Zero absolut (temperatura de 0 K) este punctul de pe scara termodinamică la care energia termică a unui sistem își atinge minimul, în sensul că nu se mai poate extrage căldură din sistem.

Prin acord internațional temperatura de 0 K corespunde temperaturii pe scara Celsius de −273,15 °C, iar pe scara Fahrenheit la −459,67 °F.

Cercetătorii au reușit să coboare temperatura până foarte aproape de zero absolut, la fracțiuni de grad, unde au loc diferite efecte cuantice. Astfel, în 1994, cercetătorii de la NIST (National Institute of Standards and Technology) au atins temperatura de 700 nK, iar în 2003, la MIT(Massachusetts Institute of Technology) recordul a fost coborât cu mai mult de trei ordine de mărime, atingându-se temperatura de 450 pK. (via Wikipedia)


Oamenii de știință au fost îndoielnici până acum cu privire la legitimitatea celei de-a treia legi a termodinamicii pentru mult timp. Walther Nernst, între anii 1906 și 1912, a dezvoltat a treia lege a termodinamicii, care afirmă că: atunci când temperatura tinde către zero absolut, entropia oricărui sistem tinde către zero. El nu rezultă din abstractizarea directă a unor fapte experimentale, ci este extinderea unor consecințe ale principiilor precedente.

Dar această lege a fost confirmată de o descoperire recentă făcută de cercetătorii de la University College London (UCL) prin găsirea vitezei maxime de răcire. Viteza de răcire nu este universală, depinde de viteza sunetului în mediul înconjurător și cât de repede pătrunde energia în el. Ei au demonstrat că zero absolut nu poate fi atins, cu un număr finit de pași, într-un sistem în care entropia nu poate ajunge la zero.

Lluis Masanes, membru al echipei de cercetare, afirmă: ”Am arătat că nu putem răci un sistem la o temperatură de zero absolut cu o cantitate finită de resurse… Apoi, am concluzionat că este imposibil de răcit un sistem până la absolut zero într-o perioadă finită de timp stabilind astfel o relație între el și cea mai mică temperatură posibilă. Aceasta este viteza de răcire „.

Cercetătorii consideră că o cunoaștere mai bună a celei de-a treia legi a termodinamicii și a ratei la care se produce răcirea ar putea contribui la avansarea cercetărilor calculelor cuantice. Calculul cuantic  progresează deja cu o rată destul de ridicată în ultimii ani.

 

Articol postat inițial în limba engleză pe physics-astronomy.com, la data de 11/09/2017.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/ice-bubble_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/ice-bubble_1024.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. știință@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,legea 3 a termodinamicii,termodinamica,Tudor Diaconu,zero absolut     Zero absolut (temperatura de 0 K) este punctul de pe scara termodinamică la care energia termică a unui sistem își atinge minimul, în sensul că nu se mai poate extrage căldură din sistem. Prin acord internațional temperatura de 0 K corespunde temperaturii pe scara Celsius de −273,15 °C, iar pe scara Fahrenheit...Pentru cei care știu să gândească singuri