Pe 13 octombrie acest site a publicat un articol ce prezintă planul îndrăzneț al NASA în noua eră spațială eventual colonizarea planetei Marte, acum vă prezentăm evenimentele în ordine cronologică  în viziunea SpaceX  care dezvăluie aproximativ când, unde și cum Elon Musk intenționează să colonizeze Marte
                Elon Musk este determinat să colonizeze Marte. Acesta este scopul cu care a înființat SpaceX, compania sa de tehnică și explorare spațială, în 2002. Musk a fost frustrat de faptul că NASA nu făcea mai mult pentru a atrage oamenii pe planeta roșie – și era preocupat de faptul că un plan de rezervă pentru omenire nu era dezvoltat (pentru atunci când Pământul va devine o pustie nelocuibilă).
                De atunci, SpaceX a dezvoltat câteva sisteme aerospațiale impresionante: Falcon 1, prima sa rachetă orbitală; Grasshopper, o mică rachetă de testare cu auto-aterizare; Falcon 9, un lansator reutilizabil de clasă orbitală; Dragon, o navă spațială pentru încărcături și conform noilor contracte  în curând și pentru astronauții NASA; și Falcon Heavy, un lansator de rachete  super-grele.
                Dar Marte este o rocă rece, neiertătoare și aproape fără aer, situată în medie la aproximativ 225 de milioane de kilometrii de Soare. Este necesară o ingeniozitate uluitoare pentru a ateriza, chiar și astăzi, o mică navă spațială, cu atât mai puțin o navă spațială plină de oameni și de mărfuri în viitor. De aceea, SpaceX folosindu-se de lecțiile pe care le-a învățat compania în ultimii 16 ani, de cantitatea sa tot mai mare de bani și numărul de membri ai personalului – și a anunțat că lucrează la construcția unui vehicul spațial numit Big Falcon Rocket sau BFR cu componentele complet reutilizabile.
                Sistemul complet reutilizabil, de 118 metrii, constă din două etape gigantice: o nava spațială Big Falcon cu o înălțime de aproximativ 18 etaje și un Big Falcon Booster la fel de mare. Booster-ul va lansa nava spațială (partea de sus a sistemului) spre spațiu, apoi va ateriza pentru a fi refolosita. Datele oferite de planul nu sunt de încredere când vine vorba despre zborul spațial uman, dar estimările ambițioase ale lui Musk despre cum SpaceX ar putea ajunge la Marte își dezvăluie etapele planului cu care intenționează să își atingă scopul.
                Următoarea schemă a planului SpaceX (oarecum speculativă) se bazează pe raportările noastre (Business Insider), precum și pe datele compilate de comunitatea Reddit r / SpaceX.
Unde este SpaceX astăzi cu planurile pentru Marte?
                Musk a spus că nava spațială BFR este „cea mai grea parte” a sistemului pentru a-și îndeplini obiectivele, așa că SpaceX își concentrează în prezent cea mai mare parte a energiei sale asupra acestei nave. În acest scop, compania construiește o fabrică BFR în Portul Los Angeles, la aproximativ 24 de kilometri sud de sediul SpaceX. În timp ce această instalație se construiește, inginerii lucrează sub un cort din apropiere, cu o suprafață de 1800 de metri pătrați, pentru a construi o navă-prototip din materiale avansate dintre care unele au la bază  „fibra de carbon”.
                SpaceX colaborează, de asemenea, cu NASA și alte părți pentru a-și pune la punct planurile pentru misiunea de pe Marte – deși are încă multe de făcut precum găsirea celei mai eficiente metode pentru a păstra pasagerii în siguranță față de „radiații”, de foamete și de ei înșiși.

