Ce însemnă că: în curând vom avea puterea de a decoda și manipula creierul uman?
(AI)Sisteme Integrate
Inteligența artificială (AI) a avansat și este ușor să înțelegem de ce există o nevoie profundă de a reglementa implementarea acesteia în scenarii precum războiul internațional. Cu toate acestea, există și un impuls pentru a instala un cadru care să guverneze modul în care AI ar putea fi folosită în scopuri mai personale.
O interfață creier-calculator ar putea permite unei persoane paralizate să miște un braț robotic sau unei persoane cu o problema la nivelul măduvei spinării sa controleze un scaun cu rotile motorizat. Dar dacă o defecțiune provoacă un accident neprevăzut? Este vina utilizatorul sau a tehnologiei?
Un articol publicat în revista ”Nature” descrie un viitor iminent în care „va fi posibilă decodificarea proceselor mintale ale oamenilor și manipularea directă a mecanismelor creierului care stau la baza intențiilor, emoțiilor și deciziilor lor”. Pentru a ne asigura că această tehnologie îi ajută pe cei care au nevoie de ea fără consecințe dezastruoase, este nevoie de reguli.
Capcana progresului
În timp ce neurotehnologiile nu sunt încă ceva obișnuit din punct de vedere comercial, câmpul neurotehnologiei evoluează mai tot timpul. Cei 25 co-autori ai articolului din ”Nature” au ridicat patru întrebări principale, care explică de ce legislația este necesară acum.
Unele preocupări sunt relativ evidente, cum ar fi modul în care o persoană trebuie să își păstreze propria voință atunci când se conectează cu un calculator sau importanța asigurării faptului că se iau măsurile corespunzătoare pentru a elimina subiectivitatea în implementarea acestor tehnologii. Lucrarea recomandă, de asemenea, să se stabilească limitări în ceea ce privește augmentarea personală, în special în context militar. Există și problema confidențialității. O interfață creier-calculator oferă tot felul de modalități noi de recoltare a celor mai intime date ale unei persoane. Cei mai mulți dintre noi ar dori ca aceste informații să fie păstrate în mod privat, dar comportamentul nostru online actual ar putea să stabilească un precedent diferit.
„Grupul nostru a împărtășit convingerea că oamenii de multe ori renunță la drepturile de confidențialitate fără să-și dea seama pe deplin că se predau, sau despre ceea ce se poate învăța despre ei – sau ce li se poate face – pe baza a ce au predat”, a declarat prin e-mail Sara Goering, profesor asociat de filozofie la Universitatea din Washington și co-autor al articolului, în corespondență cu Futurism. „Când se oferă acces mai mare la datele neuronale și creierul nostru intern afirmă că, cel puțin pentru moment, rămân un fel de” ultimă frontieră „a spațiului privat, vom renunța la intimitate într-un mod mult mai profund”.
“Costurile creierului”
Echipa din spatele acestui articol recunoaște cu siguranță avantajele imense ale neurotehnologiilor și ale A.I., dar ei cred cu tărie că trebuie depuse eforturi ca aceste progrese sa fie adoptate în moduri etice, cât și benefice din punct de vedere social.
„Este greu să vorbim despre comunitatea tehnică în general, având în vedere varietatea de jucători din cadrul acesteia”, a spus Goering. „Dar aș spune că, în general, aceștia pot lucra pentru a produce noi dispozitive sau produse pe care ei cred că este posibil ca oamenii să le dorească, fără a lua în considerare modul în care aceleași dispozitive sau produse ar putea fi folosite în mod problematic sau cum ar trebui reglementate”.
Ea a comparat situația cu modul în care medicii sunt instruiți și cu principiile eticii pe care se angajează să le susțină. Având în vedere impactul enorm pe care noile tehnologii îl au asupra societății, este posibil să trebuiască dezvoltat un argument pentru ca oamenii care lucrează în industrie să aibă un standard similar.
Bineînțeles, parlamentarii au rolul lor de a se asigura că tehnologia este un supliment, nu un detriment – și există deja semne că reglementările vor fi puse în aplicare.
„Fără eforturi intenționate de a crea un acord internațional, este mult mai probabil sa avem o legislație și o politică pe baza legislației fiecărei țări, dar sperăm că putem să îndreptăm atenția asupra acestei chestiuni la nivel mondial, Explică Goering. „O serie de inițiative naționale în domeniul creierului se desfășoară deja în anumite țări, însă etica și eforturile politice din cadrul fiecăreia dintre ele au de câștigat foarte mult din atenția comună asupra problemelor relevante”.
articol tradus și adaptat după articolul scris de Brad Jones pentru futurism.com pe Noiembrie 14, 2017
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.