PE SCURT

  • Tulpinile de celule pluripotente induse (iPS) ar putea  fi cheia pentru inversarea îmbătrânirii în celulele stem hematopoietice.
  • Tehnica este, de asemenea, utilă în special pentru combaterea cancerelor legate de sânge și a altor tulburări.

ÎMBUNĂTĂȚIREA BOLII ÎNAINTE DE ÎNCĂRCARE

De la revitalizarea bătăilor inimii și creșterea longevității, până la eliminarea tulburărilor prin editarea genei, provocările aduse de sânge sunt abordate cu soluții noi, cu aceeași viteză cu care acestea apar. În timp ce multe dintre soluțiile pe care le avem în prezent pot rezolva reactiile hematologice, cercetatorii de la Universitatea din Lunds din Suedia au elaborat o metoda care ar putea aborda in mod proactiv tulburarile de sânge.

Sângele se schimbă pe măsură ce îmbătrânim datorită epigeneticii, proces prin care expresia genei noastre este amuțită sau activată în timp, fără modificarea codului genetic însuși. Având în vedere acest lucru, echipa de cercetători de la Universitatea din Lunds a aruncat o privire asupra celulelor stem hematopoietice (HSC) ale șoarecilor în vârstă pentru a vedea dacă ar putea să deblocheze misterele privind modul în care celulele noastre îmbătrânesc.

REÎNTINERIREA CELULARĂ

Celulele HSC sunt creatoarele tuturor celorlalte celule sanguine. Pe măsură ce îmbătrânim, oamenii de știință cred că și celulele noastre îmbătrânesc. Îmbătrânirea celulelor sanguine înseamnă că suntem mai vulnerabili la boli cum ar fi leucemia, care vizează în mod specific aceste celule. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Lunds au observat reducerea funcționalității sângelui șoarecilor lor în vârstă. Dar, atunci când șoarecii bătrâni au fost transplantați cu celule induse de tulpină pluripotentă (iPS) – în esență, un lot de celule stem proaspete – sa întâmplat ceva fascinant. Celulele iPS au servit ca un „buton de resetare”, reprogramând celulele sanguine din sânge și generând o anumită întinerire. Cercetatorii au observat ca celulele progenitoare HSC la șoarecii vechi au început să producă celule sanguine funcționale similare celor observate la șoarecii mai tineri.

Datele grupului sugerează că îmbătrânirea HSC poate fi inversată prin introducerea celulelor iPS. Este important de remarcat însă că aceste modificări ale producției de celule sanguine nu apar în primul rând datorită mutațiilor – ci din cauza modificărilor epigenetice ale expresiei genelor în timp. Cu rezultatele lor încurajatoare, echipa de cercetare este plină de speranță că acestea ar putea fi mai aproape de dezvoltarea unor terapii care ar putea reduce incidența tulburărilor de sânge, inclusiv cele trei tipuri principale de cancer de sânge și peste 100 de boli legate de sânge.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/03/1.jpg?fit=852%2C480https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/03/1.jpg?resize=150%2C150Alin Ciubotariu1. științăcelule,imbatranire,întinerire,stem,transplant stemPE SCURT Tulpinile de celule pluripotente induse (iPS) ar putea  fi cheia pentru inversarea îmbătrânirii în celulele stem hematopoietice. Tehnica este, de asemenea, utilă în special pentru combaterea cancerelor legate de sânge și a altor tulburări. ÎMBUNĂTĂȚIREA BOLII ÎNAINTE DE ÎNCĂRCARE De la revitalizarea bătăilor inimii și creșterea longevității, până la...Pentru cei care știu să gândească singuri