Dacă sunteți un amator vocal al științei, există o singură întrebare pe care suntem siguri că ați întâmpinat-o cel puțin o dată: „Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există maimuțe?”
          Majoritatea oamenilor au rețineri înainte de a răspândi veștile despre selecția naturală, strămoșii comuni și faptul că fiecare specie se adaptează la ecosistemul său unic.

          Dar ceea ce este mai corect, nu este neapărat absolut corect. De fapt, majoritatea oamenilor – probabil chiar și dumneavoastră – au fost învățați că evoluția este greșită, conform Prosanta Chakrabarty, profesor asociat de ihtiologie, evoluție și sistematică la Universitatea de Stat din Louisiana.
          El predă unele dintre cele mai cunoscute lecții de biologie evolutivă din SUA .Însă înainte de a-și putea educa cu adevărat studenții în ceea ce privește evoluția, mai întâi trebuie să înlăture câteva mituri și concepții greșite. El le demonteaza într-o discutție strălucitoare la TED: Patru miliarde de ani de evoluție în șase minute. Dacă aveți timp, cu siguranță merită vizionat, astfel  până la sfârșitul videoclipului percepția dvs. despre locul nostru în arborele vieții se va schimba.

          Pentru cei care preferă să citească, iată ce trebuie să știți:  Chakrabarty începe prin a aborda una dintre cele mai comune concepții greșite despre evoluție numind-o „teorie”.
          Așa cum explică el, există de fapt multe teorii în biologia evoluționistă și, la fel ca procesul evoluției în sine, „cele care se potrivesc cel mai bine datelor sunt cele care supraviețuiesc până în ziua de azi”.Suntem cu toții familiarizați cu teoria selecției naturale darwiniste: procesul prin care organismele care se potrivesc cel mai bine unui mediu reușesc să supraviețuiască și să se reproducă, în timp ce cele mai puțin potrivite mediului respectiv treptat mor.
          În esență, asta este. Evoluția este la fel de simplă, spune Chakrabarty. Până în acest moment, probabil că dați din cap aprobând că evoluția nu este „doar o teorie” și înțelegeți selecția naturală.
          Dar lucrurile merg prost, chiar și pentru cei mai educați dintre noi atunci când profesorii noștri din școală au scos această imagine:

          Vedeți, suntem învățați de la începutul biologiei că oamenii stau la capătul copacului evolutiv. Aflăm că plantele și bacteriile sunt lucruri primitive. Primele vertebrate erau pești și au dat naștere unor amfibieni. În cele din urmă niște amfibieni au devenit reptile, iar unele dintre ele au devenit mamifere … și în cele din urmă am ajuns oameni.
          Dar evoluția nu se termină cu noi, și viața cu siguranță nu evoluează într-o linie dreaptă. Sau cum spune Chakrabarty: „Nu suntem scopul evoluției”. De ce contează cum percepem evoluția?”Nu puteți pune această întrebare veche” de unde suntem? „, fără a înțelege evoluția pe calea cea bună”, explică Chakrabarty. „Neînțelegerea a dus la multe opinii complicate și corupte cu privire la modul în care ar trebui să tratăm o altă viață pe Pământ și cum ar trebui să ne tratăm reciproc în termeni de rasă și sex”.

          Deci, dacă modul nostru de gândire este greșit,atunci care este cel corect?

          Înțelegerea faptului că pentru organismul unicelular din care provenim sunt necesari 4 miliarde de ani .Acest organism unicelular a dat naștere unui alt organism unicelular și nu mai mult de atât în  milioane de ani, iar viața este considerată a fi foarte veche și total primitivă. Dar acele organisme unicelulare încă evoluează până în ziua de azi – micilor microbi, cum ar fi arhaia și bacteriile, sunt, probabil, unele dintre cele mai de succes organisme de pe Pământ. „Ei vor fi cu siguranță aici după noi”, spune Chakrabarty.
          Apoi, cu aproximativ 3 miliarde de ani în urmă, multicelulitatea a evoluat – inclusiv fungi, plante și animale. Primele animale care au dezvoltat o coloană vertebrală erau pești – deci, da, toți suntem „pești” tehnic vorbind. Apoi, un tip de pești a venit pe pământ și a dat naștere reptilelor și mamiferelor, printre altele.După cum știți, unele reptile au devenit păsări, unele mamifere au devenit primate. Și unele primate au devenit maimuțe cu coada, în timp ce altele au devenit maimuțele mari. Ultimul grup a inclus o grămadă de specii umane, dintre care suntem una. Dar asta nu înseamna că am ajuns la capătul liniei. În tot acest timp, viața din jurul nostru a continuat să se dezvolte și să dispară, majoritatea speciilor supraviețuind doar câteva milioane de ani pe planetă.
          De fapt, cea mai mare parte a vieții de pe Pământ pe care o vedem astăzi este de aproximativ aceeași vârstă ca și specia noastră. Iar dacă vă gândiți la viață ca fiind o carte mare, neterminată,ei bine acum ne uităm doar la ultimele câteva pagini ale fiecărui capitol și nu la ultima pagină.

          Acest „marș al progresului” pare mai degrabă așa:


          „Este egoism”, spune Chakrabarty. „E auto-centrat spre a crede că” plantele și bacteriile sunt primitive pe când noi am fost aici doar pentru un minut din procesul evolutiv, așa că suntem mai speciali”.
          „Gândiți-vă la noi toți ca frunze tinere pe acest copac vechi și gigantic al vieții. Noi toți cei legați de ramuri invizibile nu doar unul de celălalt, ci de rudele noastre dispărute și de strămoșii noștri evoluționiști”.
          Sau mai bine, adaugă el, gândiți-vă la noi ca la un pește mic din apă. „Da, unul care a învățat să meargă și să vorbească, dar unul care încă mai are multe de învățat despre cine suntem și de unde am venit”.
          Articol publicat original la începutul lui iulie 2018  de către Fiona Macdonal pe  sciencealert.com. preluat, tradus și adaptat pentru cititorii noștri.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/500March-of-Progress-Fold-in_5.jpg?fit=913%2C619https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/500March-of-Progress-Fold-in_5.jpg?resize=150%2C150laura1. științăevoluția biologică@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetatori,evolutionism,evoultie,maimute,pesti,teoria evolutiei,viatapepamant          Dacă sunteți un amator vocal al științei, există o singură întrebare pe care suntem siguri că ați întâmpinat-o cel puțin o dată: 'Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există maimuțe?'           Majoritatea oamenilor au rețineri înainte de a răspândi...Pentru cei care știu să gândească singuri