoriții sunt cauzați de bucățile de Cometă ale lui Halley, pe care Pământul le străbate.
June (TBD): SpaceX va lansa o nava spațială echipată cu doi astronauti NASA – pasagerii companiei
Presupunând că prima misiune a echipajului Dragon fără a fi la bord este un succes, NASA va lansa următoarea misiune cu astronauții Doug Hurley și Bob Behnken la bord. Fiecare este un veteran al zborului spațiale, iar ei ar putea fi primii care vor zbura în capsula Creionului Dragon SpaceX.
„Primul zbor este ceva la care visezi ca pilot și nu crezi niciodată că ți se va întâmpla ție, dar se pare că se întâmplă”, a spus Hurley în august.
2 iulie: Eclipsa totala a soarelui
Luna va bloca complet soarele în această vara, cauzând o eclipsă totală a soarelui. Pentru a o vedea, totuși, va trebui să fii în emisfera sudică.
Cele mai bune locații vor fi centrul Chile și Argentina. Cei care doresc să facă o plimbare cu barca de pe coasta Americii de Sud și în Oceanul Pacific pot, de asemenea, să-o vadă, la fel cum poate cineva care este într-un avion și zboară prin umbra lunii. Eclipsa va începe la ora 16:55. UTC și dezvăluie coroana uluitoare și misterioasă a soarelui, sau atmosfera.
Iunie (TBD): China intenționează să lanseze un test de lansare a unei noi nave spațiale echipate
China nu stă degeaba în timp ce companiile private și alte agenții spațiale trimit oameni pe orbită. Națiunea intenționează să efectueze o lansare de testare a unui vehicul pe care îl numește nave spațiale de generație nouă, la mijlocul anului 2019. Testul nu va trimite nici un om, dar în cele din urmă China dorește să folosească vehiculul pentru a traversa patru sau șase taikonauturi pe orbită.
16 iulie: eclipsa lunară parțială
Eclipsele lunare parțiale nu sunt la fel de palpitante ca cele totale, dar evenimentele sunt încă distractive de vizionat. Marginea umbrei roșu-orhidee a pământului va lovi luna, provocând o parte din ea întunecată pentru scurt timp. Evenimentul va fi în cea mai mare parte vizibil pentru oamenii din Africa și Asia de Vest.
12-13 august: vârfurile de ploaie ale Perseidelor
Andrés Nieto Porras/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Perseidele sunt, de obicei, una dintre cele mai bune dușuri meteorologice ale anului. Cu toate acestea, o lună plină va spăla unele dintre meteorii mai greu de văzut în timpul vârfului evenimentului în 2019.
11 noiembrie: Mercurul trece prin soare
Mercurul este atât de mic și atât de aproape de soare încât este în mod obișnuit dificil de văzut. Totuși, pe 11 noiembrie 2019, va apărea să se miște sau să tranziteze în fața stelei noastre locale. Ultima dată când planeta a făcut acest lucru a fost în 2016, iar înainte de aceasta a fost anul 2006, deci evenimentul este oarecum rar. Dacă o să urmăriți, asigurați-vă că aveți ochelari de protecție adecvați (sau vă pregătiți să deveniți creativi).
Începutul anului 2019 (TBD): China intenționează să lanseze o misiune pe Lună, care ar putea să returneze o probă pe Pământ
China urmărește o campanie serioasă de explorare lunară numită Chang’e (numele provine de la o zeiță a lunii). A început cu orbitorul lunar Chang’e-1, lansat în octombrie 2007. Încă două misiuni au inclus landere, un rover, sateliți de releu și microsateliți. Chang’e-4 va încerca să pună în funcțiune un nou lander și un rover pe latura îndepărtată a lunii, în decembrie 2018.
Dar Chang’e-5 va fi cea mai ambițioasă misiune pe Lună din China. Un land de aterizare va încerca să găsească și să scoată aproape cinci kilograme de sol lunar, apoi să trimită pământul înapoi pe Pământ. Acest lucru ar da Chinei primele sale eșantioane ale lunii.
În 2019: SpaceX declară că va avea o nouă lansare a unei nave spațiale Elon Musk, în sudul Texasului
SpaceX lucrează la o nava de rachete cu înălțimea de 387 de metri, numită Big Falcon Rocket. Compania construiește jumătatea superioară a vehiculului, numită Starship, sub un cort gigantic din Los Angeles, California.
Elon Musk, fondatorul și designerul companiei, și Gwynne Shotwell, președintele și directorul executiv al companiei, au declarat că speră să lanseze testul navei spațiale pe „salturi” scurte în sudul Texasului până la sfârșitul anului 2019.
SpaceX construiește un cort asemănător cu clădirea din Boca Chica, Texas. De asemenea, compania a solicitat recent o licență de lansare experimentală FAA. Aplicația solicită doi ani să efectueze teste de lansare și aterizare care ar putea dura până la șase minute și vor crește cu aproximativ 16,400 de metri în altitudine.
13-14 decembrie: Vârfurile de ploaie ale meteorilor Geminide
Geminidele sunt cunoscute ca „regele dușurilor meteorilor”, deoarece pot produce câte doi meteori în fiecare minut în timpul vârfului lor. Spectacolul de lumină din acest an va concura cu o lună aproape plină, dar nu acoperi cei mai străluciți și mai colorați meteori, cauzați de resturile unui asteroid numit 3200 Phaethon.
26 decembrie: Eclipsa solară anuală
Luna nu orbitează Pământul într-un cerc perfect, așa că uneori acesta pare mai mic și mai îndepărtat. În cazul în care luna blochează soarele în dimensiunea minimă a cercului, veți obține o eclipsă solară inelară – când cercul negru al lunii nu acoperă în întregime discul soarelui.
Evenimentul din 2019 va fi vizibil pentru locuri din Europa, Asia, Australia și Africa, precum și locuri din Oceanul Indian și Pacific.
Articolul a fost publicat inițial în limba engleză pe www.iflscience.com, la data de 1.ian.2019.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.