Supermasiva gaură neagră a galaxiei noastre ar putea dezvălui a 5-a forță fundamentală a universului.
ASTA AR PUTEA REVOLUȚIONA ÎNȚELEGEREA NOASTRĂ ASUPRA GRAVITAȚIEI.
REDEFINIREA FIZICI
Până acum în universul nostru am descoperit patru forțe fundamentale care guvernează interacțiunile fiecărui obiect imaginabil, de la atomi la planete. Aceste patru – forțele nucleare slabe și puternice, forța electromagnetică și gravitația – explicând aproape tot ce există.
Chiar dacă începem a înțelege aceste forțe, oricum sunt o mulțime de fenomene pe care modelul standard al fizicii și teoria relativității generale a lui Einstein nu le pot explica. De exemplu este mai multă gravitație în spațiu decât ar fi putut crea toată materia din acesta. De asta unii presupun că sursa este nedescoperita materie întunecată, sau cum sugerează și alți fizicieni , că o „forță a cincea” se ascunde acolo . Unul dintre acești fizicieni este Andrea Ghez, director la Universitatea din California, Los Angeles, Galactic Center Group .
Cheia detectării acestei a cincea forță, conform lui Ghez și a echipei sale, este să studiăm gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre și stelele din jurul ei. ”Privind cum se mișcă stelele pe parcursul a 20 de ani folosind măsurători extrem de precise cu ajutorul datelor obținute de la Observatorului Keck, vom putea vedea modul în care funcționează gravitația” , a explicat ea într-un comunicat de presă . „Dacă gravitația este guvernată de altceva în afară de teoria relativității generale a lui Einstein, veți vedea mici variații în orbitele stelelor”. Ei au publicat metoda lor în revista Physical Review Letters .
UMPLEREA GOLURILOR
„Teoria lui Einstein descrie gravitația foarte bine, dar totuși există o mulțime de dovezi care arată că teoria are mici găuri”, a spus Ghez în interviul ei pentru comunicatul de presă. „Simpla existență a găurilor negre supermasive ne spune că teoriile noastre actuale despre cum funcționează Universul sunt inadecvate pentru a explica cu adevărat ce este o gaură neagră”.
În special, echipa este încântată să observe o stea numită S0-2 , deoarece anul viitor aceasta va trece mai aproape ca oricând de gaura neagră supermasivă a Călii Lactee. Dacă orbita acestei stele va arăta abateri de la ceea ce prezice relativitatea generală, atunci cercetătorii ar putea descoperi indicii despre existența presupusei forțe a cincea.
Dacă există o a cincea forță și metoda lui Ghez o va putea descoperi, probabil că va trebui să reexaminăm fizica Universului nostru. „Este foarte interesant. Ne-a luat 20 de ani pentru a ajunge aici, dar acum lucrarea noastră privind studierea stelelor din centrul galaxiei noastre deschide o nouă metodă de a descoperi cum funcționează gravitația „, a spus Ghez în interviu.
Articol publicat inițial în engleză pe futurism.com
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.