PLĂMÂNI la cerere

          Numai în S.U.A., mai mult de 1.400 de persoane așteaptă un transplant pulmonar – pur și simplu nu există suficienți donatori de plămâni pentru a răspunde nevoii. În curând, totuși, pacienții ar putea avea o sursă nouă pentru plămânii nou-nouți: laboratorul.

Sursa imagine: onlinecancerguide.com


          În august 2018, cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch au publicat o nouă lucrare în revista Science Translational Medicine. Aici, ei detaliază ultimul lor punct de reper în privința creării unor plămâni crescuți în laborator pentru oameni: ei pot acum să transfere cu succes acești plămâni bioindustriali în porci.

          Porcușorii au primit un nou plămân.

          Pentru a dezvolta plămânii, cercetătorii au creat mai întâi patru schele pulmonare. Pentru a face acest lucru, au îndepărtat toate celulele și sângele de la plămânii de porc folosind un amestec de zahăr și detergent. Astfel au rămas doar cu proteinele din fiecare plămân – în esență, scheletul.

Sursa imagine: en.nhandan.com.vn (imagine de la primul transplant pulmonar realizat în Vietnam)

          Apoi, au plasat fiecare schelă într-un rezervor care conține un amestec special de nutrienți. Apoi au adăugat celulele din plămânii proprii ai porcilor primitori la fiecare schemă și au lăsat plămânii să crească timp de 30 de zile. În cele din urmă, au transplantat cei patru plămâni crescuți în laborator în cei patru porci destinați.
          În două săptămâni, plămânii transplantați au început deja să stabilească rețelele robuste vasculare de care au nevoie pentru a supraviețui. Timp de  două luni de observare post-transplant, cercetătorii nu au găsit semne cum că sistemele imunitare ale animalelor au respins noii plămâni. Dar, în continuare, doresc să studieze viabilitatea pe termen lung a organelor.

          Revenind la oameni…

          Organele obținute prin bioinginerie sunt un fel de standard de aur în cercetarea transplantului. Deoarece sunt crescute din celulele destinatarului, organismul este mai puțin probabil să respingă organul, iar noi le putem crește în laborator, după cum este necesar. Astfel nu va mai exista o insuficiență în ceea ce privește banca de organe.
          Dacă totul merge așa cum se dorește în privința experimentelor pe porc, cercetătorii cred că ar putea fi la doar cinci pana la zece ani depărtare de a fi capabili să creeze plămâni în laborator pentru a fi transplantați în oameni în condiții de urgență (oameni ale căror vieți sunt în pericol) și de asemenea devin opțiuni de tratament.
          În cele din urmă, plămânii bioindustriali ar putea înlocui complet donatorii. Și asta ar putea face ca lista de așteptare a transplantului să aparțină domeniului trecut.

          Articol preluat de pe https://futurism.com/.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/images.jpg?fit=275%2C183https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/08/images.jpg?resize=150%2C150laura1. științănoutățiinovatie,medicina,plaman,transplant,vestibune          PLĂMÂNI la cerere           Numai în S.U.A., mai mult de 1.400 de persoane așteaptă un transplant pulmonar - pur și simplu nu există suficienți donatori de plămâni pentru a răspunde nevoii. În curând, totuși, pacienții ar putea avea o sursă nouă...Pentru cei care știu să gândească singuri