2018: Construcția unei facilități de lansare în Boca Chica, un oraș lângă Brownsville, Texas
                SpaceX are nevoie de un loc pentru a testa lansarea prototipului navei spațiale, iar vârful sudic al Texasului oferă companiei câteva avantaje. În primul rând , SpaceX poate transporta părți de rachete enorme peste apă cu barje din Los Angeles, prin Canalul Panama și către Boca Chica (probabil ieftin). În caz contrar, piesele ar trebui să fie deplasate cu ajutorul avioanelor sau al camioanelor pe uscat. În plus, foarte puțini oameni locuiesc în zonă, ceea ce este un lucru bun pentru o companie care umple o navă spațială experimentală, plină de lichide explozive, pe care mai apoi le aprinde. De asemenea, rachetele pot fi lansate în Golful Mexic, ceea ce reprezintă și mai puțin risc pentru oameni sau obiecte de pe teren. Plăcuța de lansare nu poate fi chiar pe uscat.

În septembrie 2018 Musk a declarat:
„Este posibil să lansăm de pe o platformă plutitoare”
                În cele din urmă, Boca Chica este una dintre cele mai sudice municipii din SUA. Poziționarea cât mai aproape posibilă de ecuator ajută rachetele să economisească combustibil, deoarece rotația Pământului adaugă o viteză semnificativă unei lansări.

2019: Debutarea navetei spațiale Big Falcon
                Gwynne Shotwell, președintele și directorul de operațiuni al SpaceX, a declarat că compania speră să lanseze un prototip „de navă” din sudul Texasului la sfârșitul anului 2019. Scopul ar fi colectarea de date valoroase despre prototip pentru a rafina versiunea următoare. Care, ca și în cazul lansării multor testări timpurii ale SpaceX, probabilitatea este ridicată de a exista o „dezasamblare rapidă neprogramată”, așa cum îi place Musk să numească rachete explozive.

2020-2021: Încercarea de lansare a unui BFR complet și obținerea unei navă spațială pe orbită
                În timpul conferinței Satellite 2018 din martie, Shotwell a spus că BFR ar trebui să fie „orbitală în 2020”, ceea ce înseamnă că atât un rapel cât și o navă spațială vor fi construite, livrate în Texas, integrate și lansate până atunci.
Cu toate acestea, în luna septembrie, Musk a declarat că nu sa luat nicio decizie într-un interval de timp. El a adăugat că dorește să realizeze mai multe lansări de testare orbitală înainte de a pune pe cineva la bord.

2022: Lansarea a două misiuni pe Marte pline de încărcături și bunuri (dar nu și oameni)
                Musk a spus că termenul său „aspirational” are 2022 ca dată pentru lansarea primelor misiuni de Big Falcon Spaceship pe Marte. Fiecare nava ar zbura mai întâi pe orbită în jurul Pământului, care ar consuma cea mai mare parte a combustibilului său. Apoi, alte câteva nave tip cisterne ar fi lansate pentru a umple naveta cu suficient combustibil pentru a ajunge pe Marte. Nu știm câte zboruri sau cât de mult ar putea dura.
                Marte și Pământ se apropie unul de celălalt aproximativ o dată la doi ani, creând ferestre de timp când este mai rapid să se ajungă pe planetă. Din acest motiv, cele mai bune luni de lansare ar fi vara anului 2022. În funcție de cât de eficient poate să-și schimbe viteza – „delta-v” – ar putea dura de la câteva luni până la aproape un an pentru a ajunge pe Marte. Astfel, este posibilă o aterizare la sfârșitul anului 2022 sau începutul lui 2023.

2022-2023: Aterizarea primei nave Big Falcon pe Marte
                Musk vrea ca primele nave spațiale să fie pline de încărcături și mașini pe care misiunile viitoare le-ar cere. Acele lucruri ar fi necesare pentru ca oamenii să construiască instalații care să genereze energie, să adune apă, să înalțe aerul marțian subțire și să transforme aceste resurse brute în combustibil, metan și oxigen pentru a se întoarce pe Pământ.
                Paul Wooster, principalul inginer de dezvoltare al proiectului Marte, a prezentat câteva detalii despre acest lucru în luna august. Wooster a declarat că primele două misiuni vor „confirma resursele de apă din locațiile probabile de aterizare viitoare și apoi se vor determina orice pericol (de aterizare) pentru viitoarele misiuni și apoi vor începe să pună în practică o parte din infrastructura necesară, cum ar fi tampoanele de aterizare pentru sosirea mai sigură a misiunilor cu echipaj uman.

