OAMENII DE ȘTIINȚĂ TOCMAI AU CREAT VIAȚA ARTIFICIALĂ CUANTICĂ PENTRU PRIMA DATĂ!
Poate mecanica cuantică să explice originea vieții? Și dacă ar fi așa, ar putea logaritmii cuantici să ”programeze” viața în sine?
Suntem tot mai aproape de a afla răspunsurile la aceste mari întrebări datorită unor noi cercetări făcute cu ajutorul unui supercomputer IBM.
Aceștia au creat un algoritm care este legat de auto-replicare, interacțiune cu alți indivizi și moarte. Acesta simulează practic viața.
Acesta este încă un prototip, însă deschide noi orizonturi în relația dintre mecanica cuantică și originea vieții.
Aceleași principii care guvernează fizica cuantică ar putea avea un rol important în formarea codului nostru genetic.
Este ca și cum ai juca Sims dar la un cu totul alt nivel.
Crearea vieții artificiale în interiorul unui calculator a fost subiectul multor experimente anterioare, fiind cercetată metodic, newtonian, cu progresii lente.
Știm că lumea reală cuantifică un pic ”rețeta” – adăugând fenomene ciudate care se întâmplă la nivel micro și macro – iar noua cercetare urmărește să introducă aceleași imprevizibilități și în simulările pe calculator.
Cu alte cuvinte, simulările nu vor mai fi limitate la cifre de 1 și 0, ci se vor putea introduce părți aleatorii pe care le vedem în viața de zi cu zi. Asta promite să deschidă un nou domeniu gata de explorat.
”Scopul modelului propus este de a reproduce procesele caracteristice ale evoluției darwiniste, adaptate limbii algoritmilor cuantici și a calculului cuantic”, scriu cercetătorii de la Universitatea din Țara Bascilor, Spania.
Utilizând computerul cuantic IBM QX4 , oamenii de știință au programat o ‘viață cuantică’ formată din doi qubiți (blocurile de bază din știința calculatoarellor cuantice). Unul este pentru genotip – adică este pentru codul transmis mai departe generațiilor, iar altul este pentru fenotip – adică manifestarea exterioară a acelui ‘cod’, adică simulează ‘corpul’.
Acele unități au fost apoi programate să se reproducă, să sufere mutații, să evolueze și să moară, în parte folosind inseparabilitatea cuantică – la fel ca orice ființă vie.
Acest lucru a fost deja postulat încă din 2015, dar acum este pentru prima oară când acestea sunt puse în practică.
„Ceea ce demonstrăm aici este că sistemele cuantice microscopice pot codifica în mod eficient caracteristicile cuantice și comportamentele biologice, asociate de obicei cu sistemele vii și selecția naturală”.
Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.
Articol publicat inițial în limba engleză pe www.sciencealert.com la data de 6 OCT 2018.
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.