Nu putem vedea asta cu ochii liberi, dar ascunsă în adâncul universului există o galaxie numită W2246-0526 care emite o cantitate de radiații în infraroșu egală cu cea a 350 trilioane de stele ca Soarele nostru, făcând-o cea mai luminoasă galaxie pe care am observat-o vreodată .

                Încă nu-i cunoaștem secretul, dar totuși o nouă descoperire ar putea fi un început destul de bun.

                După cum au arătat observațiile de la Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), galaxia folosește materia și de la alte doua galaxii din apropiere pentru a putea hrăni gaura neagră supermasivă din centrul ei.

                „Știm din datele anterioare că au existat trei galaxii companioane, dar nu a existat nicio dovadă de interacțiune între acești vecini și sursa centrală”, a declarat astronomul Tanio Díaz-Santos de la Universidad Diego Portales din Santiago, Chile.

                ”Nu ne-am așteptat la un comportament canibalistic, dar totuși la o privire mai atentă cu observatorul ALMA putem confirma aceasta.

luminous galaxy cannibalising
(ALMA / ESO / NAOJ / NRAO / AUI / NSF / S. Dagnello / T. Diaz-Santos și colab., N. Lira)

                W2246-0526, situată la 12,4 miliarde de ani-lumină distanță, este o galaxie cu un quasar  în centrul său: un nucleu galactic activ neobișnuit de strălucitor , alimentat de o gaură neagră foarte ”înfometată”.

                Quasarii sunt printre cele mai luminoase obiecte din Univers, care emană emisii radio și de lumina, acestea provenind din materialul ce înconjoară gaura neagră, numit disc de acumulare.

                Acest disc conține praf și gaz care se rotește la viteze extraordinare, generând o forță de frecare imensă  deoarece este atrasă de forța gravitațională masivă a centrului găurii negre. Acest lucru produce cantități incredibile de radiații.

                În cazul galaxiei W2246-0526, acesta absoarbe praful înconjurător și îl re-emite sub formă de radiație infraroșie, făcând galaxia mai rară – un tip de quasar cunoscut sub numele Hot, Dust-Obscured Galaxy sau Hot DOG :)). Doar unul din 3000 de quasari este un Hot DOG.

                Deși gaura neagră este gargantuaniană, având de aproximativ 4 miliarde de ori masa Soarelui, această încă are o limită pentru cantitatea de material pe care o poate consuma.

                Activitatea găurii negre este atât de intensă, încât gazul este agitat de-a lungul întregii galaxii – ca un rezervor de apa care este fiert de un reactor nuclear în centru, au spus cercetatorii in 2016. Impulsul energiei și al fotonilor este atât de intens încât împing gazul spre exterior, ducând în cele din urmă la ruperea galaxiei în bucăți.

gustări galaxice compuse
(ALMA (ESO / NAOJ / NRAO), T. Díaz-Santos și colab., N. Lira)

                Dar mai există un mister legat de această galaxie și anume că deși gaura neagră supermasivă este un monstru, ea ar trebui să fie mai mare. Masa unei găuri negre stabilește o limită a luminozității quasarului  – totuși W2246-0526 este de aproximativ trei ori mai luminoasă decât ar trebui să fie pentru dimensiunea găurii negre din centru.

                Care ar fi cauza?, cercetătorii încă nu știu, dar ce e cert este că avem destul timp să o rezolvăm și pe asta, de altfel, ca pe restul misterelor universului.

                Cercetarea echipei a fost publicată în revista Science .

                Articol postat inițial pe www.sciencealert.com la data de 16 NOIEMBRIE 2018.

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/BrightestGalaxyIsACannibal_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/BrightestGalaxyIsACannibal_1024.jpg?resize=150%2C150Tudor DiaconuastrofizicăastronomieCugetări#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,galaxie,gaura neagra,nucleu galactiv activ,quasar,Tudor Diaconu,univers                Nu putem vedea asta cu ochii liberi, dar ascunsă în adâncul universului există o galaxie numită W2246-0526 care emite o cantitate de radiații în infraroșu egală cu cea a 350 trilioane de stele ca Soarele nostru, făcând-o cea mai luminoasă galaxie pe care am observat-o vreodată .                 Încă nu-i cunoaștem secretul,...Pentru cei care știu să gândească singuri