Imagine preluată de telescopul spațial Hubble al NASA / ESA prezintă Sh 2-106 sau S106 pe scurt. Aceasta este o regiune compactă unde se formează o stea, în constelația Cygnus (The Swan). O stea nou formată, numită S106 IR, este înfășurată în praf în centrul imaginii și este responsabilă pentru forma de clepsidră a norului gazos și pentru turbulența vizibilă în interior. Lumina emanată hidrogen este de culoare albastră în această imagine

Folosind o antena radio compactă construită timp de 10 ani, cercetatorii au descoperit dovezi ale celor mai vechi stele din universul cunoscut iar concluziile le-au publicat în revista Nature.

Când ne uităm la stele, le vedem așa cum erau, nu așa cum sunt. Asta pentru că lumina are nevoie de timp pentru a călători de la sursa ei la ochii noștri. Cu telescoape suficient de puternice, am putea vedea direct stelele cele mai vechi din univers. Din nefericire, aceste telescoape nu există.

În schimb, trebuie să ne bazăm pe dovezi indirecte. Asta și-a propus să descopere o echipă de astronomi de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și Universitatea din Colorado din Boulder. Cercetarea lor a făcut parte din proiectul Experimentul pentru Detectarea Semnăturii Globale de EoR (Epoch of Reionization) , finanțat de Fundația Națională pentru Științe (NSF)

Cercetătorii susțin că cele mai vechi stele probabil au schimbat radiația electromagnetică a universului, cunoscută și sub denumirea de microunde cosmice (CMB). Deși știau ce căutau – o mică schimbare în intensitatea semnalelor radio CMB între anumite lungimi de undă – găsirea lor nu a fost ușoară, având în vedere tot ce se întâmplă în univers.

„Sursele de zgomot pot fi de 10.000 de ori mai puternice decât semnalul – este ca și cum ai fi în mijlocul unui uragan și de a încerca să auziți bătăile de aripi ale unei păsări Colibri”, a spus Peter Kurczynski, director de program al FSN, într-un comunicat de presă.

Pe baza cercetărilor anterioare, echipa a știut, de asemenea, că cele mai vechi stele ale Universului au eliberat cantități mari de lumină ultravioletă (UV). Când această lumină a interacționat cu atomi de hidrogen, a absorbi fotoni CMB, lăsând un semnal în frecvențele radio: o indicație că s-au format stele.

Folosind o antenă radio personalizată în deșertul australian, echipa a colectat date despre undele radio până când, în sfârșit, au găsit ceea ce căutau: o scădere clară în intensitatea CMB. Această scufundare a indicat că stele antice au apărut la aproximativ 180 de milioane de ani după Big Bang. Timp de cativa ani, cercetatorii au verificat si reverificat datele inainte de a le declara valide.

„Găsirea acestui semnal minuscul a deschis o nouă fereastră către universul timpuriu”, a declarat cercetătorul principal Judd Bowman, cosmolog al ASU, în comunicatul de presă. „Este puțin probabil să vedem mai devreme în istoria stelelor în timpul vieții noastre”

Nu numai că această descoperire ne face să aruncăm o privire asupra celor mai vechi ale universului stele, ci ne și ajută să rezolvăm una dintre cele mai mari mistere ale universului: natura materiei întunecate.

Semnalul din centrul proiectului EDGES a fost de două ori mai intens decât era de așteptat, indicând faptul că atomii de hidrogen absorbit erau mai reci decât crezuseră cercetătorii că vor fi. O posibilă explicație ar putea fi interacțiunea cu materia întunecată.

„Dacă această idee este confirmată, atunci am învățat ceva nou și fundamental cu privire la materia întunecată misterioasă, care reprezintă 85% din materie în univers”, a spus Bowman. „Acest lucru ar oferi prima priveliște a fizicii dincolo de modelul standard.”

Chiar și fără posibila legătură cu materia întunecată, descoperirea este inovatoare. Proiectele ulterioare ale echipei din proiectul EDGES, concepute pentru a construi această cercetare remarcabilă, se află deja în lucru.

Sursa

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/03/Planet-Forming-Lifeline-Discovered-in-a-Binary-Star-System.jpg?fit=1024%2C576https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/03/Planet-Forming-Lifeline-Discovered-in-a-Binary-Star-System.jpg?resize=150%2C150Alin Ciubotariuastrofizică@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,#primastea,big-bang,formare stele,formare univers,Prima stea din univers,Sh 2-106,stele  Folosind o antena radio compactă construită timp de 10 ani, cercetatorii au descoperit dovezi ale celor mai vechi stele din universul cunoscut iar concluziile le-au publicat în revista Nature. Când ne uităm la stele, le vedem așa cum erau, nu așa cum sunt. Asta pentru că lumina are nevoie de...Pentru cei care știu să gândească singuri