Realitatea și credința

          Lucru cert este că dincolo de orice încercare de a cunoaște realitatea din care faci parte, de la micro la macro, trebuie sa te cunoști pe tine însuți. Iar psihologia abisala, și cea transpersonală, au făcut pași uriași în această direcție, aducând omul față în față cu esența lui, demontând miturile, legendele, imaginile psihice colective, arhetipurile, care exercitau o adevărată tiranie asupra „spiritelor”, dând sens simbolurilor, metaforelor și alegoriilor, prin care diferitele culturi au încercat de’a lungul timpului să-și explice, pornind de la individ la individ, concepțiile despre lume , viață și trăiri.

          Biblia, care nu face excepție cu nimic, abunda de personaje care de care mai pitorești, care și-au consemnat aceste trăiri, în raport cu lumea, cu mediul, și care, dacă suntem onești, reprezinta eventual imaginea individului care se trezește din letargie și a cărui conștiință capătă tot mai multa consistenta pe măsura ce urca treptele cunoașterii. Nicidecum nu este o carte ” sfânta”, asa cum nu este nici Coranul, nici Cartea Mormonilor, nici cărțile tibetane. Ba chiar, fiind la fel de onești, găsim oameni în diferite stări patologice, care numai exemplu pozitiv nu sunt.

          În acest context, a studia aceste cărți ca pe unele sacre, înseamna să alegi să rămâi copil la minte, încăpățânându-te să nu vrei să faci deosebire între realitate și ficțiune, în care gândirea mistica ține loc de rațiune. Și cum conștiința unui copil la minte va respecta ceea ce-l înconjoară pe măsura capacității și elevării „spiritului”, cei care sunt copii la minte nu vor ajunge niciodată să fie sprijiniți de propriile-și credințele fanteziste conform cărora, credincioși fiind, vor ajunge să-și respecte aproapele, darămite  să-l și iubească.

          În consecință, singura metoda care va duce la aceasta elevare este și va fi recunoașterea și acceptarea adevărului care bate la ușă, dornic să cinezi cu el. (pentru că nu-i așa?…. el e singurul care nu te minte.) Iar acest adevăr este că el nu poate fi înghesuit într-o carte scrisă acum câteva mii de ani. În nici un caz. Și poate, doar poate! – odată maturizați, să lepădăm ideile perimate conform cărora o persoana sau mai multe, și-ar fi dat mâna să construiască un Univers atât de vast și complex. Așa ceva nu exista. În schimb exista niște legi din ce în ce mai clare, nu ca cele din biblie care se contrazic sau se anulează oricând vrea „o persoana ” atotputernica și atotștiutoare care stă pe tronul de guvernare a Universului și care este tot mai clar…ca nu este o persoana.

Please follow and like us:

lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Cum poti privi Dumnezeule cu ochii Tăi – atît de curati – viata si moartea (răul si dreptatea sau răul si sarbatoarea) LA UN LOC pe-acest Pamînt de-atîtea mii de ani ! (De-atîta amar de timp!)
  De aceea te rog re-vino ACUM Dumnezeule, Creatorul Vietii si Judecatorul Absolut al tuturor!
  Ajung atitea mii de ani si miliarde de trupuri umane cu tone de singe uman „pompat” in monstrul acesta de Pamint!
  De ce si pentru cine?
  „Ochii Tai sunt asa de curati ca nu pot sa vada raul si nu poti sa privesti nelegiuirea! Cum ai putea privi Tu pe cei misei, si sa taci cand cel rau mananca pe cel mai neprihanit decat el? „(Habacuc1:13) http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/habacuc/1/ ……
  .” Da, Eu vin curind!” „Amin!Vino Doamne Isuse” ( Apocalipsa 22:20,21 )
  … Si pune astfel capat si sfirseste sau/si implineste tot ceea ce ai inceput !
  Iti multumesc in numele Hristosului TAU si Te rog sa ne amintesti azi, fiecaruia, de Ziua TA …
  de ODIHNA!

  Daca nu doriti sa-mi postati nici acest al doilea comentariu care este atit de civilizat scris – fiti amabili va rog si comunicati-mi pe e-mail ! Altfel … ! Cu respect,

  • ai dreptate, cei ca tine nu pot înțelege ce văd și au nevoie ca cineva să le zică ce este ceea ce vede… sunteți incapabili să acceptați realitatea… dar te-ai gândit că nu toți sunt ca tine? Și citește puțină istorie a creștinismului… și vezi că istoria creștinismului nu o citești scrisă de creștini precum istoria României nu o citești pe cea scrisă de români fără a apela la izvoare istorice din alte surse cu care să le compari. astfel ai vedea ce este biblia și dumnezeul creștin. trezește-te copile, încă mai poți fi om, nu te-ai săturat să fii oaie cu chip de om?

 2. Sunt un OM cu vointa, ratiune, convingeri exprimate prin Cuvint.
  Sunt original, unic, singur.
  Nu accept moartea ( nu sunt de acord chiar daca recunosc existenta !) si nici consecintele faptelor rele ale altora pe care uneori trebuie sa le suport. Moartea fiind o mare nedreptate facuta OMULUI!
  Omenirea nu va putea rezolva vreodata problema mortii si nici descoperi Sursa Vietii . Aceste doua aspecte (cel putin! ) sunt suficiente pentru motivarea de a-mi exercita credinta.
  Nu am vreo legatura de credinta cu crestinii si crestinismul sau vreo alta religie – deoarece nu cred in sacrificiu in general, si deci nici in sacrificiul mortii lui Isus.
  Credinta mi-am dezvoltat-o prin cautare, punere de intrebari, momente de inspiratie =
  mi-au aparut in minte idei pe care nu le mai intilnisem , … precum si prin citirea cu rugaciune, gindire profunda, a Bibliei si cartii „Hristos, Lumina lumii” – carte care
  „mi-a cazut in mina” fara implicarea vreunei persoane, fara sa-mi fie recomandata de cineva si fara ca eu s-o caut : https://egwwritings.org/?ref=ro_HLL.763.3&para=2000.3691
  Convingerile le am fie din felul meu de a fi, fie le-am obtinut in decursul vietii .
  Nu impun nimanui nimic; nu atrag oameni catre persoana mea prin asociere;
  nu-mi trimbitez modul meu de abordare a Vietii si oamenilor ci imi prezint
  credinta personala pe o pagina web personala si prin comentarii la subiecte legate in special de Deciziile zilnice ale fiecaruia cu consecinte eterne. Si aceasta pt ca :
  Fiecare va ramine cu ce-a ales!
  Pentru mai multe detalii despre perspectiva vietii mele – se poate accesa profilul meu Google : https://plus.google.com/117743423257738681076
  https://www.google.ro/search?q=denisa+cristofil&rlz=1C1AOHY_roRO708RO708&oq=d&aqs=chrome.0.69i59j69i61l3j69i65l2.1064j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 , precum si saitul meu .

  Va multumesc frumos pentru interesul dvs. fata de comentariile mele – dar v-ati exprimat prea dur … si chiar nu merit !! Nici macar nu sunt inregimentata in vreun tip de organizatie, de sistem ( pt. a-mi asigura cel putin propria supravietuire care cred ca nu mai continua prea mult datorita conditiei dezastruoase in care am fost adusa de catre altii – care pe nedrept se cred ‘oameni’ ! ).
  Va doresc sa reusiti in tot ce faceti!
  Si sa ne intilnim cu bine, totusi, de aceeasi parte, in Ziua Zilei tuturor Zilelor,
  in absenta mortii !
  Cu deosebit respect,