Foarte puțină atenție se acordă despărțirilor. Și cu toate astea, jumătate din suferința lumii se trage de la șocul și durerea despărțirii de cineva drag sau iubit, sau care nu te mai iubește dar te-a iubit.

          Copiii, adolescenții ar trebui să aibă acele calități cultivate care sa le asigure suportarea ruperii relației la nivel de comunicare fără alte pagube. Vorbesc aici de relații din toate sectoarele vieții: de o ruda care moare, de un părinte dacă pleacă în străinătate sau divorțează, de un prieten care te trădează, de un amic, de un partener romantic.

          Nu subestimați, nu presupuneți că se va descurca el, nu e chiar așa ușor pe cum vi se pare acum, sau ați uitat? sigur că la un moment dat toți ați trecut printr-o despărțire. Despărțirea e o manevra complexa care are nevoie de educația ei timpurie dacă vrem sa evitam agățarea de partener, rămânerea într-o relație depresiva sau toxica. Sau, dacă relația se rupe și te trezești zvârlit, respins, abandonat, părăsit în reacție plângi, faci atacuri de panica, nu mai respiri nicăieri bine, nu dormi, gelozia te devorează, mintea devine dușmanul tău care te dispera, te doare în piept iar în burta apar fenomene groaznice.

          Așa cum din filme se poate „învăța” cum să începi o relație (flirtul, seducția, prima întâlnire, șamd) așa este nevoie ca omul să știe’sau să aibă potențialul de a se desparți:

cu alte cuvinte:
     -să recunoască când e momentul de a vorbi de despărțire în relație și să deschidă discuția
     -să accepte discuția dacă celalalt o deschide
     -să asculte și să răspundă deopotrivă empatic nu emoțional și furios
     -să ceară despărțirea definitivă sau temporară și să dea dreptul celuilalt să își spună părerea
     -să primească vestea despărțirii de la celălalt și să accepte să comunice pe acesta tema
     -să își gestioneze emoțiile și senzațiile care iau naștere și cu care se confrunta
     -să rămână demn, demnă să nu se înjosească
     -să se vindece după despărțire să rămână în relații cel puțin neutre cu fostul, fosta

          Ideea e că, trebuie să recunoști când o relație nu mai funcționează și să discuți refacerea ei, dacă nu, ceri despărțirea. E important să știi să te desparți la timp, înainte să se degradeze stima de sine a amândurora. E unul din cele mai grele lucruri din lume, să te desparți de un partener nepotrivit. Să părăsești sau să suporți să fii părăsit, părăsită – cum se zice popular. Deși a ‘fi părăsit sau a părăsi’ e varianta când s-a ratat momentul de despărțire, separare demnă când relația nu mai avea beneficii.

          Exact nici eu nu știu cam care ar fi formula universală timpurie de cultivat la copii și tineri, ce trăsături sunt implicate. Foarte posibil să nu fie trăsături fixe ci numai unele complementare care să permită REZILIENȚA SEPARĂRII. Asta  se poate obține – în opinia mea – doar dacă ca părinte veghezi controlat și să lași copilul expus la un stres de frustrare cât sa nu fie traumatizant dar să nu permită atașarea dependentă de ceva sau cineva. Copilului îi trebuie șicănate și elasticizate cordoanele de relație astfel încât copilul să nu crească dependent și fără soluții de mic în relații minunate sau dominante sau fixe.

Nu știu dacă ma fac înțeleasă, încerc să pun în cuvinte ceva extrem de complicat.
Realizez în timp ce scriu că subiectul e atât de vast, că ar trebui împărțit în:
     -educația pre-relațională (ce vorbești cu părinții despre asta),
     -managementul relațiilor debutând în adolescența (suplețea despărțirilor, revelarea de tipare care se repeta),
     -dezvoltarea personala pe acesta tema (prezentarea la un terapeut, conștientizări despre fenomen),
     -vindecarea rănilor înca vii sau a cicatricilor de la fostele relații.

          În concluzie un lucru e cert, dacă nu ați fost unul din norocoșii ce au primit o educație corespunzătoare la acest capitol, nu ezitați în a cere ajutor și nu ezitați în a căuta să vă educați copiii corespunzător, nu știți cum? cereți sfatul unui specialist.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/maini-despartinduse-desen-in-creion.jpeg?fit=997%2C416https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/maini-despartinduse-desen-in-creion.jpeg?resize=150%2C150Dumitrache Viki3. rațiunepsihoterapeutul de serviciu@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,#relatiedepresiva,#relatietoxica,abandon,desparțire,relatie depresiva,relatie toxica,separare          Foarte puțină atenție se acordă despărțirilor. Și cu toate astea, jumătate din suferința lumii se trage de la șocul și durerea despărțirii de cineva drag sau iubit, sau care nu te mai iubește dar te-a iubit.           Copiii, adolescenții ar trebui...Pentru cei care știu să gândească singuri