Un nou studiu a demonstrat că o mulțime de procese importante ale creierului, cunoscute sub numele de „funcții executive”, nu sunt afectate de sexul sau genul cuiva, așa cum a fost susținut anterior.

      Cercetarea se bazează pe mai mult de 150 de studii anterioare privind funcțiile executive și comportamentul asociat, găsind ” diferențe mici și subtile în funcția executivă care nu sunt însă determinate de sex sau gen”. Aceste funcții executive sunt procese ale creierului care acoperă aspecte precum atenția, raționamentul, memoria de lucru, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și rezolvarea problemelor.

      Cu toate acestea, cercetătorii fac referire la diferențele funcțiilor executive legate de genotipul nostru, de modul în care ne dezvoltăm pe măsură ce creștem și ne maturăm, și de mecanismele circuitului neural – toate acestea fiind ulterior evidențiate ca demne de studiu.

sursa imagine: mindful.org

     „În ansamblu, găsim puțin sprijin în identificarea diferențelor semnificative de gen sau sex în funcția executivă”, scriu cercetătorii, Nicola Grissom de la Universitatea din Minnesota și Teresa Reyes de la Universitatea din Cincinnati.

      În principiu, funcțiile executive ne afectează capacitatea de a trata evenimentele din jurul nostru și de a planifica evenimente viitoare; într-o mare măsură, ele determină modul în care ne comportăm și modul în care interacționăm cu lumea. Dacă sunt bine dezvoltate, aceste abilități pot duce la succes social, academic și profesional, notează cercetătorii. Dacă sunt subdezvoltate sau perturbate, pot apărea probleme de sănătate cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și schizofrenia.

      Unul dintre motivele acestei cercetări a fost de a examina anumite probleme de sănătate mintală: riscul, ratele de progresie și severitatea condițiilor se pare că variază în funcție de sex. Bărbații au mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie la o vârstă mai tânără decât femeile, de exemplu, în timp ce ADHD este mai frecventă la băieți decât la fete.

sursă imagine: psychologytoday.com

      Deci, există o diferență în funcționarea executivă legată de sex care explică aceste variații? Nu conform acestui studiu, care a analizat mai multe studii anterioare privind atenția, acțiunea impulsivă, luarea deciziilor și memoria de lucru – studii care acoperă atât oamenii, cât și animalele.

      Ar fi incorect să se concluzioneze că sexul și genul sunt factorii principali care conduc la diferențele individuale ale funcției executive și performanța cognitivă, explică cercetătorii, care au lucrat cu datele disponibile.

      Diferențele existente, probabil, au alte cauze fundamentale, spun Grissom și Reyes. Spun asta pe baza cercetărilor anterioare, care arată că funcția executivă poate fi afectată de o întreagă serie de influențe provenite din mediul înconjurător pe măsură ce cresc, de la probleme de la nivelul uterului până la insulte la locul de joacă.

     Aceste „traiectorii de dezvoltare”, așa cum le numesc cercetătorii, sunt, de asemenea, susceptibile de a fi responsabile de diferențele dintre gândirea și comportamentul nostru cognitiv (precum și riscul problemelor de sănătate mintală) – nu orice diferență este determinată de sex sau gen.

     Cercetătorii sugerează, de asemenea, că indiferent de sex și gen putem încerca diferite sarcini și provocări – unele studii arată o variație în ceea ce privește performanța. Într-un exercițiu de memorare, de exemplu, a fost observată o activitate neuronală diferită între fetele adolescente și băieți.

sursă imagine: lifeafterphd.com

     Diferențele sexuale sugerează că există mecanisme moleculare diferite care sunt utilizate de către bărbați și femei pentru a rezolva aceleași probleme cognitive, explică cercetătorii. Acest lucru înseamnă că, deși capacitatea poate fi aceeasi, modul de rezolvare folosit este puțin probabil să fie susținut de aceleași mecanisme neurobiologice.

     Toate acestea nu au doar rolul de a arăta că toți avem aceeași capacitate în ceea ce privește un mod de gândire înalt, ci și de a găsi modalități mai bune de a afla cum poate fi afectată funcția executivă – și cum putem trata anumite circumstanțe acolo unde este cazul.

     Este posibil ca stresul vieții, de la abuzul de droguri până la accidente craniene, să afecteze în mod diferit în funcție de sex și gen, spun cercetătorii, și știind mai multe despre asta ne-ar putea ajuta să scădem riscul problemelor de sănătate mintală.

     „Este esențial ca femelele și masculii din toate speciile să continue să fie examinați, să se determine mecanismele care susțin funcția executivă în rândul sexelor și genurilor”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor.

      Într-adevar, această lucrare poate identifica căi alternative care pot fi valorificate si îmbunătățite la pacienții cu tulburări asociate cu deficitele funcției executive.

      Articol publicat inițial pe paginile site-ului sciencealert.com în august 2018 preluat ulterior și tradus pentru D-vs. Studiul științific ce stă la baza articolului   a fost publicat în revista   Neuropsychopharmacology  la data de 14 august 2018 și realizat de Nicola M. Grissom & Teresa M. Reyes

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/executive_brain_function_hemispheres_1024.jpg?fit=1024%2C415https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/executive_brain_function_hemispheres_1024.jpg?resize=150%2C150laura1. științănoutăți#liber-cugetatori,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,ADHD,cogniție,diferenteintresexe,funcțiiexecutive,gen,medicina,schizofrenie,sexe,stiinta.      Un nou studiu a demonstrat că o mulțime de procese importante ale creierului, cunoscute sub numele de 'funcții executive', nu sunt afectate de sexul sau genul cuiva, așa cum a fost susținut anterior.       Cercetarea se bazează pe mai mult de 150 de studii anterioare...Pentru cei care știu să gândească singuri