Când a avut loc Big Bang-ul, aproximativ acum 13.8 miliarde ani în urmă, toată materia a explodat dintr-o singularitate pentru a produce universul pe care-l știm acum. Dar ce a existat înainte de asta? Ce a existat înainte de timp și tot ce cunoaștem? Profesorul Stephen Hawking spune că ar putea cunoaște răspunsul.

Într-un interviu la TV, celebrul fizician afirma că înainte de Big Bang a fost ”nimic”. Stephen Hawking susține că timpul și spațiul erau acolo într-o „stare îndoită” care era distorsionată de o altă dimensiune.

Împărtășind ideile sale într-un episod al emisiunii de la National Geographic „Star Talk”, difuzat duminică seara, Hawking, în vârstă de 76 de ani, a explicat începutul universului. Fizicianul spune că Big Bang-ul a creat ceea ce acum numim timp, datorită faptului că a încălcat legile fizicii așa cum le cunoaștem.

Asta înseamnă că orice apare primul nu poate fi aplicat înțelegerii noastre actuale despre timp și existență. Stephen Hawking folosește ideea de spațiu-timp pentru a-și explica teoria, care are loc într-un spațiu cu patru dimensiuni.

Într-un interviu, fizicianul a folosit forma Pământului ca o asemănare pentru curbura continuumului spațiu-timp. El a spus: „În abordarea euclidiană, timpul real obișnuit este înlocuit de” timpul imaginar „, care se comportă ca o a patra direcție a spațiului.

Pentru a înțelege asta, imaginați-vă o linie orizontală cu trecutul mergând spre stânga și viitorul spre dreapta. Apoi  dacă adaugi o linie verticală obții timpul imaginar de care vorbește Hawking, asta fiind împrejur înainte de Big Bang. În principiu, nu a existat o „graniță” imaginabilă a timpului până la Big Bang. „Condiția limită a universului … este că nu are nicio graniță”, a spus el.

Potrivit teoriei lui, istoria universului nu este o linie plată, ci un obiect curbat în patru dimensiuni, „ca suprafața Pământului, dar cu încă două dimensiuni”, a spus Hawking.

El a adăugat că poți considera timpul imaginar și normal ca începutul Polului Sud al Pământului – un punct unde sunt prezente legile normale ale fizicii. „Nu există nimic la sud de Polul Sud, deci nu era nimic în preajmă înainte Big Bang”, a spus el.

Potrivit lui Hawking, înainte de Big Bang, universul a fost micșorat și condensat într-un punct incredibil de dens de căldură și energie având aproximativ dimensiunea unui atom. În acest punct, legile fizicii și ale timpului, așa cum le cunoaștem, încetează să mai funcționeze, iar timpul așa cum îl cunoaștem nu mai există.

Dacă ar fi să ne întoarcem înapoi în trecut spre Big Bang, ”săgeata” timpului s-ar micșora la infinit odată cu universul în descreștere, niciodată ajungând la un punct clar de început.

În timpul emisiunii, Hawking a spus că înainte de Big Bang timpul a fost îndoit: ”Întotdeauna se apropia de nimic, dar nu a devenit nimic”. În esență, „nu a existat niciodată un Big Bang care a produs ceva din nimic. El doar a părut așa din punctul de vedere al omenirii.

Deci ce crezi despre asta?.. Ești de acord cu Stephen Hawking?

Preluat și adaptat de pe physics-astronomy.com

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/0228b7445a9eac13c1850e7a3cc1a3e8.png?fit=808%2C455https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/11/0228b7445a9eac13c1850e7a3cc1a3e8.png?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizică@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,4D,big-bang,dimensiuni spatiale,spatiu,spatiu-timp,Stephen Hawking,timp,Tudor Diaconu,universCând a avut loc Big Bang-ul, aproximativ acum 13.8 miliarde ani în urmă, toată materia a explodat dintr-o singularitate pentru a produce universul pe care-l știm acum. Dar ce a existat înainte de asta? Ce a existat înainte de timp și tot ce cunoaștem? Profesorul Stephen Hawking spune că...Pentru cei care știu să gândească singuri