2023: Lansarea primelor persoane cu BFR și trimiterea acestora în jurul Lunii
                În septembrie, Musk va prezenta lumii prima lansare pe orbita Pământului, cu echipaj uman, cu scop turistic a lui SpaceX: Yusaku Maezawa, miliardar japonez. Maezawa plătește către SpaceX o sumă nedezvăluită (probabil sute de milioane de dolari) pentru a fi primul pasager la bordul BFR. Maezawa a cumpărat toate scaunele de pe nava spațială și intenționează să aleagă șase până la opt artiști dintr-o varietate de discipline pentru a se deplasa împreună cu el în jurul Lunii pentru aproximativ 20 de săptămâni, asta în anul 2023.
                Această misiune ar fi dovada maximă a faptului că BFR funcționează. „El plătește o grămadă de bani pentru a ajuta nava spațială”, a spus Musk în septembrie. „El plătește în cele din urmă pentru cetățeanul cu venituri medii să călătorească pe alte planete”.

2024: Prima călătorie cu echipaj uman către Marte
                Presupunând că misiunile primei încărcături, de aprovizionare și de explorare merg bine, SpaceX va trimite apoi una sau două echipaje spre Marte. Wooster a spus că fiecare navă va purta „cel puțin” 100 de tone de consumabile. Fiind capabilă să transporte mult mai multe provizii decât orice navă cu echipaj uman (provizii de care sunt nevoie pentru supraviețuirea pe o perioadă lungă de timp a echipajului, precum drumul către Marte).  Se presupune că între timp SpaceX ar eluda nevoia de tehnologii avansate (și încă inexistente) care altfel ar fi trebuit să rămână pe Marte.

2025: Primele urme umane pe Marte
                La fel ca în cazul primelor misiuni pe Marte, ar putea dura șase până la nouă luni pentru ca navele echipate să ajungă pe planeta roșie. Aceste nave spațiale vor servi probabil ca locuințe pentru astronauți, a spus Wooster în luna august. Nu ar fi cea mai confortabilă instalare, dar ar putea reduce complexitatea misiunii eliminând necesitatea construirii imediate a habitatelor pe Marte.

2028: Finisarea clădirii Mars Base Apha
                Când cineva l-a întrebat pe Musk pe Twitter cât timp va dura pentru a construi prima bază marțiană permanentă – ceva despre care se referă ca „Mars Base Alpha” – Musk a spus „probabil 2028”. Din acel moment, Musk a spus în luna martie, o colonie ar putea începe să se formeze.

„Aceasta va începe să construiască doar cea mai elementară infrastructură, doar o bază pentru a creea un propulsor, o centrală electrică, domuri în care să crească culturi – tot felul de „fundamente” fără de care nu se va putea supraviețui”, a spus el. „Și atunci într-adevăr va fi o explozie de oportunități antreprenoriale.”

Poate anii 2030: Construirea primului oraș pe Marte
                Această linie de timp sunt de natură speculativă încă de la început, dar în acest moment reperele încep să se învecineze cu fantezia. Mulți experți în domeniul susținerii vieții se îndoiesc că tehnologiile necesare vor fi pregătite pentru ca oamenii să aterizeze pe Marte și să supraviețuiască acolo în anii 2020 – ca să construim un oraș permanent pentru colonizare la scurt timp după aceea.
                Totuși, acesta este scopul pe care Musk la prezentat: să construiască o forță de rezervă pentru omenire pe planeta roșie. „Sper ca oamenii să înceapă să se gândească la acest lucru ca un obiectiv real la care ar trebui să aspirăm, să instituim o civilizație pe Marte”, a spus Musk în 2017. „Nu este vorba numai despre umanitate, ci despre toată viața de care ne pasă.”
                Musk prevede trimiterea unui milion de oameni la Marte, la aproximativ 200.000 de dolari pentru un bilet dus-întors. El crede că prețul va fi posibil având în vedere reutilizarea ipotetică a BFR. Musk nu crede că viața pe Marte ar fi trebuit să fie blândă. „Marte va avea nevoie de tot, de la turnatorii de fier până la pizza”, a spus el. „Cred că Marte ar trebui să aibă foarte multe baruri: Barul Marte”.

