Lucru cert este că dincolo de orice încercare de a cunoaște realitatea din care faci parte, de la micro la macro, trebuie sa te cunoști pe tine însuți. Iar psihologia abisala, și cea transpersonală, au făcut pași uriași în această direcție, aducând omul față în față cu esența lui, demontând miturile, legendele, imaginile psihice colective, arhetipurile, care exercitau o adevărată tiranie asupra „spiritelor”, dând sens simbolurilor, metaforelor și alegoriilor, prin care diferitele culturi au încercat de’a lungul timpului să-și explice, pornind de la individ la individ, concepțiile despre lume , viață și trăiri.

          Biblia, care nu face excepție cu nimic, abunda de personaje care de care mai pitorești, care și-au consemnat aceste trăiri, în raport cu lumea, cu mediul, și care, dacă suntem onești, reprezinta eventual imaginea individului care se trezește din letargie și a cărui conștiință capătă tot mai multa consistenta pe măsura ce urca treptele cunoașterii. Nicidecum nu este o carte ” sfânta”, asa cum nu este nici Coranul, nici Cartea Mormonilor, nici cărțile tibetane. Ba chiar, fiind la fel de onești, găsim oameni în diferite stări patologice, care numai exemplu pozitiv nu sunt.

          În acest context, a studia aceste cărți ca pe unele sacre, înseamna să alegi să rămâi copil la minte, încăpățânându-te să nu vrei să faci deosebire între realitate și ficțiune, în care gândirea mistica ține loc de rațiune. Și cum conștiința unui copil la minte va respecta ceea ce-l înconjoară pe măsura capacității și elevării „spiritului”, cei care sunt copii la minte nu vor ajunge niciodată să fie sprijiniți de propriile-și credințele fanteziste conform cărora, credincioși fiind, vor ajunge să-și respecte aproapele, darămite  să-l și iubească.

          În consecință, singura metoda care va duce la aceasta elevare este și va fi recunoașterea și acceptarea adevărului care bate la ușă, dornic să cinezi cu el. (pentru că nu-i așa?…. el e singurul care nu te minte.) Iar acest adevăr este că el nu poate fi înghesuit într-o carte scrisă acum câteva mii de ani. În nici un caz. Și poate, doar poate! – odată maturizați, să lepădăm ideile perimate conform cărora o persoana sau mai multe, și-ar fi dat mâna să construiască un Univers atât de vast și complex. Așa ceva nu exista. În schimb exista niște legi din ce în ce mai clare, nu ca cele din biblie care se contrazic sau se anulează oricând vrea „o persoana ” atotputernica și atotștiutoare care stă pe tronul de guvernare a Universului și care este tot mai clar…ca nu este o persoana.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/realitate-vs-credință.jpg?fit=280%2C295https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/realitate-vs-credință.jpg?resize=150%2C150MaximilianCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#realitate,#realitateașicredința,adevarul despre credință,adevărul despre religie,realitatea,realitatea și credința          Lucru cert este că dincolo de orice încercare de a cunoaște realitatea din care faci parte, de la micro la macro, trebuie sa te cunoști pe tine însuți. Iar psihologia abisala, și cea transpersonală, au făcut pași uriași în această direcție, aducând omul față...Pentru cei care știu să gândească singuri