Știați că putem preveni leucemia la copii?
Cauza celui mai frecvent tip de cancer la copil a fost o dezbatere de un secol pentru cei din comunitatea medicală. Acum, datorită activității Prof. Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, misterul se află la sfârșit.
Leucemia limfoblastică acută (ALL) afectează 1 din 2000 copii. În mod ironic, cauza este stilul nostru modern de viață fără germeni, în special nivelul nostru ridicat de curățenie, care contribuie la formarea bolii. Ceea ce este cu adevărat interesant este că avem cunoștințele de care avem nevoie pentru a face TOATE aceste lucruri sa faca parte din domeniul trecutului.
Pentru a face acest progres, prof. Greaves a efectuat o meta-analiză, combinând 30 de ani de literatură medicală și colectând date de la colegi din întreaga lume. Cercetarea sa a cuprins cercetări în genetică, epidemiologie, imunologie, biologie celulară și multe altele. De-a lungul acestei călătorii, prof. Greaves a exclus substanțele chimice din mediu, radiațiile ionizante, undele electromagnetice și influența firelor de înaltă tensiune (cabluri electrice) ca posibile cauze.
Punerea in comun a atat de multe piese de puzzle disparate si eliminarea cauzelor false a permis sa-si formuleze o teorie unificata a leucemiei.
Desi e o conditie ingrozitoare de suportat pentru un copil si parintii lor , analiza Profesorului Greaves, publicata in revista Nature Reviews Cancer, acest tip de leucemie poate fi prevenit în totalitate.
Această lucrare exhaustivă susține „teoria infecțiilor cu întârziere”. Potrivit Prof. Greaves, „Studiul de cercetare sugerează că leucemia limfoblastică acută are o cauză biologică clară și este activată de o varietate de infecții la copiii predispuși ale căror sisteme imunitare nu au fost corect amorsate.“
Copiii născuți cu o anumită mutație genetică au doar potențialul de a dezvolta ALL. Această mutație are loc accidental în uter. Aceasta va rămâne latenta până când va veni cel de-al doilea „hit”, când sistemul imunitar nu reușește să întâlnească suficienți microbi în primul an de viață pentru al pregati, sau cu alte cuvinte, să-l antreneze.
O cantitate sănătoasă de expunere la germeni permite sistemului imunitar să învețe cum să se ocupe corect de agenții patogeni. Dacă copilul crește în copilărie fără expunere la microbi din mediul înconjurător sau alți copii, aceștia ii pot dezvolta ulterior pe toti. Dar este nevoie de infectie obisnuita mai târziu pentru a declanșa această formă de leucemie. A fost demonstrat, ALL apare numai în 1% din cazurile în care este prezentă mutația. Absența factorilor patogeni ca factor, explică de ce această formă de leucemie din copilarie este comună în țările bogate, dezvoltate, dar aproape absentă în cele în curs de dezvoltare.
Ceea ce este fascinant este ca profesorul Greaves a asamblat cateva din piesele disparate ale puzzle-lui pentru a isi formula descoperirea. De exemplu, un indiciu a fost un focar de gripă porcină în Milano, care a dus la apariția a șapte cazuri de copii în întreaga lume. Un alt indiciu a fost că sugarii născuți pe cale vaginala,nu pe cale cezariană, au un risc mai scăzut de a dezvolta această formă de cancer.
Aceasta deoarece bebelușii care trec prin canalul vaginal sunt expuși la mai mulți microbi decât cei născuți prin cezariana. De asemenea, sugarii care sunt alăptati au un risc mai scăzut, deoarece in acest fel sugarii iau bacterii sănătoase.Pe de alta parte, animalele, în special soarecii, când trăiesc într-un mediu lipsit de agenți patogeni, dezvoltă adesea leucemie.
Prof. Greaves îi îndeamnă pe părinți să nu-și facă prea multe griji in privinta păstrarii unei case curate și oferă câteva sfaturi pentru prevenirea bolii, printre care se numără un grad mai scazut de îngrijorare in ceea ce priveste infecțiile obișnuite, și îngăduirea copiilor mici să se joace cu alți copii, în special copiii mai mari.
Această cercetare poate chiar să ne ajute într-o zi să prevenim debutul altor tulburări autoimune, inclusiv diabetul de tip 1 și alergiile. În viitor, oferind copiilor mici o băutură specială de iaurt sau o expunere cumva în mod deliberat la microbi sănătoși ar putea ajuta la prevenirea ALL și, probabil, a altor condiții autoimune.
Articol publicat inițial în limba engleză pe: bigthink.com la data de 24 mai 2018 de către Philip Perry preluat și tradus pentru dumneavoastră.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.