Un zeu nu poate să aibă o naştere obişnuită. Zeii se pot naşte pe pământ numai prin miracole şi de regulă, dintr-o fecioară.

Cea mai cunoscută „fecioară” din mitologie este zeiţa egipteană Isis, cea care l-a adus pe lume pe Horus. Este greu de precizat când a apărut legenda, dar imaginea lui Isis cu pruncul este bogat reprezentată în arta egipteană.

Naşterile miraculoase sunt însă prezente în toate mitologiile…

Într-o noapte, regina Maya Devi visează un elefant alb şi rămâne însărcinată. Pruncul se va naşte din coapsa ei dreaptă. Acest copil este Buddha.

În Tibet, din paradisul Tushita, regele-zeu Shvetaketu, coboară acum 2.500 de ani pe pământ. (Cu 500 de ani înainte de Iisus)… El hotărăşte să se nască în India şi îşi alege ca părinţii pe regele Shuddhodana şi regina Mayadev asupra căreia coboară duhul sfânt, sub forma unui elefant. Astfel, regina rămâne însărcinată şi se naşte Buddha Sakyamuni

În poemul epic Mahabharata, Karna a fost născut de regina Kunti, înainte de căsătoria acesteia cu regele Pandu, prin intervenţia divină a zeului Surya, zeul Soare…

Myrrha, fiica regelui Siriei, va rămâne însărcinată, în condiţii neclare, înainte de a se căsători. Ea a fugit de blestemul tatălui ei, în Arabia. Acolo, zeii înduioşaţi de situaţia ei, au metamorfozat-o în arbustul numit mirt. La capătul gestaţiei, arborele s-a întredeschis dând naştere zeului Adonis. Nimfele pădurii au adoptat copilul şi l-au ascuns în peşterile din vecinătate. Zeul şi-a petrecut tinereţea vânând prin păduri şi a ajuns astfel în Fenicia.

  

Zeul frigian Attys, adorat în toată Asia Mică, a fost născut de fecioara Nana, care rămăsese însărcinată dintr-o rodie sau migdală, pătrunsă în pântecele ei şi conţinând organul reproducător al monstrului Agdestis.

În Grecia, Semele s-a îndrăgostit Zeus iar din dragostea lor s-a născut Dionysus. Naşterea acestuia nu a avut loc pe cale naturală, ci noul zeu a apărut din coapsa lui Zeus, deoarece Semele moare pe când fătul avea doar 4 luni, iar Zeus l-a transferat în coapsa lui.

În mitologia chineză, frumoasa Xuaxu, după ce se scaldă în lacul Tunetului, calcă în urma pasului unui gigant şi astfel rămâne însărcinată, născând un copil numit Fuxi. El poate urca la cer slujindu-se de un imens arbore… Alături de Fuxi apare mai apoi o soră, Nüwa, care se poate preschimba după pofta inimii, dar nu mai mult de 70 de ori pe zi. Nüwa are ideea populării pământului şi plămădeşte oameni din lut, cărora le dă viaţă.

Într-o legendă chineză mai nouă, apare zeitatea Shennong, care înseamnă „Plugarul Divin”. În multe povestiri este prezent doar el, fără a mai fi amintiţi primii doi: Fuxi şi Nüwa…

Shennong este fiul unei muritoare, care a fost lovită în cap de un dragon… Shennong face să răsară cele şase cereale, îi învaţă pe oameni scrierea, calculul şi le dezvăluie focul.

Ganesh este cea mai iubită divinitate hindusă, venerată chiar şi de creştinii şi musulmanii din India. Lui i se atribuie scrierea Mahabharatei. Ganesh a fost conceput de Parvati, fără contact fizic, cu marele zeu Şiva…

Saoshyant, „salvatorul” sau „mesia” din zoroastrism, a fost născut de fecioara Eredatfedhri care, scăldându-se într-un lac mitic, va rămâne însărcinată cu viitorul mântuitor, căci în apa lacului fusese conservată sămânţa pură a lui Zarathustra…

Mithra, apare în mitologia iraniană în perioada lui Artaxerexes II (405-362 î.e.n.). El se naşte în ziua de 25 decembrie, într-o peşteră, dintr-o lespede de piatră.

Şi cei doi gemeni celebrii: Romulus şi Remus s-au născut după o poveste plină de dramatism şi suspans: Numitor şi fratele său Amulius au primit tronul lui Alba Longa la moartea tatălui lor. Numitor a primit puterile suverane ca drept al naşterii sale, în timp ce Amulius a primit trezoreria regală, inclusiv aurul adus de Eneas dinTroia. Din pricina faptului că Amulius deţinea averea, având astfel mai multă putere decât fratele său, acesta îl detronează pe Numitor. Speriat că fiica lui Numitor, Rhea Silva ar naşte copii, care într-o zi l-ar putea detrona, Amulius o forţează pe Rhea să devina o virgină a zeiţei Vesta, preoteasă jurată la celibat.

Într-o seară însă, zeul războiului Marte, vine la Rhea în templul lui Vesta şi aceasta îi naşte doi băieţi gemeni de mărime şi frumuseţe remarcabile, numiţi mai apoi Romulus şi Remus…

Naşterea lui Iisus urmează acelaşi scenariu…

Naşterea mistică a zeilor a fost luată ca exemplu şi pentru biografia unor eroi imaginari sau chiar cu existenţă istorică atestată, precum Alexandru Macedon, Cyrus cel Mare sau Akhenaton.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/10/11.1.-Ieşirea-lui-Mithras-din-peşteră-–-mozaic-roman.jpg?fit=339%2C432https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/10/11.1.-Ieşirea-lui-Mithras-din-peşteră-–-mozaic-roman.jpg?resize=150%2C150Raduistoria religiilormitologiiUn zeu nu poate să aibă o naştere obişnuită. Zeii se pot naşte pe pământ numai prin miracole şi de regulă, dintr-o fecioară. Cea mai cunoscută „fecioară” din mitologie este zeiţa egipteană Isis, cea care l-a adus pe lume pe Horus. Este greu de precizat când a apărut legenda, dar...Pentru cei care știu să gândească singuri