Anii 2100: Marte Terraform într-o planetă asemănătoare Pământului
                În fiecare dintre postările sale, SpaceX spune că urmărește „scopul final este de a permite viața umană pe Marte”. În acest scop, site-ul său găzduiește o imagine a unei planete roșu-ruginie care se transformă într-o lume asemănătoare cu cea a Pământului. Ilustrația este un semn către un proces ipotetic și speculativ numit terraforming. Terraformarea este un tip de schimbare a climei, dar deliberat și mai rapid decât procesul care se întâmplă pe Pământ chiar acum.
                Ideea este că Marte ar putea fi transformată într-o lume caldă și umedă – una mai potrivită pentru colonizarea umană permanentă – dacă putem topi capacele de gheață bogate în dioxid de carbon din planetă. În starea sa actuală, Marte are mai puțin de 1% din densitatea atmosferică la suprafața sa față de Pământ. (Marte avea cea mai mare parte a atmosferei suflat în spațiu cu miliarde de ani în urmă.)
                Acest lucru îl face comparabil cu o cameră de vid. În aceste condiții, radiația spațială dăunătoare nu se blochează și oamenii nu pot respira în afara unui cos sau a unei colonii sigilate. Nu se știe dacă terraformarea ar putea fi făcută pe o perioadă durabilă pe Marte. NASA se îndoiește de faptul că este posibil, deoarece este posibil să nu existe suficiente gaze prinse în poli pentru a alimenta o atmosferă planetară confortabilă. În plus, efortul ar putea necesita un fel de satelit puternic care ar putea genera un scut magnetic pentru a proteja împotriva radiațiilor solare, care altfel ar arunca în aer orice atmosferă produsă de om.
                Pe de altă parte, scenariile pe care cercetătorii le-au analizat nu iau în considerare apa sau metanul (un gaz potențial cu efect de seră) care ar putea fi prinși în spațiul marțian. Ei, de asemenea, nu investighează dacă orice cometă bogată în chimicale și asteroizi ar putea fi redirecționați pentru a lovi „Marte”. Musk susține  că scenariul de teraformare cu ajutorul exploziilor nucleare de la poli chiar ar putea ajuta Marte.
                Experimentele asupra metodelor de teraformare poat fi singura cale de a spune dacă este posibil, iar Musk, amintirea ori moștenirea lui, ar putea fi impulsul care va face teraformarea să se întâmple în viitorul îndepărtat.

Articolul publicat inițial pe www.businessinsider.com.au la data de 15 octombrie 2018 de către Dave Mosher, preluat, tradus și adaptat ulterior pentru D-vs

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/10.jpg?fit=1024%2C576https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/10.jpg?resize=150%2C150Claudia MadalinaCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,#BigFlacon,#BigFlaconBooster,#ColonizareMarte,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,colonizare Marte,Elon Musk,ElonMusk,Flacon,Marte,Space X,SpaceX                Pe 13 octombrie acest site a publicat un articol ce prezintă planul îndrăzneț al NASA în noua eră spațială eventual colonizarea planetei Marte, acum vă prezentăm evenimentele în ordine cronologică  în viziunea SpaceX  care dezvăluie aproximativ când, unde și cum Elon Musk...Pentru cei care știu să gândească singuri